Esnek çalışma nedir? Kamuda ve özel sektörde esnek çalışma imkânı

Esnek çalışma nedir? Kamuda ve özel sektörde esnek çalışma imkânı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuda ve özel sektörde esnek çalışma imkânına dair yaptığı açıklama sonrası vatandaşlar, “Esnek çalışma nasıl?” sorusunun cevabını arıyor. Tüm bilgiler ise karar.com’da yer alıyor…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuda ve özel sektörde esnek çalışma imkânına dair yaptığı açıklama sonrası vatandaşlar, “Esnek çalışma nasıl?” sorusunun cevabını arıyor. Tüm bilgiler ise karar.com’da yer alıyor…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında özel sektörde de kamudaki gibi esnek çalışma sistemine geçileceğini açıklamıştı. Peki nedir bu esnek çalışma sistemi? Esnek çalışma saatleri nasıl oluyor? İşte detaylar...

ESNEK ÇALIŞMA NEDİR?

Esnek çalışma modelleri, çalışanların mesai saatleri baz alınarak hazırlanan sistemin adıdır. Esnek çalışma sistemine geçen şirketlerin mesai saatleri diğer şirketlerinkinden farklıdır.

ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ

Esnek çalışma sistemine geçen şirketlerin bazıları “compressed week” denilen sistemi ile devam ederken, bazı şirketler de mesai saatlerinin başlama ve sonlanma saatlerini 1 saat ileri ya da geri alarak devam eder. Ayrıca esnek çalışma zamanları evden çalışma yani home-office gibi isimlerle belirlenir.

KAMUDA NASIL UYGULANACAK?

"Koronavirüsle Mücadele Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" konulu genelge Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete'nin yayımlandı. Genelgeye göre, corona virüs salgınının önlemek amacıyla yapılan faaliyetleri zarara uğratmayacak ve kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, asgari sayıda personel çalıştırılacak. Ayrıca çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma ve esnek çalışma gibi yöntemler uygulanacak. Buna dair usul ve esaslar, Cumhurbaşkanlığı bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici, bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için bakan, taşra teşkilatları ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı, diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenecek. Bu belirleme yetkisi devredilebilecek.

Ayrıca dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri zaman içinde idari izinli sayılacak. Bu kapsamda, esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlarla idari izinli sayılanlar bu süre zarfında görevlerini yerine getirmiş sayılacak.

Uzaktan ya da dönüşümlü çalışanlar, görev yerinde çalışanlarla eşit sayılacak. Öte yandan, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı kalacak.

İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamayacak, hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevine dönmek zorunda olacak.

Koronavirüs nedeniyle idari izinli sayılanlar, yeni bir karara kadar izinli sayılmaya devam edecek. Yıllık ya da mazeret izni kullanabilecekleri belirten çalışanlar da genelge kapsamında belirlenecek usul ve esaslar dahilinde idari izinli sayılabilecek.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN