Ziraat Bankası konut faizlerini indirdi, vade oranlarını yükseltti

Ziraat Bankası konut faizlerini indirdi, vade oranlarını yükseltti

Ziraat Bankası konut kredi faizleri ne kadar? Ziraat Bankası kredi faizlerini düşürdü. Ziraat Bankası ekonomideki olumlu gelişmelerle birlikte faiz tarafında adım atmaya devam ediyor. Konut ve ihtiyaç kredilerinde Ziraat Bankası faiz indirimine gitti. Peki Ziraat Bankası'nda konut kredi faizi ne kadar? Konut kredisi için kaç ay vade yapılıyor? İşte detaylar...

Ziraat Bankası faizleri ne kadar? Konut kredisinde faiz oranları aşağıya çekiliyor. Ziraat Bankası ülkemize katma değer sağlayan her ekonomik faaliyetin yanında olma anlayışının bir parçası olarak konut sektörüne uzun yıllardır öncü ve etkin finansal çözümler sunmaktadır. Her yıl pazar payını kesintisiz artıran Ziraat Bankası konut kredilerinde sektörün açık ara lider bankası konumuna ulaşmıştır. Ziraat Bakası kredi faizi ne kadar? Ziraat'in konut kredi faizi ve kredi vade oraları ile ilgili detaylar haberimizde.

ZİRAAT BANKASI KREDİ FAİZİ NE KADAR? 2019 FAİZ VE VADE ORANLARI

Konut ve ihtiyaç kredilerinde Ziraat Bankası faiz indirimine gitti. Banka, konut kredisi faizini 120 aya kadar yüzde 1.28'e, ihtiyaç kredisi faizini ise 60 aya kadar yüzde 1.53'e indirdi.

Ziraat Bankası; son dönemde ekonomide yaşanan olumlu gelişmeleri ve maliyetlerde görülen iyileşmeyi müşterilerine yansıtmak amacıyla konut kredisi faiz oranlarını 04 Mart 2019 tarihinden itibaren 120 aya kadar tüm vadelerde aylık %1,28’e indirmiştir. Diğer taraftan, ihtiyaç kredilerinde de 60 aya kadar vadelerde faiz oranını aylık %1,53’e indirmiştir. 

Her gelir grubunda yer alan müşterilerin kullanımına sunulan bu imkanlar ile gerek konut ihtiyacı olan vatandaşlarımıza gerekse de konut üreticisi firmalara önemli bir destek sağlanmasının yanı sıra, ihtiyaç kredilerinde de müşterilere maliyet avantajı sağlanacaktır.

KONUT KREDİSİ NEDİR? 

Konut kredisi nedir? Bankaların, müşterilerine ev alabilecek şartlarda hizmet sunmalarını istemesi üzerine ortaya konut kredileri çıkar. Ev satın almak ve bunun için konut kredisi kullanmak isteyen kişiler, bankaların ayrıntılı incelemelerine girer. Aynı zamanda da satın alınacak evin, krediye uygun olması gereklidir. Çünkü bankalar verecekleri para karşılığında, borcun süresi bitene kadar evi ipotek olarak tutarlar. Borcun ödenmemesi durumunda da bankalar verdiği hizmetin karşılığını bu ev ile kapatırlar. Bankalarında büyük paraları müşterilerine güvenerek vermesi, böylelikle daha kolay olmaktadır. İnsanlarda bu sayede ev almada zorlanmıyor ve ödemeleri bittikten sonra evin tam olarak sahibi oluyor.

KONUT KREDİSİ NASIL KULLANILIR? 

Konut kredisi nedir, konut kredisi nasıl kullanır? Konut kredilerinin bazı özellikleri vardır. Bunları bilmeden işlemlere başlamak sizi yanlış yönlendirebilir. Öncelikle konut kredisi kişilere evin ipotek olması şartıyla verilir. Yani aldığınız ev bankanın size kredi vermesiyle ipotek edilir ve daha sonra kullanımı bu şekilde gerçekleştirilir. Durum böyle olunca da kefil istenmez. Çünkü burada bankaların müşteri üzerinde ki kefili satın alınacak olan evdir. Bunun yanında banka kredi verdiği kişilerin geçmiş durumlarını da inceler. Yani burada da kredi skoru devreye girer. Bankalarda bulunan kredi notunuzun yüksek olması ve geçmişte bankalarla sıkıntılarınızın bulunmaması önemlidir.

Diğer aklınızda bulunması gereken durum ise konut kredilerinde; ev tutarının tamamı verilmez. Bulduğunuz ev krediye uygunsa genel olarak %20’si sizin tarafınızdan peşin olarakverilir. Geri kalan %80’ini banka kredi olarakverir. Bu kredi tutarını belirlerken de uygulanan faizler bankalarda iki türlüdür. Değişken konut faizleri ve sabit faizleri şeklindedir. Ülkemizde ise genelde sabit faizli konut kredileri verilir. Yani eviniz için alacağınız kredinin geri ödemesi, vade sonuna kadar her ay aynı tutardadır.

Bir ev almaya karar vermişseniz ve konut kredisi kullanacaksanız eğer öncelikle araştırma yapmanız gereklidir. Alacağınız konutu bularak peşinatını ayarlamanız gereklidir. Daha sonra evin kredisi için hangi bankayı kullanacaksanız, oraya gerekli evraklarınızla başvurmalı ve işlemleri başlatmalısınız. Banka seçiminizi yaparken, faiz oranı, komisyon ve çeşitli masrafları dikkate almalısınız. Evrak olarak ise konut kredilerinde genelde nüfus cüzdanı, sigorta dökümü, gelir belgesi ve alınacak evin tapusu istenmektedir. Bu belgeler doğrultusunda banka kredi araştırmasını yapar, eve ekspertiz gider durum incelemesi yapar ve müşterisine kredi verip vermeyeceğine karar verir.

Böylelikle kredi çıktığında da ev alım satım işlemleri gerçekleşir. Banka tarafından ev üzerine vade süresi boyunca ipotek işlemi uygulanır. İpotek ise bankanın müşterisi tarafından herhangi bir ödeme zorluğuyla karşılaşması sonucu kullanacağı garantidir. Bu nedenden konut kredisi kullanırken ve sonrasında dikkat etmeniz gereken durumlar vardır.

19-03/01/konut.jpg

KONUT KREDİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Artık bildiğiniz gibi konut kredisi alınan evin ipoteğiyle mümkündür. İpotek konusu oldukça önemlidir. Kredinizin geri ödemesi konusunda yaşadığınız sıkıntılar sonucunda, bankanın eve sahip olması mümkündür. Bu yüzden geri ödemelerinizi bunları dikkate alarak planlamanız önemlidir. Konut kredilerinin vadeleri genelde 5 ile 10 yıl arasındadır. Uzun dönemler olduğu için herkesin ödeyebileceği seçenekler mevcuttur. Sizde aylık gelir gider planlamanızı yaparak ev krediniz için ayırabileceğiniz taksiti hesaplamalı ve işlemlerinizi buna göre oluşturmalısınız.

Kredinizi kullanmadan önce ise bankaların araştırmalarını yapmak ve karşılaştırmak da önemlidir. Faiz oranı, komisyon, masraf bakımından araştırmalısınız. Aynı zamanda bankalarda bulunan kredi notunuzu öğrenmeden de başvuru yapmamanız çok önemlidir. Çünkü kredi notunuz düşük olursa krediniz onaylanmaz ve ev alamazsınız. Bu yüzden önce notunuzu kontrol etmeli ve düşükse yükselmesi için seçenekleri değerlendirmelisiniz. Böylelikle başvurduğunuz kredinin sonucunun olumlu olma ihtimali daha yüksektir.

Sonuç olarak; bankalardan konut kredisi kullanmanız için bazı gereklilikleri gerçekleştirmeli ve işlemlerinizi ona göre yapmalısınız. Bunlar ise elinizde peşinat bulunması, alacağınız evin olması ve evin krediye uygun olması önemlidir. Bunların dışında kredi kullanırken gerekli olan evraklar da gereklidir. Bankalar bunlar sonucunda değerlendirme yaparak, uygun gördüğü takdirde size krediyi kullandırır ve planlanan şekilde geri ödersiniz. Krediniz süresince evin üzerine banka tarafından ipotek koyulur ve kredi süresince kaldırılmaz. Kredi ödemesi bittiğinde ise ipotek kaldırılarak evin üzerinde herhangi bir rehin bulunmaz.

Ziraat Bankası konut kredi faizleri ne kadar? Ziraat Bankası kredi faizlerini düşürdü. Ziraat Bankası ekonomideki olumlu gelişmelerle birlikte faiz tarafında adım atmaya devam ediyor. Konut ve ihtiyaç kredilerinde Ziraat Bankası faiz indirimine gitti. Peki Ziraat Bankası'nda konut kredi faizi ne kadar? Konut kredisi için kaç ay vade yapılıyor? İşte detaylar...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN