Zamlar aşureyi de vurdu: Geçen yıl 200 TL'ye kaynayan tencere bu yıl 350 TL

Zamlar aşureyi de vurdu: Geçen yıl 200 TL'ye kaynayan tencere bu yıl 350 TL

Bir barış ve sevgi teklifi olarak komşularla paylaşılan aşure de zamlardan etkilendi. En az 7 malzemeden oluşması gereken aşurelik malzeme fiyatları bu yıl yüzde 60 ila yüzde 207 aralığında zamlandı. Buna göre, aşure yapmak isteyen bir kişi geçen yıl 200 TL'ye kaynattığı tencereyi bu yıl 350-400 TL'ye mal edecek. En fazla zamlanan malzeme ise yüzde 207 ile buğday oldu.

Rekoltedeki azalmalar ve yüksek üretim maliyetleri gibi nedenlerle artan kuruyemiş fiyatları, bu yıl aşurelik malzemelerin fiyatlarını uçurdu. Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Birinci Başkan Yardımcısı Kaşıkcı’nın verdiği bilgiye göre, bu yıl en fazla zamlanan malzeme aşurelik buğday.

Rusya- Ukrayna Savaşı buğday fiyatlarını etkiledi

Sozcu.com.tr’ye konuşan Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Birinci Başkan Yardımcısı Kaşıkcı, geçen sene kilosu 6,5 TL’den satılan aşurelik buğdayın bu yıl yüzde 207 zamlanarak 20 TL’ye ulaştığını söyledi. Buğday sevkiyatı Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle sekteye uğrarken buğday fiyatları tüm dünyada rekor fiyatlara ulaştı.

Kaşıkçı, “Kilosu geçen yıl 25 TL olan soyulmuş fıstık, bu yıl yüzde 100 artışla 50 TL’ye çıktı. Geçen yıl kilosu 45 TL olan kayısı ise, bu yıl 130 TL’ye yükseldi. Kayısıdaki bu artışta Malatya’da yaşanan don olayının da etkili olduğu belirtiliyor” dedi.

Fındık ve ceviz fiyatları 100 liradan 180 liraya fırladı

Diğer temel aşureliklerden fındık ve ceviz fiyatlarının, son bir yılda ülke genelinde ortalama 100 TL’den 180 TL’ye çıktığını belirten Kaşıkcı, badem fiyatlarının 105 TL’den 225 TL’ye, kuru üzüm fiyatlarının ise geçen yıl 25 TL iken bu yıl 40 TL’ye yükseldiğini ifade etti.

Öte yandan, 2020’de bir tencere aşure 100-150 TL’ye mal olurken, geçen yıl bu tutar tarımsal kuraklık ve yüksek üretim maliyetleri nedeniyle 200 TL’ye yaklaşmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN