Canikli: Esnafımıza verdiğimiz kredi 15 milyara ulaştı

Canikli: Esnafımıza verdiğimiz kredi 15 milyara ulaştı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Bugün esnafımıza yüzde 5, yüzde 6 ile kredi verebiliyoruz. Şu an itibarıyla da esnafımıza ucuz sağlanan kredinin miktarı yaklaşık 14-15 milyar liraya ulaşmış durumdadır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ak Parti iktidarından önce esnafın yüzde 40 faizle kredi kullandığını ve verilen kredinin de toplam 153 milyon lira olduğunu söyledi. Canikli, "Bugün esnafımıza yüzde 5, yüzde 6 ile kredi verebiliyoruz. Şu an itibarıyla da esnafımıza ucuz sağlanan kredinin miktarı yaklaşık 14-15 milyar liraya ulaşmış durumdadır" dedi.

Bu topraklara kan, can vermiştir

Bakan Nurettin Canikli, Niğde Valiliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin düzenlediği 8'inci Ahilik Haftası törenlerine katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başlayan törende konuşan Canikli, Ahilik teşkilatının çok önemli bir kurum olduğunu belirterek, Ahilik kültürü alanların aldatmayacağını ve aldanmayacağını söyledi. Ahiliğin ticari alanda faaliyet gösteren meslek mensuplarının hakkını korumanın ötesinde birçok sorunu çözebilme imkanı getiren bir yapı olduğunu ifade eden Canikli, şöyle dedi: "Ahilik teşkilatı aynı zamanda, meslekteki kaliteli uzmanların yetiştirilmesini en akılcı yöntemle halleden bir okuldur. İlkeler kriterler bu yapı tarafından belirlenir ve en katı şekilde uygulanır. Hem üreticinin hem de tüketicinin korunmasını sağlar. Bin yıldan fazla hayatiyetini devam ettirmiş, bu topraklara kan, can vermiştir."

"Yere çakılan esnafın umuduydu"

Modern dönemde esnaf ve sanatkarı ayakta tutmanın en önemli yolun onları makul finansman kaynaklarına erişimini sağlamak olduğunu kaydeden Bakan Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hepimiz hatırlarız, 2001'de bir esnaf kardeşimiz esnaflığın sembolü olan yazar kasasını Başbakanlığın beton zeminine çarpmıştı. Esasında o beton zemine çakılan sadece yazar kasa değil esnafımızın ümidi ve gelecekle ilgili umutlarıydı. Türkiye'de 2002'de bütün esnafımızın tamamının kullandığı kredi miktarı 153 milyon lira civarındaydı, faiz oranı da yüzde 40. Bugün esnafımıza yüzde 5, yüzde 6 ile kredi verebiliyoruz. İsteyen esnafımız da istisnasız bunu kullanabiliyor. Şu an itibarıyla da esnafımıza ucuz sağlanan kredinin miktarı yaklaşık 14-15 milyar liraya ulaşmış durumdadır. Bu son derece önemli. Piyasa faiz oranının daha altında ciddi bir destekle esnafımıza bu imkanın sağlanması gerekiyor.

Vadesi geçmiş bir kuruş borcu yoktur

Piyasa faiz hadlerinden esnafımıza imkan sunulursa güçlü rekabet karşısında ayakta kalamaz, onunla boy ölçüşemez. Ayakta kalmasının en önemli yolu finansman imkanı sağlamaktır, onu da sağlıyoruz. Bugün Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) kanalıyla esnafımızın bankaya geriye dönmeyen bir kuruş borcu yoktur. Halk Bankası'na bugün vadesi geçmiş, ödenmeyen bir kuruş borcu yoktur. Bu da son derece önemli. O borcu TESKOMB üstleniyor daha sonra esnafımızı rahatsız etmeden onun ticari faaliyetini sürdürmesini engellemeden tahsil ediliyor. Son derece güzel bir mekanizma. Esnafımıza yönelik uyguladığımız kredi kefalet mekanizması ve genelde finansman mekanizması bütün dünyada takdir edilen, ilgiyle izlenen bir mekanizmadır. Bu esnafımızın ticari faaliyetlerini yürütebilmesi, ayakta kalabilmesi, topluma destek verebilmesi içindir."

Yılın ahisine kaftan giydirdi

Konuşma ardından mehteran takımı gösteri sundu. Daha sonra Şed Kuşatma töreni yapılan programda Bakan Canikli, ilerleyen yaşına rağmen bisiklet ve motosiklet tamiri mesleğini yürütüp birçok usta yetiştirerek güvenilir, dürüst ve saygın bir esnaflık yaptığı için 'Yılın Ahisi' seçilen Yaşar Ceylaner'e de elleriyle kaftan giydirip plaket verdi. Bakan Nurettin Canikli, daha sonra programa katılan vatandaşlara elleriyle pilav dağıttı. Canikli, törenin ardından Niğde Valisi Necmeddin Kılıç'ı makamında ziyaret etti.

NİĞDE/DHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN