Amazon ormanları nerede? Ormanlar bir haftadır yanıyor!

Amazon ormanları nerede? Dünyanın oksijen kaynağı bir haftadır yanıyor. Korkunç yangınlar NASA tarafından uzaydan görüntülendi. 2019 yılı başından beri Amazon ormanlarında 73 bin yangın çıktı. İşte detaylar...

Amazon ormanları nerede? Bir haftadır yanan ormanlar dünya oksijeninin yüzde 20'sini karşılıyor. Dünya için oldukça önemli olan bu dev yağmur ormanları Amazon Havzası'nın çoğunu kaplıyor.

AMAZON ORMANLARI NEREDE?

Güney Amerika'da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplayan Amazon ormanları Peru, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Venezuela, Bolivya, Surinam, Guyana ve Fransız Guyanası olmak üzere toplam dokuz ülkenin sınırları içerisinde yer alıyor.

AMAZON ORMANLARININ ÖNEMİ NEDİR?

Amazon ormanları hem küresel ısıtmanın hızını yavaşlatan bir karbon deposu, hem de yaklaşık üç milyon bitki ve hayvan türüne ve bir milyon yerli insana ev sahipliği yapan dünyanın en büyük yağmur ormanıdır.

AMAZON ORMANLARI YANIYOR!

Bu yıl Ocak ve Ağustos ayları arasında Amazon ormanlarında 72 binden fazla yangın tespit edildi. Brezilya Uzay Araştırmaları Merkezi 2019 yılı başından itibaren 73 bin yangının tespit edildiğini açıkladı. Bu, kayıtların 2013'te başlamasından bu yana en yüksek rakam.

Binlerce kilometreyi aşan yangınlar nedeniyle dumanlar Sao Paulo şehrini kapladı. Yalnızca dün büyük kısmı Amazonlarda devam eden 9 bin 500 yeni orman yangının çıktığı görüntülendi.

NASA, geçtiğimiz 10 günde Rondonia, Amazonas, Para ve Mato Grosso'daki yangınların dumanlarının uydu görüntülerini paylaşmıştı..

 

AMAZON ORMANLARI NEDEN YANIYOR? YANGIN NEDEN ÇIKTI?

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, devlet başkanlığı koltuğuna oturduğu ocak ayından beri Amazon yangınlarıyla ilgili eleştiriliyor. Bolsonaro, yangınları 'çevre örgütlerinin çıkardığını' iddia ediyor ve kanıtı olmadığını söyleyerek 'sadece öyle hissettiğini' ifade ediyor.

Yangınları STK'ların başlattığını savunan sağcı lider, "Çünkü para kaybettiler. Amaçları ne? Brezilya'nın başına dert açmak" diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bolsonaro'dan 2'nci Amozon çıkışı: Yangınlarla mücadele için kaynağım yok
NASA, Amazon yangınlarını uzaydan görüntüledi

Dünya Haberleri