Erdoğan'dan Libya için net mesaj: Bu ateş tüm Akdeniz'i yakar

Erdoğan'dan Libya için net mesaj: Bu ateş tüm Akdeniz'i yakar

Türk-Alman Üniversitesi'nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bir an önce sükunet sağlanmazsa Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir" dedi. Berlin'deki konferansı önemli bir adım olduğunu da vurgulayan Erdoğan, bir kez daha uluslararası topluma seslendi: Uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü hataya Libya'da düşmemesini temenni ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beykoz'da Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de katıldığı 'Türk-Alman Üniversitesi Yeni Binalarının Açılış Töreni'nde konuştu. "Uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü hataya Libya'da düşmemesini temenni ediyoruz" diyen Erdoğan, Libya için sükunet çağrısı yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Türk-Alman Üniversitesi, iki ülke arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla 10 Nisan 2010’da kurulan devlet üniversitesidir. Çift dilli eğitim veren üniversitemiz, ülkemizin saygın eğitim kurumlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türk-Alman Üniversitesi'ne her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. (Merkel'le görüşme) İkili ilişkilerimizin yanı sıra Libya başta olmak üzere bölgesel meseleleri ayrıntılı şekilde ele alacağız.

20-01/24/ana-manset-2-1579857238.jpg

"ÖĞRENCİ SAYIMIZ 172 BİNE ÇIKTI"

1,5 asırlık yolculuğu olan Alman Lisesi gibi Türk-Alman Üniversitesi'nin de Türk ve Alman dostluğunun sembolü haline gelmesini diliyorum. Ülkemizdeki yükseköğretim seviyesinin hem nicelik hem de nitelik olarak yükseltilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir dönem ülkemizde marjinal odakların sürekli istismar ettiği yıllarca protestolara konu olan üniversite harçlarını biz kaldırdık. Uluslararası öğrenci sayımız, 15 binden 172 bine ulaştı. Beklentimiz ülkemizin nitelikli yabancı öğretim elemanları için cazip hale gelmesi, beyin göçünün çekim merkezi durumuna dönüşmesidir. Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Türk-İtalyan Üniversitesi gibi ortak üniversitelerin kurulmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Türk-Alman Üniversitesinin başarısı, bu anlamda yeni ortak üniversitelerin kuruluş süreçlerinde örneklik teşkil edecektir.

20-01/24/ana-manset-2-1579857266.jpg

LİBYA İÇİN SÜKUNET ÇAĞRISI

Almanya ile birlikte Libya'da krizi sonlandırmak için çalışıyoruz. Uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü hataya Libya'da düşmemesini temenni ediyoruz. Son birkaç haftadır yaşadıklarımız Libya için bir turnusol olmuştur. Bir an önce sükunet sağlanmazsa Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. (Libya'da) DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleri ile lejyonerlerin palazlanmasını istemiyorsak çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Libyalı kardeşlerimizin barışı, huzuru ve geleceği için bu zor zamanlarında onların yanında olmayı sürdüreceğiz. 2 bin 400'den fazla kişinin ölümüne, 7 bin 500'den fazlasının yaralanmasına sebep olan bu krizi sonlandırmak en büyük hedefimizdir."

20-01/24/ana-manset-2-1579857287.jpg

MERKEL: TÜRK-ALMAN ORTAKLIĞINI SİMGELEMEKTE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel "Türk-Alman Üniversitesi, iki ülke arasındaki iş birliğinin olağanüstü bir örneğidir, Türk-Alman ortaklığını simgelemektedir" diye konuştu.

20-01/24/ana-manset-2-1579857207.jpg

Merkel, özetle şöyle kaydetti: ''Türk-Alman bilim ilişkileri Türk-Alman Üniversitesi ile başlamamıştır uzun geçmişe dayanmaktadır. Bu geçmiş aynı zamanda Türkiye'nin cömert teşvikleri ile başlamıştır. Türkiye bugün de milyonlarca Suriyeli mülteciye sığınma imkanı sağlıyor. Bu çabalar bizim teşekkürümüzü ve takdirimizi hak ediyor. Bilim ve eğitim insanların yaratıcılığını ve özgürlüğünü teşvik eder ve geliştirir. Bilim ne kadar özgürse elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir. Bilimin eleştirel söylemek ihtiyacı var.

Bu kampüs öğrencilerin dünyaya açık olmalarını simgeliyor, Türklerle Almanların partnerliğini simgeliyor. Türk-Alman Üniversitesi ülkelerimiz arasındaki ilişki için büyük bir şans ve hazine. Türk-Alman Üniversitesi iki ülke arasındaki işbirliğinin olağanüstü bir örneğidir, Türk-Alman ortaklığını simgelemektedir.''

20-01/24/ana-manset-2-1579857310.jpg

İki liderin konuşmasının ardından Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, Erdoğan ve Merkel'e hediye takdiminde bulundu.

20-01/24/ana-manset-2-1579863855.jpg

 

Merkel'e Paşabahçe tarafından özel olarak üretilen sırçalı saray aynası ile miğfer hediye edildi. Merkel, aynaya bakıp önce salona sonra Erdoğan'a gülümsedi.

20-01/24/50.jpg

Ayna Topkapı Sarayı'nda sergilenen 16. yüzyıl sonuna ait eserlerinden Murassa Ayna'dan esinlenerek tasarlanmış, 24 ayar altın yaldızdan oluşuyor.

 

Sadece 1999 adet üretilen ve firmanın stoklarında bulunmayan aynanın satış fiyatı 2 bin 395 lira görünüyor.

Merkel'e tören esnasında takdim edilen diğer hediye de aynı firmanın ürünü.

20-01/24/51.jpg

El imalatı camdan üretilen, 24 ayar altın, yaldız ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlanan zafer miğferin satış fiyati ise 1950 lira.

20-01/24/ana-manset-2-1579863597.jpg

İSTANBUL/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN