Avrupa'ya IŞİD şantajı

Trump, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana askeri alanda gerilim yaşadığı Avrupalı ortaklarına bu kez IŞİD şantajı yaptı. Suriye’den çekileceklerini tekrarlayan ABD Başkanı “Elimizde 800’den fazla Avrupa kökenli IŞİD’li terörist var. Avrupalılar kendi vatandaşlarını almalı. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak” diyerek Avrupa’ya tehdit mesajı verdi.

Trump, başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana gerilim yaşadığı Avrupalı müttefiklerine bu kez IŞİD şantajı yaptı. 14 Aralık 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından sürpriz bir şekilde Suriye’den çekilme kararı alan Trump bu kez hedefine Avrupa’yı aldı. NATO başta olmak üzere askeri işbirliğinde Avrupalı müttefiklerini yeterince sorumluluk almamakla suçlayan ABD Başkanı bu kez eleştirilerinin boyutunu tehdit dozajına çıkardı. Trump, Avrupa ülkelerine, Suriye’de yakalanan Avrupa kökenli terör örgütü IŞİD militanlarını teslim alarak yargılamaları çağrısında bulunarak aksi halde teröristleri serbest bırakmak zorunda kalacağını belirtti.

Trump, Twitter’dan Suriye’de ele geçirdikleri IŞİD’li teröristlere ilişkin açıklama yaptı. Trump, paylaşımında, “İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye’de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. IŞİD çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak.” ifadelerini kullandı IŞİD’li teröristlerin beklenildiği gibi Avrupa’ya geçmesini görmek istemediklerini belirten Trump, “Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD’in yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.  

ADIM ADIM ÇEKİLECEĞİZ 

Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinin ardından ortaya attığı güvnli bölge tartışmaları oldukça farklı bir boyut kazandı. ABD’nin Savunma Bakan Yardımcısı Shanahan, ve senatör Lindsey Graham’ın  Münih Güvenlik Konferansı’nda dile getirdiği “Kuzey Suriye’de ABD destekli Avrupa güçlerinden oluşacak gözlem görev gücü” tasarısı tartışılırken son çıkış ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’den geldi. Jeffrey Münih Güvenil Konferansı’nın son gününde yaptığı açıklamada Turmp’ın açıkladığı geri çekilmedinin ‘hızlı ve birden olmayacağını’ söyledi. ABD’li temslici “Suriye’den öyle birden çekilmeyeceğiz. adamı adım müttefiklerimize danışarak çekileceğiz. Çekildiğimiz yerlere de Suriye rejiminin dönmesine izin vermeyiz” dedi. 

ESAD İDLİB'İ VURUYOR

14 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı Soçi zirvesinde masaya yatırılan İdlib’de gerilim tırmanıyor. Suriye’deki Beşşar Esed rejimi ve İran destekli grupların “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” sınırları içerisindeki 13 sivil yerleşime son 24 saatte düzenlediği top ve roket saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a, yaralı sayısı 34’e çıktı. Sivil Savunmanın (Beyaz Baretliler), sosyal medya hesabından, rejim güçlerinin, Soçi mutabakatını ihlal ederek “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” sınırları içerisindeki yerleşimlere düzenlediği saldırılara dair bilanço yayımladı. Bilançoda, aralarında İdlib’in Han Şeyhun ile Marratinnuman ilçesi başta olmak üzere 13 farklı yerleşimin hedef alındığı bilgisine yer verildi. 

ESKİ IŞİD'LİLER ŞİMDİ ESAD'IN ORDUSUNDA

Güney Suriye’de Rusya desteğiyle kontrolü yeniden sağlayan Şam yönetimi bu ölgede uzun süre IŞİD içinde savaşan eski örgüt komutanlarını ‘kendi güvenlik kadrolarına’ alıyor. Etihad azetisinin yazdığı habere göre eski IŞİD’liler, rejim karşıtı aktivistlerin tutuklanması için hükümete yardım ediyor. Yerel kaynaklar eski IŞİD’lilerin çok kısa sürlerde gözaltında kaldığını daha sonra Şam yönetimi tarafından istihbarat, askeri polis ve ordu içinde görevlendirildiğini bildiriyor. Bu isimlerden biri de 37 yaşındaki Raed Saloum. İç asavaş öncesi rejim ordusunda Albay olan Saloum daha sonra ermuk Kampı’nda önce muhalfilere ardından IŞİD’e katılmış. Saloum özellikle Yermuk Kampı’nda muhaflilere karşı işlediği katliamlarla tanınıyordu. Bir diğer isim de Abdülrızık Mustafa Faraj. Faraj da YErmuk Kampı’daki IŞİd organizasyonu için asker toplama görevini yerine getiriyordu. Şimdi ise Deir ez Zor’da Suriye ordusu için çalışıyor. Onlarca IŞİD üst düze görevlisi de halen Esad yönetimi için değişik pozisyonlarda görev yapıyor. Bunlardan biri de IŞİD’in güney Suriye’deki kolu Halid bin Velid Ordusu’nun üst düzey komutanlarından Asad al-Nasaan. Nasaan da şu anda Şam’da kiritik bir görevde bulunuyor.   

FRANSA'DAN SDG'YE KALKAN

Trump’ın geri çekilme kararının ardından ‘Suriye’den çıkmayacağız ve SDG’yi koruyacağız” açıklaması yapan Fransa bu tavrını yineledi. Le Parisien gazetesine yazan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Dêra Zor’da DAİŞ çetelerine karşı son noktalanmak üzere olan son hamleye dikkat çekerek, “Ortaklarımız olan Suriye Demokratik Güçleri’ni düşünün: Kobanê’den Hecin’e uzanan bu yolun sonunda zafer var, ama bazıları için geri dönüş yok” diye kaydetti.  ABD’nin çekilme kararına işaret eden Parly “ABD’nin geri çekilme ilanıyla kartlar yeniden karıldı ve bölgede yeni düzenlemeler yarattı” dedi. Parly, “Kimse bunan nasıl bir uzlaşı çıkacağını henüz bilmiyor” diye ekledi. Fransa Savunma Bakanı, “Bizim görevimiz, SDG’nin kurban edilmesini engellemek için her şeyi yapmaktır. Bizzat kendim de NATO’yu, Amerikalı ve Türk meslektaşlarımı uyardım” diye konuştu. Parly, “Alandaki ortaklarımız olan SDG, çok şey verdi. Onlara çok şey borçluyuz” vurgusunda bulundu. Dera Zor’daki son mücadeleyi hatırlatan Parly, şöyle yazdı: “IŞİD korkunç bir yenilgi alacak. Şimdiden yeniden örgütleniyorlar: Irak’ta, Hemrin dağlarında, köklerinin olduğu Anbar vilayetinde, Suriye’de Rakka dahil Sünni alanlarda, daha gizli, daha hileli: Onların daha az saldırgan olduğuna inananırsak yanılırız” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Trump'ın DEAŞ tehdidine Almanya'dan ilk açıklama

Dünya Haberleri