Üretim bandının ucu Avrupa’ya çıkıyor

Üretim bandının ucu Avrupa’ya çıkıyor

2018’i rekor daralmayla kapatan otomotiv endüstrisi yönünü Avrupa’ya dönmüş durumda. Batı Avrupa’dan gelen olumlu mesajlarla 2019’da pazar paylarını yüzde 30 büyütmeyi hedeflediklerini söyleyen Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel “Bu yıl için Kia Türkiye olarak satacağımız ürünlerden ilk kez bir adet beklentim yok. Yeni Sportage’da 2004’te yakaladığımız çıkışı yeni modelle de yakalamak istiyoruz” diyor.

ALİ YILDIRIM

Tüm dünyada ve Türkiye’de yükselen SUV segmenti satış grafikleriyle de başarısını ortaya koyuyor. En çok tercih edilen sedan sınıfından sonra ikinci segment olmaya başlayan SUV’de rekabet ise bir hayli yoğun. En son yenilenen SUV modellerden biri olan Kia Sportage, pazarın güçlü modellerinden biri. C-SUV segmentinde boy gösteren modelin artık küçük hacimli dizel otomatik seçeneği de var. Hatay’da gerçekleşen tanıtımda sorularımızı yanıtlayan Kia Genel Müdürü Can Ağyel, yeni Sportage’ın fiyatı hakkında bilgi vererek “En ucuzu değil ama rekabetçi” dedi. Pazar hakkında da açıklamalarda bulunan Ağyel şunları söyledi: “Batı Avrupa Türkiye’de çok yüksek bir potansiyel görüyor. Toplam 10 ülkeyi Batı Avrupa’ya aldılar. Alınan bu ülkelerden Türkiye ve Ukrayna’da 5’er bin adet satışla 10 bin kalan 8 ülkeden 2 bin adet satış performansı bekliyorlar. Bizden 5 bin beklemelerinin sebebi Türkiye pazarının hali hazırda dalgalı olması. Bu yıl için Kia Türkiye olarak satacağımız ürünlerden ilk kez bir adet beklentim yok. Batı Avrupa’ya dalgalı olan iç pazarı analizini gönderdik. Bizim simülasyonumuza göre pazar kötü senaryoda 230 bin adet çıktı. İyi senaryoda ise simülasyonda 360 bin adet çıktı. Batı Avrupa bize kötü olan senaryoya göre yani 230 bin adet satışa göre pozisyon almamızı ve gerekli durumlarda pazarın yükselmesi gibi durumlarda destek olacağını, ürün vereceğini belirtti.  Batı Avrupa bize pazarla ilgili olarak ‘Bu sene yardım senesi. Ürün konusunda canınızı sıkmayın. Pazar nereye götürürse sizi biz size destek vereceğiz’ dedi. Bu da benim elimi çok rahatlattı.” Bu yıl pazar paylarını yüzde 30 arttırmayı hedeflediklerini belirten Can Ağyel, pastadan yüzde 2 pay alacaklarını ifade etti. Ağyel “Zaten Kia’nın globaldeki satışlarında yüzde 3.1’lik pay aldığını görürsünüz. Bizim de hedefimiz bu yönde. Yeni Sportage’da 2004 yılında yakaladığımız çıkışı yeni modele de yakalamak istiyoruz” diye konuştu.

ELEKTRİKLİ NİRO GELİYOR

2018 yılının sonunda Kia Stonic ve premium segmente yönelik Kia Stinger’ı pazara sunduklarını belirten Can Ağyel “Her iki aracımız için de olumlu geri dönüşler alıyoruz. 2019 yılında ise ana motivasyonumuz Kia Sportage olacak. Bununla birlikte, Mart ayının ikinci yarısında Kia Ceed Hatchback modelini otomobil severlerle buluşturacağız. 2019 yılının ikinci çeyreğinde Kia Proceed ve Kia Ceed SW modellerimizi, yılın ikinci yarısında ise yeni Kia Cerato 1.6 litre dizel otomatiği Türkiye’de satışa sunacağız. Ayrıca Niro’nun elektrikli versiyonunu da pazara sunmaya hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

SPORTAGE’IN SESSİZ DİZELİ TÜKETİMDE DE CİMRİ

Yeni Kia Sportage’ı Hatay’da kullanma fırsatı yakaladık. 1.6 litrelik dizel otomatik şanzımanla kombine edilen araç 136 beygir gücünde. Dizel motoru iyi izole etmeyi başaran Sportage, kalite konusunda da üst sınıfa göz kırpıyor. Markanın bugüne kadar ürettiği en temiz dizel motor olarak adlandırılan ünitenin tüketimi de oldukça cimri. Euro 6d TEMP emisyonunu karşılayan motor 100 km’de ortalama 4.7 litrelik tüketim gerçekleştiriyor. Bizim Hatay caddelerinde yakaladığımız rakam ise ortalama 6.2 litre oldu. 7 ileri DCT şanzımanın yer aldığı modelin vites geçişleri de sorunsuz. 

161 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Aracın tasarımını incelediğimizde en büyük değişikliğin ön ve arka tamponlarında olduğu görülüyor. Sportif çizgilere sahip modelin 17 ve 19 inçlik jant seçenekleri bulunuyor. İç hacim ise yeni direksiyon simidi, çift renkli kumaş kombineleriyle dikkat çekiyor. Araçta donanım seviyesine bağlı olarak, dur-kalk özelliğine sahip akıllı hız sabitleme sistemi, park ve manevraları kolaylaştıran çevre görüş sistemi ve sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemine yer verilmiş. Ayrıca, müşterilere 7 inç büyüklüğünde dokunmatik ekranlı veya 8 inç büyüklüğünde çerçevesiz ekranlı olmak üzere farklı bilgi ve eğlence sistemi alternatifleri bulunuyor. Aracın başlangıç fiyatı ise 161 bin lira olarak belirlendi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN