Yüksek faiz ve kur döngüsü

Yüksek faiz ve kur döngüsü

Faiz artışı dolardaki hızlı yükselişi frenledi fakat düşüremedi. Piyasalarda faiz artışı dün kriz sınırını da geçerek yüzde 19’u aştı. Dolar ise 4.70 sınırını gördü. Merkez’in bu hamlesine karşı aslında istenen tepkiyi vermeyen piyasaları şimdi de yüksek kur ve faiz korkusu sardı.

Son bir haftadır yükselişini sürdüren dolar, 4.70 seviyelerine kadar yaklaştı. Tekrar düşüşe geçti fakat bu süreç sınırlı oldu. Seçim süreci ve sonrası için ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler satışlara temel dayanak olarak gösteriliyor. Yanı sıra ABD Merkez Bankası’nın (FED) kararı da riskten kaçışta etkili. Dolar, FED bu yılın geri kalanında kaç defa faiz artıracağı hakkında ipuçları verdiği para politikası kararı öncesinde yen karşısında üç haftanın zirvesini görürken, euro karşısında da gücünü koruyor. Yurt içinde ise TL, dolar karşısında yüzde 2 kayıp yaşadı. Kur, 4.6980 seviyesine kadar yükseldi. Öte yandan Merkez Bankası’nın faiz artışı dolardaki hızlı yükselişi durdurdu ama düşürmedi. Merkez’in hamleleri sonrasında dolar/TL 4.45’in altına düşmüyor. Piyasalarda ise faiz artışı devam ediyor. 6 Haziran 2018’de kısa vadeli faiz oranları yüzde 18’i geçerek kriz dönemindeki rakamına ulaştı. Dün ise bu sınırı da aşan faiz yüzde 19’u gördü. Uzun vadeli faiz ise yüzde 16.25 seviyelerinde. Kısaca Merkez Bankası’nın hamlelerine karşı kurun düşmemesi ve buna karşılık faizlerin artması sorunun çok da basit olmadığının bir göstergesi. TL cinsi varlıklara yönelik algının negatif olduğunu söyleyen bir analistler “Faiz artırımına rağmen kur 4.50’nin altına inemiyor. Seçim belirsizliği ortadan kalkmadan düzelme beklememek gerek. Dolar/TL’de iki günlük hareketin devamını görüyoruz. TL dün yüzde 1.6 kayıp ile Güney Afrika randı ile beraber negatif ayrıştı. Genel olarak bütün gelişmekte olan ülke para birimlerinde düşüş var. Dolarda FED öncesi güçlü eğilim var, dün ABD TÜFE’si de fena gelmedi” açıklamasında bulundu. Analistler, FED’in faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1.75-2.00 aralığına çıkarmasının beklendiğini ifade ederek, karardan çok, FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının etkili olduğunu kaydetti.

HAZİNE’NİN MALİYETİ YÜKSELİYOR

Alnus Yatırım’ın “Faiz durmayınca borsa da toparlayamıyor” başlıklı günlük piyasa bülteninde şu değerlendirmeler yapıldı: “TCMB müdahalesi sonrasında dolar durulsa dahi faizin her gün yükselmesi hazinenin de maliyetini yükseltmeye başladı. Dün bir yıl vadeli Devlet İç Borçlanma Senedi ihalesine toplamda 3.35 milyar lira teklif gelirken teklifler yüzde 17 ila yüzde 20 arasında verilmiş neticede Hazine 1.84 milyar lira teklifi ortalama yüzde 19 ile karşılamıştır. Hazine’nin 20 Haziran’da 13.6 milyar lira ödemesi olması gözleri 18 ve 19 Haziran’da yapılacak 2.5, 6, 10 yıl vadeli tahvil ihalelerine çeviriyor. Burada şu bilgiyi verelim: Hazine’nin iç borçlanmada kümülatif maliyeti; 2017’ye başlarken yıllık bileşik yüzde 10 iken 2018’e başlarken yüzde 11 seviyesindeydi. Yeni borçlanmalar 2018 Mart ve Nisan’da yüzde 13.4’e çıkarken Mayıs’ta yüzde 16.3 olmuştu.”

BORSADA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Erken işlemlerde en düşük 4.5807 lirayı gören dolar 4.6981 liraya kadar yükseldikten sonra 4.65 - 4.66 lira aralığından işlem gördü. Euro da, en düşük 5.3841 lira ve en yüksek 5.5264 lirayı gördükten sonra 5.48 - 5.49 lira aralığın da seyretti. Gün içinde en düşük 6.1295 lirayı gören sterlin 6.2693 liraya kadar çıktı. Borsa İstanbul Endeksi de (BİST100) güne yüzde 0.41 düşüşle 94 bin 914 puandan devam etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN