Eylül riskine karşı yerel inisiyatif şart

Eylül riskine karşı yerel inisiyatif şart

Virüste sonbahar riski kapıdayken ‘bölgelere özel’ adımların atılması kritik hale geldi. Ancak Sivas’ta 65 yaş üstüne sokak kısıtlaması getirilip ertelenmesi ‘yerel yönetimler sert önlemde inisiyatif kullanamıyor’ tespitini gündeme taşıdı. Sanayi ve turizm bölgelerinde tek tip önlemlerin uygulanması mücadeleyi zayıflatırken, ikinci dalgaya karşı yerel yönetimlerin daha kararlı adım atabilmesi kilit nokta oldu.

İçişleri Bakanlığı 81 ile ‘izolasyon’ genelgesi gönderdi. Evde izolasyona alınanların kurallara uyumunun takibi için ‘Mahalle Denetim Ekipleri’ oluşturulacak. Okul müdürleri, muhtarlar, din görevlilerinin bulunacağı ekipler karantina ihlallerini tespit edecek.

PANDEMİ KURULLARI SERT ÖNLEM KONUSUNDA TEREDDÜT GÖSTERİYOR

Vaka sayıları binin üstündeyken uzmanlar “Sonbahardaki grip dalgası riski katlar” uyarılarını sürdürdü. İl tabip odalarının bildirdiği vaka sayılarının yüksek seyretmesi ise endişeleri artırdı. Bu noktada, bölgesel farklılıklara rağmen 81 ilde aynı önlemlerin uygulanması zaafiyet yaratacak eksiklik olarak öne çıktı. Vakaların pik yaptığı illerde pandemi kurullarının sert adım atma konusunda tereddütte kalması da işleyişteki sıkıntıyı işaret etti.

MERKEZİN ÖNLEM KONUSUNDAKİ YETKİ DEVRİ HÂLÂ KAĞIT ÜSTÜNDE

Merkezi yönetimin ‘valiler gerekli her önlemi alabilir’ talimatının kağıt üstünde kaldığını gösteren örnek Sivas’ta yaşandı. Vali başkanlığındaki pandemi kurulunda getirilen 65 yaşa sokak kısıtlaması kararı 24 saat sonra yine valilikçe ertelendi. Çarpıcı karar, kapsamlı yasakta iradenin hâlâ merkezi yönetimde olduğunu gösterdi. Bundan sonraki süreçte valilerin daha fazla inisiyatif kullanarak vakalara set çekebilmesi gerektiği belirtildi.

karar manşet

EYLÜL RİSKİNE KARŞI YEREL İNİSİYATİF ŞART

Kovid’in sonbahardaki mevsimsel griple birlikte daha yıkıcı bir seviyeye ulaşabileceği uyarıları gelirken vaka sayıları yaz bitmeden tırmanmaya başladı. Sivas’ta 65 yaş üstüne sokak kısıtlaması getirildi ancak uygulanmadan ertelendi. Bazı kentlerde kısıtlama kararları hayata geçirilirken, pandemiyle mücadelede sıkı tedbirler uygulama yetkisi verilen yerel yönetimlerin, inisiyatif alması kritik hale geldi.

Mart ayından bu yana salgınla mücadele eden Türkiye’de şu ana dek 245 binden fazla kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 5 bin 900’den fazla vatandaş da hastalığa bağlı olarak yaşamını yitirdi. Pandeminin ilk döneminde uygulanan hafta sonu kısıtlamaları ve seyrek toplu taşıma uygulamaları ile 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik yasaklar kaldırıldı. 1 Temmuz’daki normalleşme adımlarıyla birlikte toplumsal hareketlilik arttı, birçok kentte maske takma zorunluluğu getirilse de ‘önlem yorgunu’ vatandaşlar sosyal mesafe ve maske kurallarına tam olarak uyum sağlayamadı. Sosyolojik yapı farklılıkları, kültürel etkinlikler, nüfus yoğunluğu, geniş aile yapısı, turizm alanları ve sanayi kuruluşları kaynaklı vaka sayıları, salgının birçok bölgede farklı seyirde devam etmesine neden oldu. Doğu ve Güneydoğu’da taziye, kalabalık düğünler ve geniş aile yapısı nedeniyle temaslı kişilerin virüsü kapma oranı diğer bölgelere göre daha yüksek seviyede gerçekleşti. Yazlık beldelerde ise tatilcilerin neden olduğu yoğunluklardan dolayı salgın tetiklendi. Bursa ve İzmit gibi kentlerde sanayi kuruluşlarında çok sayıda vaka tespit edildi. Pandemiyle mücadelenin yeni döneminde virüse karşı yerel kararlar alınabileceği açıklanmıştı. Valilerin başkanlığında toplanan İl Pandemi Kurulları’nda bazı kararlar alınsa da salgının tedirgin edici boyuta ulaştığı şehirlerde sıkı tedbirler hayata geçirilmedi. Bilim Kurulu üyelerinin işaret ettiği yerel önlemlerin genişletilmesi konusundaki en net adım Sivas’ta atıldı ancak uygulamaya geçilemedi. Kentte yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma saatlerine getirilen kısıtlama bir süre ertelendi. Malatya’da ise 65 yaş üstünün sadece 10:00/17:00 saatleri arasında dışarı çıkmasına izin verileceği belirtildi. Siirt’te ise aynı yaş grubunun 17:00/24:00 arasında dışarı çıkması kısıtlandı.

DÜĞÜN VİDEOLARI İZLENECEK

Bartın’da da düğünlerde çekilen kamera görüntülerinin, ihtiyaç duyulması halinde filyasyon çalışmalarında kullanılmasına karar verildi. İl genelinde yapılan köy ve salon düğünlerinde düğün sahibi ile davetlilerin tamamının kimlik bilgilerinin kolluk görevlilerince alınmasına, bu kişilerin Kovid pozitif ile temaslı kayıtlarının olup olmadığının sistem üzerinden kontrol edilmesine karar verildiği belirtildi. Diyarbakır’da da korsan düğünler nedeniyle düğün salonlarının üç gün kapalı olacağı öğrenildi. Vaka sayılarının tırmandığı Gaziantep’te ise 65 yaş üstü vatandaşların düğünlere katılımına, semt pazarına gidiş ile toplu taşıma kullanım saatlerine kısıtlama getirildi. Vali Davut Gül, kararı sosyal medyadan duyurdu. “07.0010.00 ile 17.00 ve 20.00 saatlerinde toplu taşıma araçlarını kullanmaları, akşam 18.00’den sonra pazarlara gitmeleri yasaklanmıştır” ifadelerini kullandı.

ÇOĞU TAZİYE KAYNAKLI

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar “Eğitim ve Araştırma Hastanesi servisinde ilk defa 107 yatan hasta, 13 yoğun bakım ve 12 entübe hasta sayısına ulaşılmıştır” dedi. Çuhadar, vakaların büyük bir kısmının taziye ve düğün kaynaklı olduğunu belirtti. Yakın zamanda birçok kentte vali, belediye başkanı ve il sağlık müdürü gibi yöneticiler vaka sayılarının arttığını söylemişti. Başta Bilim Kurulu üyeleri olmak üzere birçok bilim insanı da eylül ayıyla birlikte başlaması beklenen grip mevsimiyle birlikte salgının kritik bir boyuta ulaşabileceğine dikkat çekerek yerelde daha sıkı tedbirlerin hayata geçirilmesinin önemine işaret etmişti.

MAHALLE EKİPLERİ KARANTİNAYI DENETLEYECEK

Içişleri Bakanlığı 81 il valiliğine ‘Izolasyon Tedbirleri’ konulu genelge gönderdi. Genelge ile Kovid 19 tanılı ya da temaslı ve evde izolasyona alınan kişilerin izolasyon koşullarına uymaları sağlamak için her türlü tedbir alınacak. “Mahalle Denetim Ekipleri” oluşturulacak. Mahalle denetim ekiplerinde; okul müdürleri ve öğretmenler, din görevlileri, muhtarlar, apartman yöneticileri de yer alacak. Bu ekiplerde mahallenin büyüklüğüne göre 5, 7, 9 veya 11 temsilci olacak. Bilgilendirmeye karşın evde yükümlülüğünü ihlal edenlere para cezası uygulanacak.

KORONA HALAYI YASAK DİNLEMİYOR

İstanbul Valiliği tarafından asker uğurlamalarında kısıtlama yapılmasına rağmen yine benzer görüntüler vardı. Sultangazi, Avcılar, Esenyurt, Sultanbeyli ve Bağcılar’da maske takmadan ve sosyal mesafeye uymadan bir araya gelen gruplar, halay çekti, havai fişek fırlatıp konvoy halinde trafiğe çıktı. Magandalar, yolları trafiğe kapatıp tabancalarla ateş açtı, otomobillerle patinaj çekti. Istanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, bu grupları yakalamak için çalışma başlattı. Öte yandan Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Akyar Mahallesi, karantina altına alındı. Virüsün, mahallede yapılan düğünlerde yayıldığı belirlenirken, 13 kişinin testinin pozitif çıktığı öğrenildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN