En çok kırmızı soğanda bulunuyor: Kelliğe çözüm olabilir

En çok kırmızı soğanda bulunuyor: Kelliğe çözüm olabilir

Saç dökülmesini engellemek için yapılan çalışmalarda 'kuersetin' etken maddesinin dökülmeyi engellemede etkili olabileceğini ortaya koyan çalışmalar yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Vefik Arıca, kuersetinin kelliğe çözüm olabileceğini açıkladı.

Saç dökülmesini engellemek için yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Güney Kore'de "kuersetin" etken maddesinin saç dökülmesini önlemede rolünün araştırıldığını söyleyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca, kuersetinin saç büyümesi üzerindeki yararlı etkilerinin belirlendiğini açıkladı. 

Prof. Dr. Arıca, yurt dışından Jaeyoon Kim ve arkadaşları tarafından "National Library of Medicine" dergisinde bilimsel bir makalenin sonuçlarının yayımlandığını belirtti. Ayrıca Güney Kore'de Chungnam National Üniversitesinde görevli bir grup araştırmacı tarafından yapılan çalışmalarda, kuersetin maddesi ile ilgili yeni sonuçlar elde edildiğini de sözlerine ekledi.

'KUERSETİN KELLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİR'

Kuersetin etken maddesinin saç dökülmesini önlemede etkisini ortaya koyan bir çalışma yaptıklarını anlatan Arıca, "Saç dökülmesini engelleyen yeni çalışmalarda kuersetinin saç büyümesi üzerindeki yararlı etkileri belirlendi. Kuersetinin kelliğe çözüm olabileceği ve saç büyüme evresindeki 'anagen' fazını uyararak saç dökülmesini engellediği tespit edildi" dedi.

Çalışmanın, kuersetinin saç için önemli büyüme ve olgunlaşma faktörlerini artırdığını ortaya koyduğunu ifade eden Arıca, şunları söyledi:

"Kuersetinin saç dökülmesinde etkili olabileceği ve mevcut saç kökü foliküllerini kuvvetlendirici özelliğe sahip olduğu yapılan bu çalışmada kanıtlandı. Kuersetin takviyesiyle saç kökü, folikül gelişimi ve sağlamlığı için temel madde olan Bcl2'nin ekspresyonunu arttırdığı kanıtlanmış oldu. İnsan diyetinde en zengin antioksidanlardan biri olarak kabul edilen kuersetin, serbest radikal hasarına, yaşlanmanın ve iltihaplanmanın etkilerine karşı savaşmada önemli bir rol oynamaktadır."

EN ÇOK KIRMIZI SOĞANDA BULUNUYOR

Kuersetinin en çok kırmızı soğanda olmak üzere biber, çilek, kuşkonmaz, narenciyeler, kiraz, vişne, domates, kırmızı elma, kırmızı üzüm, brokoli, lahana, kırmızı marul, kızılcık, yaban mersini, ahududu ve çayda bulunduğunu aktaran Arıca, bir kişinin çeşitli gıda kaynakları aracılığıyla günlük olarak yaklaşık 10-100 miligram kuersetin tükettiğinin tahmin edildiğini bildirdi.

MERDİVEN ALTI ÜRÜNLER UYARISI

Arıca, kuersetin için takviye ürünlerinin saflık derecesinin yüzde 90'lar düzeyinde olması gerektiğini, merdiven altı üretilen ürünlerden uzak durulmasının önemli olduğunu ifade etti.

Kuersetinin özellikle de anti-inflamatuar bir enzim olan ananasın içinde bulunan "bromelain" ile birleştiğinde etkisinin arttığını anlatan Arıca, "Bu nedenle özellikle kuersetin takviyesi tercih edilirken emilimi ve etki gücünü arttırmak için içinde bromelain ve C vitamini içeren karışımlar, doktor ve eczacıya danışarak alınabilir. Kuersetin ülkemizde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yerli ve milli imkanlarla üretilmektedir." diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN