Erdoğan’dan Babacan’a eleştiri: Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor

Erdoğan’dan Babacan’a eleştiri: Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ali Babacan’ın ‘Hasta hastalığını inkar ediyor, teşhisi koymadan tedaviye başlayamazsınız’ eleştirisine ‘Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor’ ifadeleriyle cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’nın hükümete yönelik ekonomi eleştirilerine değinen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

“PARTİ KURMUŞ BİZİ ELEŞTİRİYOR”

Sürekli söylüyorum; IMF’ye olan borcumuz biz göreve geldiğimizde 23 buçuk milyar dolardı. Biz bunu 2013 Mayıs’ında sıfırladık.

Türkiye’nin şu anda IMF’ye borcu yok. Ama birileri avucunu ovuşturuyor. IMF’ye gidecekmişiz.

Boşuna avucunuzu ovuşturmayın. Biz o kapıları kapadık. IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi?' dedi. ‘Verelim' dedim.

Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor. Önce bunu bir defa herkesin görmesi gerekiyor.

“EKONOMİMİZİ HIZLA TOPARLADIK”

"IMF 2020 yılı için daralma beklentisini yüzde 3'ten yüzde 4.9'a yükseltmiştir. Aynı dönemde Almanya ekonomisi yüzde 11.7, İtalya yüzde 17.3, Fransa yüzde 19, İspanya yüzde 22.1 oranında daralmıştır. Tüm destekleyici politikalara rağmen ekonomik toparlanmanın zaman alması beklenmektedir. Türkiye ekonomisi de salgından olumsuz etkilenmiştir tabi ki. Ancak aldığımız tedbirler, güçlü sağlık altyapımız ve ekonomimizin dayanıklılığını arttırmaya yönelik adımlar sayesinde ekonomimizi hızla toparladık. Haziran ve Temmuz aylarına ait öncüler ekonomide toparlanma sinyalleri veriyor. Ekonomi güven endeksi Nisan ayındaki 51.3 seviyesinden Temmuz ayında 82.2 seviyesine yükselmiştir. Otomobil üretimi Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 71.7 oranında otomobil satışları ise yüzde 127.6 oranında artış kaydetmiştir. Temmuz ayında otomobil satışlarındaki artış eğilimi devam etmiştir."

ALİ BABACAN NE DEMİŞTİ?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye tırmanışta ama gözü olup görmeyenler yanlış yansıtıyor" sözleriyle ilgili Türkiye'nin bir numaralı sorununun ekonomi olduğunu ifade ederek "Hasta hastalığını inkar ediyor, teşhisi koymadan tedaviye başlayamazsınız" dedi.

Babacan, “Kimse suçluyu başka yerde aramasın, Türkiye şu an kötü yönetiliyor. Hükümet değişikliği olmadan Türkiye’nin sorunlarının çözülmesi mümkün değil" diye konuştu.

"HÜKÜMET HASTALIĞI KABUL ETMİYOR"

Ali Babacan, Fox Tv'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye tırmanışta ama gözü olup görmeyenler yanlış yansıtıyor' sözlerine ilişkin yorumunu dile getiren Babacan, anketlerde vatandaşların bir numaralı sorun olarak ekonomiyi işaret ettiğini ifade etti. Babacan "Tüm açıklamalar ekonominin iyiye gittiği yönünde. Hükümet hastalığı kabul etmiyor. Öncelikle teşhisi koymak lazım" dedi.

İstihdamda büyük düşüş olduğunu belirten Babacan, "Gençlerde işsizlik %25 civarında. Artık iş aramaktan vazgeçmiş insanlar var. Ülkeye yatırım lazım. Türkiye’nin kalkınmasının tek yolu yatırım, üretim ve ihracat. Niye insanlarımız fakirleşiyor, niye gençlerimiz iş bulamıyor? Kadınlarımız neden iş aramaktan vazgeçiyor? Kadınların işgücüne katılma oranı hızla düşüyor. Sorunlar büyük ama çözümler de bir o kadar kolay. Halkımız en önemli sorun 'ekonomi' diyor, hükumet ekonomimiz uçuyor diyor. Böyle bir şey olamaz; bu ancak güvensizliği çoğaltır" diye konuştu.

"BANKALAR KREDİ VERMEYE ZORLANIYOR"

Babacan, "Varlık fonu gelecek nesillere 60 milyar dolar borcu yüklemiş durumda. Varlık fonu uygulamasına zamanında da şiddetle karşı çıktık. Yazık günah değil mi?" dedi. Bankaların kredi vermeye zorlandığını ifade eden Babacan, "Başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankaları, fayda ve risk analizlerine dayanmadan, piyasa gerçeklerinden uzak parametrelerle kredi vermeye zorlamaktan derhal vazgeçilmeli" dedi.

ALİ BABACAN: HASTA HASTALIĞINI İNKAR EDİYOR

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN