En riskli ilde ikiden daha fazla kişi yan yana gelemeyecek

En riskli ilde ikiden daha fazla kişi yan yana gelemeyecek

Ülkenin en yüksek vaka sayısına sahip ili Çanakkale'de alınan yeni tedbirler doğrultusunda sokakta ikiden fazla kişi yan yana gelemeyecek. Ayrıca 8 Şubat'tan beri vaka sayısı 26 kat artan ilde vatandaşlar, pazarlara da TC Kimlik No'sunun son rakamına göre gidebilecek.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Türkiye, kısa süren normalleşme sürecinden sonra patlama yapan vaka sayıları nedeniyle tekrar kısıtlama kararları aldı. Vaka sayısının 10-16 Nisan haftasında, 100 bin nüfusta 962,98’e yükseldiği Çanakkale'ye sıkı tedbirler getirildi. Türkiye'nin vaka sayısı yüksekliğinde birinci olan ili Çanakkale'de artık açık alanda ikiden daha fazla kişi bir araya gelemeyecek. 

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda salı ve cuma günü kurulan pazarlara T.C Kimlik No’sunun son rakam grubuna göre gidilebilecek ve bir kişi aynı hafta iki pazara gidemeyecek. Bununa birlikte cenaze töreni ve mezarlık ziyaretinde de vatandaşlara HES kodu sorgulaması yapılacak.

Vaka sayıları 8 Şubat'tan günümüze kıyaslandığında 26 kat artış gösteren en riskli ilde işyerlerine, verilen hizmet dışında ziyaretler ve ikramları yasak. Yüz yüze eğitime geçen okul öncesi eğitim kurumları ve anasınıfları ise uzaktan eğitime devam edecek.

PAZARA GİRİŞ 2 GRUBA AYRILDI

Kentte salı ve cuma günleri kurulan halk pazarlarında daha önce alınan kararlar doğrultusunda sebze ve meyve reyonları ile giyim reyonlarının farklı günlerde kurulması ve tezgahlar arasındaki mesafenin 3 metre olması kararlaştırılmıştı. Yeni kararla birlikte ek olarak salı günü kurulan pazara T.C Kimlik No’sunun son hanesi 0,2 ve 4 olanların, Cuma günü kurulan pazara T.C Kimlik No’sunun son hanesi 6 ve 8 olanların giriş yapmalarına izin verilecek.

pazar.jpg

AYAKTA YOLCU ALINMAYACAK

Kurul'da özel sektörde imkanlar ölçüsünde esnek ve uzaktan mesai yapılması yönünde de karar çıktı. Ticari yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve minibüslerle, personel ve işçi servisi yapan araçlarda ayakta yolcu alınmayacak, oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak, sürücünün ve yolcuların HES kodu sorgulanacak.

sokak.jpg

ÇEKİRDEK AİLE DIŞINDA YAN YANA GELİNMEYECEK

Alışveriş merkezlerinin açık alanları da dahil olmak üzere açık alanlarda çekirdek aileler hariç 2 kişiden daha fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklandı. Kentte artan vaka sayılarının önüne geçebilmek için işletmelerden gel-al şeklinde alınan yiyecek ve içeceklerin açık alanlarda kalabalık oluşturularak tüketilmesi de yasaklar arasında yer aldı. Ayrıca, vatandaşların ev ziyaretleri ve evlerine konaklamalı misafir kabul etmesi de yasaklandı.

aile.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN