Çin'de günde 4 bin kişi hava kirliliğinden ölüyor

Çin'de günde 4 bin kişi 
hava kirliliğinden ölüyor

Son 20 yılda büyük bir ağır sanayi atılımı yapan Çin'de, bu sepeble meydana gelen hava kirliliğinden dolayı günde 4 bin kişi ölüyor. Uzmanlar, ağır sanayi tesisleriyle birlikte hava kirliliğinin de ABD'den Çin'e taşındığını söylüyor.

Yeni yapılan bir çalışma, dünyanın en büyük nufüsa sahip ülkesi olan Çin'de, her gün 4 bin kişinin hava kirliliğine bağlı nedenlerden dolayı öldüğünü ortaya çıkardı.

AP'de yer alan habere göre, Kaliforniya ve Berkeley Üniversitelerinden fizikçiler, Çin'de her yıl 1,6 milyon kişinin aşırı derecede kirli hava ve sis bulutlarının içindeki küçük parçacıklardan kaynaklanan kalp ve akciğer rahatsızlıkları ile felç yüzünden öldüğünü hesapladı.

15-08/14/blackest_000_hkg8162598_595.jpg
Çin'in pek çok bölgesinde insanlar sokakta maskeyle geziyor.

Perşembe günü yayımlanan çalışmada, gerçek hava ölçümleri ile kalp, akciğer ve felç kaynaklı ölümlerin çevre kirliliğine yol açan hangi maddelerden kaynaklandığını tahmin etmek için oluşturulan bilgisayar modelleri kullanıldı. Çalışmaya göre, ülkede hem evlerin ısıtılmasında, hem de elektrik üretiminde kömür kullanılması hava kirliliğinin en büyük nedenini oluşturuyor.

Nüfusun yüzde 38'i kirli havada yaşıyor

Makalenin yazarlarından Robert Rohde, Çin nüfusunun yüzde 38'inin, ABD Çevre Koruma Örgütü'nün "sağlıksız" olarak nitelediği alanlarda yaşadığını söylüyor. Rohde ayrıca, ABD'de havada en çok küçük parçacık bulunan Madera şehrinin havasında, Çin'in doğu yarısının yüzde 99,9'luk kısmından daha az parçacık bulunduğunu söylüyor.

15-08/14/454414567.jpg
Çin'in şehirleri, göz gözü görmeyecek halde.

ABD'de 200 bin kişi ölüyor

ABD'de bir yılda hava kirliliği nedeniyle ölen insan sayısıyla ilgili tahminler, 35 bin ile 200 bin arasında değişiyor. Carneige Mellon Üniversitesi'nden Allen Robinson, son yıllarda ABD'deki ağır sanayinin Çin başta olmak üzere Asya ülkelerine taşınmasının hava kirliliğini azalttığını söylüyor.

Uzmanlar ayrıca ısınmada kömür kullanılması nedeniyle Çin'de hava kirliliğinin kışın daha fazla olduğuna ve bu durumun Pekin'de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları'nda sıkıntıya neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN