Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in uzaya astronot gönderme görevi ertelendi

Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in uzaya astronot gönderme görevi ertelendi

Ünlü iş insanı ve girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX'in uzaya astronot gönderme girişimi kötü hava koşullarına takıldı.

SpaceX'in fırlatma işlemi tarihi ana dakikalar kala kötü hava koşulları nedeniyle Cumartesi gününe ertelendi.

NASA'nın YouTube hesabında anlık izleyeyici sayısı 2 milyonu geçti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Başkan Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Dragon'un uzaya fırlatılışını bizzat Kennedy Uzay Merkezi'nde izleyecekleri bildirilmişti.

UZAY ÇALIŞMALARINDA BİR DÖNÜM NOKTASI

Dragon kapsülünün güvenli şekilde uzaya fırlatılması, SpaceX'in sahibi Elon Musk, SpaceX ve NASA açısından bir kilometre taşı olacak. Uzaya fırlatılan Dragon kapsülünün geri dönüşümünün sağlanması ve tek değil, çok kullanımlık olmasının uzay seyahatinin maliyetini düşürmede önemli rol oynaması bekleniyor.

Geçen hafta Teksas eyaletinin Houston kentindeki Johnson Uzay Merkezi'nden Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne gelen astronot Doug Hurley, ''Bob ile birlikte beş yıldır bu program için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu birçok açıdan bizim için bir maraton oldu. Uluslararası Uzay İstasyonu ve Dünya arasında gidip gelecek insanlı uzay aracının geliştirilmesi için zaten böyle bir çalışma beklersiniz'' dedi. Doug Hurley 53, yarın uzaya birlikte gideceği Bob Behnken ise 49 yaşında.

Ticari uzay pazarını canlandırma amacıyla yola çıkan NASA, SpaceX'le 3,1, Boeing'leyse 4 buçuk milyar dolarlık ihalelere imza atmıştı.

Boeing'in tasarlayıp geliştirdiği CST-100 Starliner kapsülünün 2021 yılına kadar uzaya fırlatılması beklenmiyor.NASA Başkanı Jim Bridenstine, Kennedy Uzay Merkezi ve SpaceX yetkililerinin son kontrolları geçen hafta tamamlaması üzerine Dragon kapsülünün yarın için planlanan fırlatılışına onay verdi. SpaceX, geçen yıl Dragon uzay kapsülünü astronotsuz olarak başarıyla uzaya fırlatmıştı. Ancak araç, uzaydan döndükten bir ay sonra yapılan bir deneme sırasında yaşanan patlama nedeniyle hasar görmüş, patlamanın nedenini belirlemek için başlatılan inceleme dokuz ay sürdükten sonra Ocak ayında tamamlanmıştı.

27 Mayıs için planlanan fırlatma kötü hava şartları nedeniyle 30 Mayıs tarihine ertelendi.

SPACEX NEDİR?

Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleriyle resmi ve ticari fırlatma hizmeti veren özel bir Amerikan şirketi olan SpaceX, 2002 yılında Elon Musk tarafından, uzay taşımacılığını uygun maliyetlerde gerçekleştirmek ve Mars'ı kolonileştirme çalışmalarını başlatmak amacıyla kurmuştu.

SpaceX, uzaya araç fırlatmak için ürettiği roketleri fırlatmadan sonra onları sağlam geri getirmeyi başararak gündem olmuştu. Bu şekilde tekrar yeni roketler üretmeye gerek kalmadan aynı roketler kullanılabilecek. Uluslararası Uzay İstasyonuna düzenli olarak kargo gönderen şirket, 2 Mart 2019'da insansız gerçekleşen Crew Dragon Demo-1 test görevini başarıyla tamamlamıştı.

ELON MUSK KİMDİR?

Güney Afrika doğumlu Elon Musk, PayPal satışından 160 milyon dolardan fazla para kazanmıştı. Elon Musk'ın insanlığı uzay yolculuğunda daha ileri götürme amacı, SpaceX'in kurulmasında etkili bir faktördü. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla şirketinin sahibi olan Musk, ABD'nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısı SolarCity şirketinin en büyük hissedarıdır.

BU FIRLATMA NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?

Uzay mekiği programının 2011 yılında durdurulmasından bu yana NASA, Soyuz uzay aracında astronotlarını UUİ'ye ulaştırmak için Rusya'ya on milyonlarca dolar ödüyor. Crew Dragon'un Florida'dan fırlatılması, 9 yıldır ABD topraklarından uzaya insanlı uçuş gerçekleştirmeyen NASA için bir ilk olacak. İnsanlı uzay uçuşlar konusunda ABD prestijini geri kazanırken, özel bir şirket astronotları ilk defa yörüngeye fırlatmış olacak.

UZAYA GÖNDERİLECEK ASTRONOTLAR KİMLER?

NASA astronotu Bob Behnken ve Doug Hurley, 2000 yılında seçilmişlerdi ve ikisi de uzay mekiğiyle iki kez uzaya fırlatıldı. NASA astronotlarının en deneyimlilerinden olan astronotlar yeni uzay aracı Crew Dragon kapsülünde pilot olmak için eğitildiler. Doug Hurley uzayda 28 gün 11 saat geçirirken, Bob Behnken, 37 saati uzay yürüyüşü olmak üzere, 29 gün 12 saat geçirdi.

KALKIŞ ESNASINDA SORUN ÇIKARSA NE OLACAK?

Crew Dragon kapsülü, acil bir durumda mürettebatın hayatını kurtarmak için tasarlanmış kaçış sistemine sahip. Kalkış esnasında motorların birinde problem çıkarsa, astronotların hayatlarını kurtarmak için Crew Dragon kapsülünün ateşleme sistemi çalışarak roketten ayrılacak ve paraşütle yeryüzüne inecek.

19 Ocak 2020'de SpaceX, kapsülün kaçış sistemini başarıyla test etmişti.

ASTRONOTLAR KAPSÜLDE NE YAPACAK?

Fırlatma başarıyla gerçekleştirildikten sonra roketten ayrılarak yörüngeye giren Crew Dragon kapsülü, astronot Behnken ve Hurley tarafından test edilecek. Kapsülün çevre kontrol sistemini, ekranlarını, kontollerini ve manevra iticilerini test edecek olan astronotlar 18 saat sonra UUİ'ye kenetelenecek. Oradaki meslektaşlarıyla bilimsel görevler yürütürken, Crew Dragon'un uzay istasyonu ile ilgili testleri yapılacak.

Dünya'ya dönme zamanı geldiğinde kapsül Atlantik denizine paraşütle inecek ve Go Navigator adlı bir gemi kapsülü ve mürettebatı kurtaracak.

YENİ UZAY GİYSİSİ UZAY YÜRÜYÜŞÜNDE KULLANILACAK MI?

Behnken ve Hurley'nin kapsülde giyeceği uzay giysileri, uzay yürüyüşü için tasarlanmadı. Giysiler, uzay aracındaki havanın azalması durumunda astronotları hayatta tutması için tasarlandı. Her biri uzaya gidecek astronotlar için özel olarak üretilen giysiler Batman, X-Men ve Thor filmlerindeki kıyafetleri tasarlayan Jose Fernandez tarafından tasarlandı.

DAHA SONRA NE OLACAK?

Crew Dragon Demo-2 insanlı test de başarıya ulaştığında SpaceX, NASA ile 2.6 milyar dolarlık sözleşme imzalayarak 6 insanlı görev daha yürütecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN