Eskişehir'de ele geçirildi, sadece Rusya ve ABD'de üretiliyor, gramı 4 milyon lira

Eskişehir'de ele geçirildi, sadece Rusya ve ABD'de üretiliyor, gramı 4 milyon lira

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde kaliforniyum satmaya çalıştığı iddia edilen şüpheli gözaltına alındı. Gramı 4 milyon TL olan kaliforniyumun sadece Rusya ve ABD'deki merkezlerde miligram ölçüsünde üretildiği biliniyor.

Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kentte bir şüphelinin kaliforniyum (radyoaktif element) maddesini pazarlamaya çalıştığı bilgisi üzerine harekete geçti.  

jalidor.jpg

Ekipler, kısa süre sonra bir dinlenme tesisinde şüpheli M.S'yi yakaladı. Gözaltına alınan şahsın kendisini asker olarak tanıttığı ortaya çıktı.

KALİFORNİYUM NEDİR? 

Radyoaktif metalik bir kimyasal element olan kaliforniyum, ilk kez 1950 senesinde Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Çok sınırlı miktarda bulunduğu için kullanım alanı da oldukça sınırlı olan element, nükleer reaktörlerin başlatılmasında fisyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılır. 

GRAMI 4 MİLYON LİRA 

Bunun yanında altın ya da gümüş arama çalışmalarında nötron kaynağı olarak da kullanımı vardır. Her yıl sadece ABD ve Rusya'daki merkezlerde miligram ölçüsünde sentezlendiği için, gramı 4 milyon lira değerindedir. 

YER KABUĞUNDA BULUNMAZ 

Keşfedilmesi ve üretilmesi, kendinden daha hafif elementlerin radyoaktif izotoplarının yapay olarak değiştirilmesine dayanır. Kaliforniyumun yarı ömürleri bir dakika ile bin yıl arasında değişen izotopların tümü radyoaktiftir. Nükleer hareketliliği nedeniyle, yer kabuğunda bulunmaz. 

YÜKSEK RADYOAKTİVİTE İÇEREN BİR ELEMENTTİR 

Kaliforniyum toksiktir ve yüksek radyoaktivite içeren bir elementtir. Bu element, kemiklerde birikerek dokulara zarar verebilir. Ayrıca kandaki alyuvarların oluşumunu engeller veya yapılarını bozar. Kaliforniyumun son derece radyoaktif, en tehlikeli ve en zararlı izotopu, yüksek oranda nötron yayma özelliği bulunan Cf-252'dir. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN