Erdoğan'ın 'müjde' açıklaması ne? Türkiye bu soruya kilitlendi

Erdoğan'ın 'müjde' açıklaması ne? Türkiye bu soruya kilitlendi

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün saat 15.00'te İstanbul'da bir konuşma yapması ve iki gün önce 'Müjdeli bir haberimiz olacak' sözleriyle dile getirdiği gelişmeyi duyurmasını bekliyor. Erdoğan'ın açıklamasının ardından herkes müjdenin ne olduğunu merak ederken, sosyal medya 'Petrol ve doğal gaz bulundu' iddialarıyla çalkalanmaya başlamıştı. Reuters ve Bloomberg haber ajansları ise açıklamanın Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezerviyle ilgili olacağını iddia etmişti. Euronews ise bu kaynağın Akdeniz olduğunu yazmıştı. Cuma namazını Eyüpsultan Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müjdenin açıklanacağı yer olan Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ne geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde "Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada, cuma günü verecekleri müjde ile Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağını belirtti.

Erdoğan, "Şu anda bu müjdenin biz de hayalleri ve rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum. Tabii açıklarsam bu işin heyecanı, her şeyi kaybolur. Onun için açıklamamakta fayda var diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından herkes müjdenin ne olduğunu merak ederken, sosyal medya 'Petrol ve doğal gaz bulundu' iddialarıyla çalkalanmaya başladı. Tüm Türkiye Erdoğan'ın vereceği müjdeye kitlenirken, müjdeyle ilgili bazı detaylar belli olmaya başladı.

AÇIKLAMA SAAT 15.00'TE İSTANBUL'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm Türkiye'nin kilitlendiği 'müjde'yi bugün İstanbul'da, cuma namazı sonrası saat 15.00'te açıklayacak.

ERDOĞAN DOLMABAHÇE'DE

Gelen son dakika gelen habere göre cuma namazını Eyüpsultan Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan Dolmabahçe'ye geçti.

ENERJİ ŞİRKETLERİNİN HİSSELERİNDE SERT YÜKSELİŞ

Erdoğan’ın 'müjde' açıklamasıyla eş zamanlı olarak Borsa İstanbul’da Tüpraş ve Petkin hisselerinde sert yükselişler yaşandı.

Güne eksi seviyelerde başlayan Tüpraş hisseleri Erdoğan'ın açıklamasının ardından yüzde 8,58 sıçrama yaparak 86,70 liraya yükseldi.

Enerji hisselerinde yaşanan bu yükseliş müjdenin sondaj faaliyetleriyle ilgili olduğu yorumlarına yol açtı.

BLOOMBERG VE REUTERS: TÜRKİYE KARADENİZ'DE ENERJİ KAYNAĞI BULDU

Bloomberg haber ajansı, Türkiye'nin Karadeniz'de bir enerji kaynağı bulduğunu, bulunan kaynağın "büyük ihtimalle doğal gaz" olduğunu duyurdu. Bloomberg haberi konuyla doğrudan ilişkili olan, ancak adları açıklanmayan iki yetkiliye dayandırdı. Bloomberg'e bilgi veren yetkililer, bulunan enerji kaynağının büyüklüğü, derinliği ya da çıkarmanın zorluğu ile ilgili detay vermedi.

Reuters haber ajansına konuşan bir yetkili ise biri "ciddi büyüklükte" olmak üzere Karadeniz'de iki bölgede enerji kaynağı bulunduğunu belirtti.

REUTERS: TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZ İHTİYACINI 20 YIL KARŞILAYABİLİR

Reuters haber ajansına konuşan iki Türk yetkili, Türkiye'nin Karadeniz'de ciddi gaz rezervleri bulduğunu ve bu gaz ticari olarak çıkarılabilirse ülkenin enerji bağımlılığını azaltabileceğini söyledi. Reuters'a bilgi veren bir yetkili, bulunan doğal gaz rezervinin Türkiye'nin enerji ihtiyacını 20 yıl kadar karşılayabilme potansiyeli olduğunu belirtti.

Yetkili, rezervin Tuna-1 bölgesinde bulunduğunu ve yaklaşık 800 milyar metreküp olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı. Ancak yetkili bu gazın çıkarılmaya başlanmasının 7 ila 10 yıl sürebileceğine ve yaklaşık 2-3 milyar dolarlık yatırım gerektiğine dikkat çekti.

'İŞLETİLMEYE ELVERİŞLİ BÜYÜKLÜKTE'

Reuters, Karadeniz'deki rezervlerin büyüklüğü kesinleşirse büyük bir keşif sayılmış olacağına, zira yaklaşık 30-60 milyar metreküp gaz içeren rezervlerin ekonomik olarak işletmeye açılmaya elverişli olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak uzmanlar yine de Türkiye'nin enerji piyasasına girebilmek için büyük bir altyapı harcaması yapması gerektiğini belirtiyor.

Energy Reporters Editörü John Bowlus, bulunan rezervin işletilmeye elverişli bir keşif olması halinde bile, üretim aşamasına geçmenin 4-6 yıl alabileceğini söylüyor: Gaza talep ve fiyatlar tarihi düşük seviyelerde ve yeni üretim sahalarına yatırım yapmak istenmiyor. Ancak hızlı olarak çıkarılması halinde, burada bulunan gaz piyasaya en uygun zamanda girecektir.

Türkiye'nin Fatih sondaj gemisi Temmuz ayı sonundan bu yana Karadeniz'de Ereğli açıklarında Tuna-1 olarak adlandırılan bölgede çalışma yapıyordu.

HABERTÜRK YAZARI SARIKAYA: TUNA-1 HAVZASI VE KIYIKÖY'DE DOĞAL GAZ BULUNDU

Öte yandan HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya da Trakya açıklarındaki Tuna-1 havzası ve Kıyıköy’de doğal gaz bulunduğunu yazdı:

"Türkiye bir süredir sondaj çalışmalarını yaptığı Tuna Nehri çıkışındaki Tuna-1 ve Trakya kıyalarındaki Kıyıköy'de önemli doğal gaz kaynağı keşfetti. Konuyla ilgili uzmanların aktardığına göre 15 Temmuz tarihinden bu yana Karadeniz Ereğlisi açıklarında bulunan Tuna-1 adını alan bölgede sondaj faaliyetini sürdürüyordu. Verilen bilgiye göre Tuna-1 bölgesinde uzmanların nitelemesine göre "iyi nitelikte" doğal gaza rastlanırken, benzer şekilde Tuna Nehri'nin çıkış ağzını oluşturan Trakya'daki Kırklareli'nin Kıyıköy bölgesinin açıklarında da bir başka rezerve rastlandı."

EURONEWS: KAYNAK AKDENİZ'DE BULUNDU

Euronews Türkçe servisinin edindiği bilgilere göre ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesi Akdeniz'de tespit edilen bir doğalgaz kaynağı.

Bunun için NATO limanında demirli olan Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni yola çıktığı belirtiliyor. 12 bin metre derinliğe kadar 3 bin metre sondaj yapma özelliği olan Kanuni'nin 35 personeli bulunuyor.

Bulunan gazın değeri ve sınıflandırılması açısından ilk aşamada hangi derinlikte bulunduğu gibi teknik bilgilerin ise sır tutulması ve açıklanmaması bekleniyor. Ancak edinilen bilgilere göre bulunan gaz kaynağı da hidrokarbon.

KAYNAK KARADENİZ'DE Mİ?

Euronews'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynak; konuyla ilgili çıkan benzeri haberlerle ilgili olarak 'gaz kaynağının Akdeniz değil, Karadeniz'de bulunduğu iddiasının stratejik ve hedef şaşırtma amaçlı olabileceğini' de kaydetti.

'İKİNCİ MÜJDE AŞI OLABİLİR' İDDİASI

Euronews'in haberine göre, edinilen bir diğer bilgi de Türkiye'nin Kovid-19 aşısı için Rusya ile yoğun temas içerisinde olduğu ve iki ülke arasında bir aşı protokolü imzalanmasına çok yakın olunduğu yönünde. Buna göre Türkiye'nin Rus aşısını alan ilk ülke olması bekleniyor. Bununla birlikte aşı üretiminin bir bölümünün de Türkiye'de gerçekleştirilmesi söz konusu.

İLETİŞİM BAŞKANI: SPEKÜLASYONLARA KULAK ASMAYIN

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından dğn yaptığı paylaşımda merakla beklenen müjdeye ilişkin, "Lütfen spekülasyonlara kulak asmayın" demişti.

'Sayın Cumhurbaşkanımızın Cuma günü vereceğini söylediği müjdeye ilişkin birtakım spekülasyonların yapıldığını görüyoruz. Lütfen bu spekülasyonlara kulak asmayın.
Hep birlikte, heyecan içinde sayın Cumhurbaşkanımızın yarın yapacağı konuşmayı bekliyoruz.'

BAKAN ALBAYRAK: SURDA BİR GEDİK AÇTIK MUKADDES Mİ MUKADDES

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü açıklaması öncesi Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu.

Bakan Albayrak paylaşımında #MüjdelerOlsun etiketini kullandı. İşte o paylaşım:

'Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes,

Ey kahpe rüzgar artık ne yandan esersen es!

#MüjdelerOlsun'

İBRAHİM KALIN'DAN 'MÜJDE' PAYLAŞIMI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi açıklamayı yapmasına 2 saat kala Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Kalın, 'Müjdeye 2 saat kala' notuyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını paylaştı.

TUNA-1 BÖLGESİ NEREDE?

Fatih sondaj gemisinin araştırma yaptığı Tuna-1 bölgesi, Karadeniz Ereğli'nin yaklaşık 150 km açığında, Bulgaristan ve Romanya ile kara suları sınırına yakın bir bölgede.

Romanya kara sularında 8 yıl önce Petrom and Exxon tarafından bulunan, Karadeniz'deki en büyük doğal gaz rezervine de uzak değil.

Merkel Enerji Danışmanlığı'ndan Christoph Merkel, "Bu bölgede yeni rezerv bulunması şaşırtıcı olmaz. Türkiye ihraç etmek isterse buradan çıkarılacak gazla Bulgaristan, Ukrayna ve Yunanistan ilgilenebilir" dedi.

Merkel ayrıca "Bulunan rezervin büyüklüğüne göre TürkAkım doğal gaz boru hattının bir kısmı gereksiz hale gelebilir. Türkiye neden Rusya'dan gaz ithal etmeye devam etsin ki?" dedi.

Rus doğa lgazını Karadeniz ve Türkiye üzerinden Doğu Avrupa ülkelerine taşıyacak olan TürkAkım doğal gaz boru hattı ocak ayında açılmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN