Evde yoğurt yapmanın püf noktası

Evde yoğurt yapmanın püf noktası

Market yoğurtların yerini, evde yapılan yoğurtlar almaya başladı. Tadı daha güzel, daha sağlıklı ve daha lezzetli olan ev yoğurdu için gerekli malzemelerin temini de çok kolay. Evde yoğurt yapmanın püf noktasını öğrenin, kendi yoğurdunuzu kendiniz yapın.

Süt ve maya, yani bir kase yoğurt, evde yoğurt yapmanız için gerekli malzemelerdir. Bu kadar pratik ve kolay bulunabilecek malzemelerle hazırlanan ev yoğurdunun tadı, marketlerde satılanlardan daha lezzetli olur.

EVDE YOĞURT YAPMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELERDİR?

5 litrelik bir tencerede yoğurt yapmak istiyorsanız, 5 kilogram süt, ve bir kase yoğurt işinizi görecektir.

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?

İlk başta sütü ısıtın. Sütü bir tencereye dökün ve orta ila orta-yüksek ateşte koyun. Sütü kaynama noktasının hemen altına, yaklaşık 200 santigrat dereceye kadar ısıtın. Sütün altının kavrulmadığından ve sütün kaynamadığından emin olmak için ısınırken sütü hafifçe karıştırın. Kaynadığına emin olduktan sonra altını birazcık da kısık ateşte bıraktıktan sonra sütünüzü ateşten alın.

evde-yogurt-nasil-yapilir.jpeg

Ateşten aldığınız sütünüzü soğumaya bırakın. Sütün dokunulabilecek kadar ısınana kadar soğumasını bekleyin. Üst tabakadaki kaymağın oluşmasını önlemek için ara sıra sütünüzü karıştırabilirsiniz karıştırın. Kaynamış sütünüzün daha hızlı soğumasını istiyorsanız, geniş bir leğen bulun ve içini buzla doldurun. Öylece bekletirseniz, sütün soğumasını bekleme süreniz daha da azalabilir.

Yoğurdu sütle inceltin. Bir kaseye yaklaşık bir bardak ılık süt koyun. Yoğurdu ekleyin ve pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurdu sütte eriyene kadar çırpın.

İnceltilmiş yoğurdu sütün içine dökün. Hafifçe çırparken, inceltilmiş yoğurdu ılık sütün bir köşesinden içine yavaşça serpiştirin. Bu, sütü yoğurt mayası ile aşılamaktadır.

evde-yogurt-nasil-yapilir-002.jpeg
Tencereyi kapalı bir fırına koyun, sütün sertleşirken sıcak kalması için fırının ışığını açın veya tencereyi havluya sarın. Havlu ya da bir bezle tamamen sarmanız daha kolay olacaktır.

Yoğurdun bir gecede oturmasına izin verin. Yoğurt ne kadar uzun süre beklerse, o kadar kalın ve güzel olur. İlk kez yoğurt yapıyorsanız, 4 saat sonra kontrol etmeye başlayın ve istediğiniz tada ve kıvama geldiğinde durun. Tamamen sertleşene kadar yoğurdu sallamaktan veya karıştırmaktan kaçının.

Yoğurt isteğinize göre ayarlandıktan sonra fırından ya da havlu veya bezle serdiyseniz artık çıkarın. Yoğurdun yüzeyinde herhangi bir sulu peynir altı suyu görürseniz, bunu boşaltabilirsiniz. Saklama kaplarına aktarın, kapatın ve soğutun. Ev yapımı yoğurt yaklaşık 2 hafta buzdolabında saklanacaktır.

evde-yogurt-nasil-yapilir.jpg

Bir sonraki ev yapımı yoğurdunuz. Kendi yoğurdunuzu yapmaya başladığınızda, bir sonraki partinizi mayalamak için yaptığınız yoğurdu kullanabilirsiniz. Bu amaçla kullanmak için sadece 1/2 fincan tasarruf edin. Birkaç yapımdan sonra, yoğurdunuzda bazı tuhaf tatlar fark ederseniz veya çok çabuk mayalanmıyorsa, bu ya bazı dış bakterilerin yoğurdunuza yerleştiği ya da bu mayanın zayıfladığı anlamına gelir. Bu partinin tadı size iyi geldiği sürece, yemek güvenli olacaktır, ancak bir sonraki yoğurt yapışınızda marketlerden satın aldığınız yoğurdu maya olarak da kullanabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN