Fahrettin Koca: İspanyol Gribinden tedbir dersi alalım

Fahrettin Koca: İspanyol Gribinden tedbir dersi alalım

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İspanyol Gribi üzerinden koronavirüs için tedbir çağrısında bulundu. İki hastalığın da aynı şekilde bulaştığını anımsatan Koca 'Tedbirler yaygın uygulanmadı, hastalar izole edilmedi. Virüs 500 milyon insana bulaştı. 50 ila 100 milyon can kaybı oldu. O salgından tedbir dersi alalım' dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1918'deki İspanyol Gribi salgınında da tedbirin maske, mesafe ve temizlik olduğuna dikkati çekerek, "Tedbirler yaygın uygulanmadı, hastalar izole edilmedi. Virüs 500 milyon insana bulaştı. 50 ila 100 milyon can kaybı oldu. O salgından tedbir dersi alalım." uyarısında bulundu.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"İspanyol Gribi salgınında, koronavirüsle aynı şekilde bulaşan H1N1 virüsüne karşı tedbir de aynıydı: Maske, mesafe, temizlik. Tedbirler yaygın uygulanmadı, hastalar izole edilmedi. Virüs 500 milyon insana bulaştı. 50 ila 100 milyon can kaybı oldu. O salgından tedbir dersi alalım."

İSPANYOL GRİBİ 1. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA GÖRÜLDÜ

Sağlık Bakanı Koca'nın örnek vererek uyardığı İspanyol gribi 1914-18 arasında yaşanan birinci dünya savaşı sırasında görüldü.

Virüs önce Avrupa'da başlayarak bütün dünyaya yayıldı. İki yıl etkisini sürdüren İspanyol Gribi salgını dalgalar halinde yayılarak milyonlarca insanın yaşamında büyü yıkımlar yarattı. 1918-1919 yıllarında kış aylarında yaşanan İspanyol gribi salgınında 500 milyon kişi hastalandı. 50 ila 100 milyon arasında insan hayatını kaybetti. 1918 sonbaharında başlayan bu salgında kaybedilen insan sayısı 1. Dünya savaşında kaybedilenlerden daha fazlaydı. Kasım 1918'de sona eren savaşın, virüsün dünyaya yayılma şekli üzerinde önemli bir etkisi olmuştur. Hatta adını bile savaş nedeniyle aldı.

500 milyon insanı etkileyen virüs aslında İspanya'da başlamadı. İlk vakalar İspanya'daki ABD askeri kamplarında görüldü. İspanya, diğer ülkelerden daha fazla etkilenmedi ama İspanya çatışma sırasında tarafsız kaldığı için salgın olduğunda hastalık raporlarını rahatça bildirdi. Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, Birleşik Devletler ve başka ülkelerdeki medya, moral bozukluğu olmaması için ülkelerdeki vakaları görmezden gelerek sağlıklı ve doğru bilgi vermediler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN