Enis Berberoğlu kimdir kaç yaşında ve nereli? Enis Berberoğlu’nun neden hapse girdiği ortaya çıktı

Enis Berberoğlu kimdir kaç yaşında ve nereli? Enis Berberoğlu’nun neden hapse girdiği ortaya çıktı

TBMM Genel Kurulu’nda 2 HDP’li vekil ile birlikte vekilliği düşürülen Enis Berberoğlu, Bakırköy’deki evinde gözaltına alındıktan sonra cezaevine gönderildi. Siyaset gündemine bomba gibi düşen bu haberin ardından, ‘Enis Berberoğlu kimdir, nerelidir ne iş yapıyor?’ soruları da şu sıralar internet aleminde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor…

Gazetecilik yaptıktan sonra siyasete atıldı. CHP Genel Başkan Yardımcılığı ve milletvekilliği yaptı. 4 Haziran 2020 tarihi itibarıyla vekilliği düşürülüp hapse atıldı. Enis Berberoğlu’nun suçu ise MİT Tırları olayına dayanıyor. Enis Berberoğlu, hayat hikayesi boyunca daha evvel bu suçtan hapse atılmıştı…

ENİS BERBEROĞLU KİMDİR?

5 Haziran 1956’da İstanbul’da doğan Kadri Enis Berberoğlu, gazetecilik, yazarlık yapmış, en son siyasete atılarak CHP Parti Meclisi Üyesi ve Genel Başkan Yardımcılığı yapmıştı.

1975’te Avusturya Lisesi'nde mezun olan Enis Berberoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü'nü tamamladıktan sonra ekonometride yüksek lisans eğitimini bitirdi.

13 Haziran 2017’de MİT Tırları davasında suçlu bulunan Enis Berberoğlu, 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Berberoğlu’nun vekilliği 4 Haziran 2020’de düşürüldü.

GAZETECİLİK YILLARI

Gazeteciliğe 1981’de Dünya Gazetesi’nde başlayan Enis Berberoğlu, CNN Türk ekonomi müdürü, Hürriyet ve Radikal gazetelerinde yazar olarak çalıştıktan sonra 29 Aralık 2009’da Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’ne atandı. Bu görevi 5 sene devam ettirdikten sonra 10 Ağustos 2014 tarihinde Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği'nden istifa etti. Enis Berberoğlu, Ekim 2014 yılında Sözcü yazar kadrosuna girdi.

SİYASİ KARİYERİ

CHP’nin 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilen 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Parti Meclisi’ne seçilen Enis Berberoğlu, 14 Eylül 2014’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İletişim ve Medya ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. TBMM 25., 26. ve 27. dönem İstanbul milletvekili oldu.

14 Haziran 2017’te MİT TIR'ları görüntülerini eski Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar'a verdiği suçlamasıyla yargılandığı davada 25 sene hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

"Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askerî ve siyasal casusluk amacıyla temin etme" ve “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlamasından dolayı yargılanan Enis Berberoğlu’na ilk olarak müebbet arkasından "failin geleceği üzerindeki olası etkileri" nedeniyle indirim takdiri kullanılarak ceza 25 seneye indirildi. Aynı gün CHP, meclisi terk etti. Parti grubuyla olağanüstü gündemle toplanan CHP lideri Kılıçdaroğlu, 15 Haziran tarihinde Ankara'daki Güvenpark'ta saat 11.00'de bir araya geleceklerini açıkladı.

CNN Türk'te Ne Oluyor? programında canlı yayına katılan Kılıçdaroğlu, adalet yürüyüşüne dair şu bilgileri paylaştı: "Elimde sadece 'Adalet' yazan afiş olacak. Yürüyeceğim. Bıçak kemiğe dayandı. Adalet sağlanıncaya kadar yürüyeceğim. Güvenpark'tan başlayacak, (Berberoğlu'nun tutuklu bulunduğu) İstanbul Maltepe Cezaevi'ne yürüyeceğiz. Kaç gün sürer bilmiyorum. Durmadan yürüyeceğiz." 4 Haziran 2020 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda, mahkemece onanan cezasına ilişkin TBMM'ye sunulan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasıyla milletvekilliği düşürülmüştür.

ÖZEL YAŞAMI

Kendisi gibi gazeteci olan Oya Berberoğlu ile evli olan ve bir kız çocuğu bulunan Enis Berberoğlu, İngilizce ve Almanca biliyor. "Susurluk: 20 Yıllık Domino Oyunu”", "Kod Adı: Yüksekova. Susurluk, Ankara, Bodrum, Yüksekova Fay Hattı" ve "Öbür Türkler" adlı kitapları vardır. Boş zamanlarında matematik, tarih ve triller tarzı kitaplar okumayı seviyor.

24 Nisan 2005’teki köşe yazısında, aile boyu suç ve meziyete inanmadığını kaydedip, çarpıcı örneği kendi köklerinden verdi: "Berberoğlu (cumhuriyetten önce Berberzade) soyadının geçmişi, vakıf kayıtlarında 200 yıl geriye kadar takip edilebiliyor. Dedem İzmir’de Rufai ve Kadiri tekkesinin şeyhiydi, babam imanlı bir sosyalist. Ablam siyasete hiç bulaşmadı, bendeniz tescilli sosyal demokratım.”

VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ, TUTUKLANDI

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu, yargılandığı davada 5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası olduğu gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi. TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilliği düşürülen Berberoğlu, Bakırköy’deki evinde gözaltına alınarak Maltepe L Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN