Antisemitizm ve Brexit’ten yeni ‘merkez sağ’ doğuyor

İngiltere’de Filistin’e desteği nedeniyle uzun süreden beri içerden sert eleştirilere hedef olan İşçi Partisi lideri Corbyn’i antisemitizmle suçlayan 8 milletvekili istifa ederek ‘Bağımsız Gurup’ kurdu. Yeni parti oluşumuna gitmeye hazırlanan vekiller Brexit’ten rahatsız olan iktidardaki mevkidaşlarına seslendi: Gelin birlekte yeni bir ‘merkez sağ parti’ kuralım.

İngiltere ve Fransa’da anti semitizm tartışması başladı. İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’den son iki günde 8 milletvekili istifa etti. Milletvekilleri, istifa kararlarına gerekçe olarak Brexit stratejisi ve Yahudi düşmanlığıyla mücadele konusunda parti yönetimiyle aralarındaki görüş ayrılıklarını gösterdi. İstifa eden Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker, Ann Coffey ve Joan Ryan, Parlamento’da bağımsız milletvekili olarak görev yapacaklarını açıkladı. Londra’da basın toplantısı düzenleyen milletvekillerinden Luciana Berger, İşçi Partisi’nin geldiği noktanın kendisini utandırdığını söyledi. İstifa eden milletvekillerinin partinin farklı kanatlarını temsil ettiğini belirten Berger, İşçi Partisi’nin ‘kurumsal olarak Yahudi düşmanı bir partiye dönüştüğünü’ savunarak artık partide kalamayacağını kaydetti. Chris Leslie ise “Parti, aşırı sol tarafından gasp edildi” dedi.

Chuka Umunna da ‘ilk adımı attıklarını’ belirterek diğer İşçi Partisi milletvekillerini ve diğer partilerin üyelerini, ‘yeni bir siyaset inşa etmek için’ kendilerine katılmaya çağırdı. Umunna, Liberal Demokrat Parti ile bir araya gelmeyeceklerini ve yeni bir alternatif oluşturmak istediklerini söyledi. Grup bir internet sitesi ve Twitter hesabı da açtı. 8 milletvekilinin ‘Yahudi karşıtlığı’nı ileri sürerek İşçi Partisi’nden istifa edip ‘Bağımsız Grup’ kurmasından sonra ana muhalefet partisinin sandalye sayısı 248’e düştü. Parlamentoda bağımsız olarak görev yapmayı sürdürecek milletvekilleri, diğer partilerdeki memnuniyetsiz milletvekillerini de oluşturdukları Bağımsız Gruba katılmaya çağırmıştı. İktidardaki Muhafazakar Parti’den de bazı milletvekillerinin istifa ederek gruba katılabileceği ve yeni bir ‘merkez sağ parti’ kurulabileceği belirtiliyor. Bağımsız Grup’a İşçi Partisinden ve Muhafazakar Partiden yeni katılımlar olması da bekleniyor.       

Milletvekillerinin kararının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn Filistin davasına verdiği destekle tanınınıyor. Corbyn hakkında İşçi Partisi liderliğine geldiği 2015 yılından bu yana siyasi rakipleri ve İngiliz basınının büyük kısmı tarafından Yahudi karşıtlığı suçlaması yapılıyor. Corbyn’nin, 2015 yılında İşçi Partisi lideri seçilmesinden bu yana ana muhalefet partisinde Yahudi düşmanlığı tartışması hiç eksik olmadı. 2016 yılında “Yahudi karşıtı açıklamalar yaptıkları” gerekçesiyle milletvekili Naz Şah ve eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone’ın parti üyelikleri askıya alınmıştı. Naz Şah’ın bir Facebook mesajında “İsrail Amerika’ya taşınsın” dediği ortaya çıkmıştı. Şah bir başka mesajında İsrail’in politikalarını Nazi lideri Adolf Hitler’inkine benzetmişti. Livingstone ise Şah’a destek çıkmıştı. Yahudileri temsil eden bazı kuruluşlar ve bazı parti üyeleri Corbyn’i, o zamandan beri ‘Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele etmemekle” suçluyor.

Jeremy Corbyn ise Eylül ayında BBC’de verdiği mülakatta “Benim için Yahudi düşmanı demek hakarettir” demişti.

Öte yandan İngiltere’de iktidar partisinden de 3 istifa  haberi geldi. Muhafazakar Parti’den istifa eden 3 vekil, İşçi Partisi’nden istifa eden vekillerin oluşturduğu Bağımsız Grup’a katılacak. Heidi Allen, Anna Soubry ve Sarah Wollaston istifalarına hükümetin Brexit politikasını gerekçe gösterdi. Bu arada İngiltere’de geçen ay siyaset arenasına Brexit Partisi de katılmıştı. Eski Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage’ın bu partinin liderliği için adı geçiyor.  

May yine Brüksel kapısında

İngiltere Başbakanı Theresa May Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Brexit konusunu bir kez daha görüştü. May İngiliz milletvekilleri tarafından kabul edilmeyen Brexit Anlaşması’nın yeniden masaya yatırılmasını talep ediyor ancak Avrupa Birliği yetkilileri ısrarla anlaşmanın müzakereye açık olmadığını ifade ediyor. Salı akşamı görüşme ile ilgili açıklama yapan May, “Dostluk çerçevesinde bir görüşme olacak, büyük bir beklentim yok” ifadelerini kullandı. Bu arada May’ın ayrılığa karşı sert ifadeleri ile bilinen ve arasında iplerin iyice gerildiği AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk ile görüşmesi beklenmiyor.

Fransa’da Yahudi düşmanlığı karşıtı gösteri

Fransa’nın başkenti Paris başta olmak birçok şehrinde, Yahudi düşmanlığı karşıtı binlerce kişi sokağa çıktı. Protestocular, Paris’in Cumhuriyet Meydanı’nda “Artık yeter” sloganları attı. Eski cumhurbaşkanları François Holland ve Nicolas Sarkozy’nin de katıldığı protesto gösterilerinden sadece birkaç saat önce ise, Yahudi mezarlarına Nazi yanlısı semboller çizildi. Ülkede alevlenen tartışmalardan hareket eden iktidar partisinden 30 kadar milletvekili, sadece antisemitizmin değil, “İsrail Hükümeti’ni eleştirmek” anlamına gelen siyonizm karşıtlığınının da yasaklanmasını içeren bir yasa teklifi hazırladı. Ancak teklife, muhalefetin yanısıra, Cumhurbaşkanı Macron, Meclis Başkanı, iktidar milletvekillerinin bir bölümü ile bazı bakanlardan da destek gelmedi. Muhalefet ise, teklifin ‘ifade özgürlüğüne aykırı’ olduğunu, antisemitizm ile mücadelenin cezadan çok eğitimden geçtiğini savundu. Teklif sosyal medya üzerinden de sert eleştirildi. Pek çok kullanıcı da yasa teklefini ‘sansürcü ve anti demokratik’ olarak değerlendirdi.

   

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Brexit için kritik tarih belli oldu

Dünya Haberleri