Emekli ikramiyesi zammında enflasyon bilmecesi: 146 lira mı, 503 lira mı?

Emekli ikramiyesi zammında enflasyon bilmecesi: 146 lira mı, 503 lira mı?

Emeklilerin merakla beklediği bayram ikramiyesi zammı kafa karışıklığına neden oldu. Emeklilere ödenecek enflasyon zammı, uygulamanın başlangıç tarihi olan 2018 yılından bugüne baz alındığında 503 lira olması gerekiyor. İkramiyelere yapılacak zamma geçen senenin enflasyonu yansıtılırsa bu rakam 146 lirada kalacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emeklilere dini bayramlar öncesi verilen 1000 liralık ikramiyeye bu yıldan itibaren enflasyon farkı kadar zam yapılacağını açıkladı. İkramiyelere uygulanacak zammın ikramiyelerin dağıtılmaya başlandığı 2018’den bu güne hesaplanırsa zammın 503 lira olması gerekiyor, sadece geçen yılın enflasyonu yansıtılırsa zammın 146 lira olacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da ikramiyenin 1500 lira olarak ödenmesini istemişti.

Sözcü'de yer alan habere göre, bayram ikramiyesine, ilk ödendiği 2018'den bu yana yaşanan enflasyon kadar zam yapılması halinde bin liralık ikramiye bin 503 liraya çıkacak. Geçen yılın enflasyonu kadar zam yapılırsa ikramiye bin 146 lirada kalacak. Çok küçük bir ihtimal de olsa eğer 6 aylık enflasyon uygulanırsa zam 84 liraya kadar düşecek.

520 LİRAYA ÇIKARILMASI İSTENİYOR

Bin liralık bayram ikramiyesine 3 yıldan bu yana hiçbir artış yapılmadığı için zamda en azından Mayıs 2018'in dikkate alınması isteniyor. Mayıs 2018'den Türkiye İstatistik Kurumu'nun en son veri açıkladığı Mart 2021'e kadar geçen sürede tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) yüzde 50.3 arttı. Eğer 3 yıllık resmi enflasyon kaybının telafi edilmesi isteniyorsa bin liralık ikramiyeye en az 503 lira zam yapılması gerekiyor. Ancak ödeme mayısta yapılacağı için aslında nisanda gerçekleşecek tahmini TÜFE oranının da bu hesaba eklenip zammın 520 liraya çıkarılması isteniyor.

BUL YIL Kİ ENFLASYON ORANIDA BAZ ALINABİLİR

Hükümetin “enflasyon oranında artış” sözüyle 3 yıllık erime yerine sadece 2020'de gerçekleşen yüzde 14.6 oranındaki yıllık TÜFE'nin dikkate almış olabileceği de belirtiliyor. Bu durumda bayram ikramiyesine yapılacak zam 146 lirada kalacak. Küsuratlı olan bu zammın yukarı yuvarlamayla en fazla 150 liraya çıkarılması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN