Yıl sonuna kadar faiz indirimi kesin

Yıl sonuna kadar faiz indirimi kesin

Ekonomistler, Merkez’in PPK toplantısında politika faizinde 100 baz puanlık indirim gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Aralık toplantısında da faiz indiriminin devam edileceği öngörülerek fiyatlamaların oluştuğu da bildirildi. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise TCMB’nin faiz indirimlerini askıya alabileceğini belirtti.

Piyasaların gözü kulağı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararında. Ekonomistler, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde 100 baz puanlık indirim gerçekleşeceğini, piyasalar tarafından aralık toplantısında da faiz indiriminin devam edebileceğinin fiyatlandığını belirtti. Merkez Bankası PPK toplantısının 7’ncisi yarın gerçekleştirecek. Bir önceki toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, 325 baz puanlık indirimle yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye çekilmişti. Bu ayki toplantıda da politika faizinin 100 baz puanlık düşüşle yüzde 15,50’ye çekileceğini tahmin ediyor. İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz enflasyondaki düşüş eğiliminin desteğiyle yıl sonuna kadar 150 baz puanlık faiz indirimi yapılacağına ilişkin görüşünü koruduğunu bildirdi. TCMB’nin 24 Ekim’deki toplantıda, yıl sonuna kadar olmasını beklediği 150 baz puanlık indirimi yapıp yılın son toplantısı olacak aralık ayını pas geçebileceğini kaydeden Yılmaz “Çünkü aleyhte baz etkisi nedeniyle enflasyonun ekimden sonra yükselişe geçmesi bekleniyor” dedi. Yılmaz, Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekata ilişkin gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmelerde bir sorun olmazsa TCMB, yarın 150 baz puan indirim yaparak 2019’u yüzde 15’lik bir politika faiziyle tamamlamayı tercih edebilir” diye konuştu.  

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen, önden yüklemeli olarak faiz indirimlerinin büyük bölümünün yapıldığını, bundan sonra daha sınırlı adımlarla devam edilebileceğine işaret ettiğini belirtti. Gökşen, daha sonra farklı, iletişim notlarında da aynı mesajın tekrarlandığı aktardı. Gökşen, bu çerçevede ekim ayında daha ölçülü bir adım beklediklerini ifade ederek “Diğer taraftan 2020’nin başlarında yıllık enflasyonun nispeten daha yatay bir seyir takip edeceği beklentimiz dolayısıyla PPK’nın da bir süre politika faizini sabit bırakacağını düşünüyoruz. Karar notunda ise ‘dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu’ söyleminin devamı söz konusu olursa, ölçülü ek faiz indirimlerinin olabileceği sinyalini verebilir. Dolayısıyla bu durumda aralık için de faiz indirimi beklentileri oluşabilir” değerlendirmelerinde bulundu. 

SON İKİ TOPLANTIDA 250 PUAN İNDİRİM

Analist Cüneyt Paksoy ise TCMB’nin son iki toplantısında enflasyon tarafında yaşanan iyileşme ve piyasanın özellikle tahvil tarafında verdiği pozitif manevra alanını kullanarak toplamda 750 baz puanlık faiz indirimine gittiğini ve piyasanın bu indirimlere tepkisinin pozitif olduğunu anımsattı. Barış Pınarı Harekatı ile kur ve tahvil piyasasında yaşanan oynaklığın sınırlı kaldığına dikkati çeken Paksoy “ABD ile yapılan anlaşma ile yaptırımların kaldırılması ve Rusya ile yapılacak görüşmelerin de fiyatlamalar üzerinde ılımlı etkileri olabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla iyileşen enflasyon beklentilerine paralel politika faizinde mevcut 150-250 baz puanlık manevra alanının yılın son iki toplantısında kullanılmasını mümkün görüyorum” şeklinde konuştu.

ENFLASYONDA DA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell, Suriye’deki durumun TL üzerinde daha az etkiye sahip olacağını ve ateşkes kararıyla TL’nin istikrarlı kalması durumunda TCMB’nin bu hafta gerçekleştireceği PPK toplantısında politika faizini 200-250 baz puan düşürerek yüzde 14,50-14,00 seviyelerine çekebileceğini söyledi. Enflasyondaki düşüşün devam edeceği öngörüsünde bulunan Rendell, politika faiz oranının yıl sonunda yüzde 12-13 seviyelerine gerileyebileceğini aktardı.

ASKIYA ALMA İHTİMALİ DE VAR

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey de TCMB’nin politika faiz oranını 200 baz puan indirerek yüzde 14,50’ye çekebileceğini söyledi. Tuvey, enflasyonun eylül ayında tek haneye gerilediğini, ABD’nin Türkiye’ye uygulaması öngörülen yaptırım riskinin de zayıfladığını ifade ederek “Bu haftalık 200 baz puanlık indirimi, 2020’nin ilk aylarında 200 baz puanlık bir indirim takip edebilir” dedi. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise TCMB’nin faiz indirimlerini askıya alabileceğini belirtti.      

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN