Facebook bilgi teminini şeffaflaştırıyor

Facebook bilgi teminini şeffaflaştırıyor

Facebook, kullanıcıların kendileri hakkındaki bilgilerini nereden ve nasıl toplandığını öğrenebileceği bir uygulamayı dünyanın bazı ülkelerinde hizmete soktu.

MİKDAT KARAALİOĞLU/ALMANYA

Facebook kullanıcıları hakkında hangi sayfa ve uygulamalardan bilgi topladığını açıkladığı uygulamayı birçok ülkede hizmete soktu. Son olarak Almanya'da da uygulamaya sokulan hizmete göre kullanıcılar 'Facebook dışı aktiviteler' fonksiyonundan kendileri hakkında nerelerden bilgi toplandığını görebiliyor ve bunu engelleyebiliyor. Kullanıcılar bu bilgilere şu linkten ulaşabiliyor: https://www.facebook.com/off_facebook_activity

180 GÜN İÇİN GEÇERLİ

Facebook'un sunduğu bu yeni hizmet çoğu kez kullanıcılar açısından şaşkınlığa neden oluyor. Facebook aracılığı ile kullanılan uygulamaların yanından birçok internet sayfasından bilgiler Facebook'a aktarılıyor. Bunlar kullanım alışkanlıklarını göre yüzlerce sayfayı bulabiliyor. Facebook sadece son 180 gün içinde bilgi aldığı kaynakları listeliyor.

20-01/29/2020-01-29_184723-1580313679.jpg

KULLANICILAR TEŞVİK EDİLECEK

Bu yeni imkânın yanında Facebook kullanıcıları gelecek haftalarda Facebook uygulamasını açtıklarında gizlilik ayarlarını kontrol etmeleri için teşvik edilecek. Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg kendi bloğunda yaptığı açıklamada bu yenilikleri duyurdu. Zuckerber, ayrıca Login Notification adı verilen yeni bir fonksiyona dikkat çekti. Login Notification diğer uygulama ya da sayfaların Facebook girişlerini kullanması konusunda daha fazla şeffaflık sağlamayı hedefliyor.

SADECE BAZI ÜLKELERDE

Ancak 'Facebook dışı aktiviteler' en ilginç yenilik olarak dikkat çekiyor. Hangi web sayfası ya da uygulamanın kullanıcı hakkında Facebook'a bilgi verdiğini kullanıcılara gösterme hizmeti önce İrlanda, İspanya ve Güney Kore gibi birkaç ülkede başlamıştı. Facebook bu kaynaklardan kullanıcıların yaptığı etkinlikler hakkında bilgi topluyor.

20-01/29/2020-01-29_184736.jpg

FACEBOOK HER ŞEYDEN HABERDAR

Bu bilgi toplama kullanıcıların Facebook verileri ile herhangi bir sisteme giriş yaptıklarında ya da ilgili sistemlerin Facebook Pixel adı verilen Facebook Software Development Kit (SDK) adı verilen yazılım kullandıklarında mümkün oluyor.

Facebook üçüncü kaynakların verdiği bilgileri kullanıcıların interaksiyonu (etkileşimi) olarak isimlendiriyor. Bu etkileşime bir appin açılması, bir internet sayfasına girilmesi, Facebook ile bir uygulamaya girilmesi, içerikler bakılması, internette arama yapılması ya da alış veriş yapılması durumunda giriliyor.

HANGİ BİLGİLER GELİYOR?

Facebook'un kullanıcılara sunduğu etkileşime bilgilerine dair bir örnek:

1) Tanja bir giyim mağazasında bir çift ayakkabı satın aldı.

2) Bu mağaza bizim Business araçların (Business Tools) kullanıyor. Ve Tanja'nın etkinlikleri hakkında bize bilgi veriyor.

3) Tanja'nın Facebook dışı aktiviteleri hakkında bilgi alıyoruz ve bu bilgileri Tanja'nın Facebook hesabında depoluyoruz. Bu bilgiler 'giyim sayfasını ziyaret etti' ve 'alışveriş yaptı' şeklinde kaydediliyor.

4) Tanja, Facebook sayfasında gelecek alışverişte kullanabileceği yüzde 10 indirim etiketini reklam olarak görüyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN