Ziraatçı Abdullah Melik: Mayınlı arazilere buğday ekseydik değeri 40 milyon dolar olacaktı

Ziraatçı Abdullah Melik: Mayınlı arazilere buğday ekseydik değeri 40 milyon dolar olacaktı

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Melik, Türkiye Suriye sınırında tarıma elverişli 170 bin dönümlük mayınlı alan bulunduğunu söyledi. Melik, "Türkiye Ottowa anlaşmasına göre bu mayını 2014 yılına kadar temizlemesi gerekiyordu fakat Türkiye 2025 yılına kadar süreyi uzattı. Tam da Türkiye’nin gıda krizi, buğday krizi yaşamış olduğu bir dönemde. 170 dönüm alanda buğday ekmiş olsaydık. 85 bin ton ürün elde edecektik. Bunun parasal değeri 40 milyon dolar olacaktı" diye konuştu.

Dünya gıda krizinin yaşandığı dönemde Türkiye Venezuela, Sudan gibi ülkelerden tarımsal üretim için toprak kiralarken Türkiye’deki tarım arazileri ya yapılaşmaya açılıyor ya da göç nedeniyle boş kalıyor. Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, Türkiye Suriye sınırındaki mayınlı arazilerinde atıl kalan arazilerden olduğunu yaklaşık 216 bin dönümlük alanın mayınlı olduğunu söyledi.

1-002.jpgŞanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik

'2014'E KADAR MAYINLI BÖLGENİN TEMİZLENMESİ GEREKİYORDU'

Türkiye Ottowa sözleşmesine göre bu mayınlı arazilerin 2014 yılına kadar temizlemesi gerektiğini hatırlatan Melik, şunları söyledi:

"Burası 877 kilometrelik Türkiye Suriye sınırı . Burası 1956 yılında mayın döşenmiş. Toplam mayınlı alan 216 bin dönüm. Tarıma işlemeli alan ise 170 bin dönüm alan. 1996 yılında Türkiye Ottowa anlaşmasına göre bu mayını 2014 yılına kadar temizlemesi gerekiyordu. Fakat Türkiye 2025 yılına kadar bu süreyi uzatmış oldu. Tam da Türkiye’nin gıda krizi, buğday krizi yaşamış olduğu bir dönemde. 170 dönüm alanda buğday ekmiş olsaydık. 85 bin ton ürün elde edecektik. Bunun parasal değeri 40 milyon dolar olacaktı. Pamuk üretmiş olsaydık. Yine 85 bin ton pamuk üretmiş olacaktık. Bunun da parasal değeri 128 milyon dolar olacaktı.

Bu 170 bin dönüm mayınlı alanda mısır ekmiş olsaydık. 187 bin ton mısır elde edecektik. Bunun da parasal değeri 74 milyon dolar olacaktı. Katma değeri yüksek antep fıstığı dikmiş olsaydık. Burada biz 45 bin 500 antep fıstığı ağacı yetiştirmiş olacaktık. Bunun da yıllık kazancı ise 45 bin 500 ton ürün elde edecektik. Bunun da yılda 283 milyon dolar kazancı olacaktı.

'DÜNYANIN EN GENİŞ ORGANİK TARIM ALANI OLABİLİR'

Burası 1956 yılından beri işlenmeyen bir arazi ve burada organik tarım da yapılabilir. Dünyanın en geniş organik tarım alanı olabilir. Organik tarımın da katma değeri çok yüksek."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN