Yıkıp yapmak tek çözüm değil

Yıkıp yapmak tek çözüm değil

İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, deprem sonrası yeniden alevlenen kentsel dönüşüm tartışmaları ile ilgili konuştu. Erdoğan “Binaları yıkmadan da depreme hazırlıklı olmamız mümkün” ifadelerini kullandı.

DENİZHAN ERKOÇ/İSTANBUL

Türkiye’de riski depremin değil güvensiz yapıların oluşturduğunu belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan “Avrupa Birliği üyesi ülkelerden farklı olarak deprem kuşağında yer alan ülkemizde, güçlendirme/yenileme çalışmalarının ihmal edildiğini ve Avrupa’ya göre geride kaldığımızı görüyoruz. Tüm binaları yıkıp yeniden yapamayacağımıza göre, kentsel dönüşüm sürecinde binaları depreme karşı güçlendirme çözümünü iyi değerlendirmeliyiz” diye konuştu. Erdoğan, 2019’da yürürlüğe giren ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ ile aslında kentsel dönüşümün yeni başladığını ifade ederek “Binaları yıkmadan güçlendirme/yenileme çalışmaları ile depreme hazırlıklı olmamızın mümkün olduğunu dile getirmiştik.

Uluslararası alanda ‘Deep Renovation’ denilen, ülkemizde de ‘Derin Yenileme’ olarak adlandırılan çalışmalar; bir yapının güçlendirilmesinden, dış cephesine, iç makyajlanmasından bacasına tesisatına kadar her unsurunun yenilenmesini kapsıyor. ‘Derin Yenileme’ aslında, güçlendirme, iklimlendirme, ısıtma-soğutma, aydınlatma ve yangın güvenliğinin yanı sıra enerji verimliliğini de kapsıyor” dedi. Depremlerin yerkabuğunun kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu hatırlatan Ferdi Erdoğan konuşmalarını şöyle tamamladı: Önemli olan deprem gerçeğine uyum sağlayabilmek, bu gerçekle birlikte yaşayabilmek ve bütün planları buna göre yapmaktır. Uzun ömürlü binalar için denetim gerçekten çok önemli. Dayanıklı tüketim malları için yapılan sorgulamayı binalar ve konutlar için yapmadığımız müddetçe, başımızı soktuğumuz konutlar birer dayanıksız tüketim malı gibi olmaya devam edecektir.”

RANT OLARAK GÖRÜLMEMELİ

İstanbul’da yaşanan depremin ardından bir açıklama yapan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı. Durbakayım “Artık müteahhitlerin fazla metrekare hesabı yapmasından, arsa sahiplerinin ekstra avantaj sağlama ısrarcılığından vazgeçmesinin ne kadar elzem olduğu ortadadır. Riskli binaların dönüştürülmesi, bir rant aracı olarak görülmemesi gerektiği kabullenilmeli. Bu konu çok önemli” açıklamasında bulundu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN