General Hafter'in komutanı Al Mahdavi'den Türkiye'ye tehdid

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter'e bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanı Farac Al Mahdavi, Türk gemilerini Libya kıyılarına yaklaşması halinde vuracağı tehdidinde bulundu.

Türkiye ile Libya’nın Doğu Akdeniz mutabakatının ardından Libya'nın doğusuna hakim olan General Hafter’e bağlı güçler harekete geçti.

Hafter’in Deniz Kuvvetleri Komutanı Farac Al Mahdavi, Yunan Alpha televizyonunun canlı yayına katılarak, Türk gemilerinin Libya karasularına yaklaşması halinde gemileri batıracakları tehdidinde bulundu.

"General Hafter'den Türk gemilerini batırmak için emir aldım" diyen Al Mahdavi, “Maalesef Trablus hükümetinin yaptığı anlaşma Libya için tam bir rezalettir. Bu anlaşmanın hukuksuz ve Libya ile Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır’ı yok sayan bir metin” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN'IN İDDİALARI DOĞRU DEĞİL

Türkiye ve Libya'nın imzaladığı mutabakat muhtırasına dair soruya Çavuşoğlu, "Yunanistan'ın ve bazılarının iddiasına göre, şu anda Libya'daki 'Suheyrat Anlaşması' ile yetkilendirilen hükümet böyle bir anlaşma imzalayamaz. Bu anlaşmaya göre, şu anda uluslararası sistemde meşru olan Serrac Yönetimi, hükümetler arası anlaşma imzalayamayabilir ama mutabakat zaptı imzalar. Dolayısıyla Yunanistan'ın ve bazı ülkelerin bu konudaki iddiaları doğru değildir." yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya ile imzaladığı mutabakat zaptının deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her zaman şunu söylüyoruz: 'Akdeniz'de Yunanistan dahil, Rum kesimi hariç, Rum kesimini tanımadığımız için 'hariç' diyoruz, tüm ülkelerle buna benzer anlaşmalar, mutabakat zabıtlarını imzalayabiliriz. Herkesle iş birliği yaparız. İmzaladığımız anlaşma, uluslararası hukuka uygundur ve Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunmasına yöneliktir.

Son zamanlarda Yunanistan ve bazı bölge ülkeleri, bu anlamda Türkiye'yi yalnız bırakmaya çalışıyorlardı. Bu mutabakat zaptıyla biz de karşı hamlemizi tabii ki yaptık ve kıta sahanlığımızın içindeki haklarımızı kesinlikle koruruz. Kıta sahanlığımızın batı sınırlarını bu şekilde belirlemiş olduk. Kiminle belirlemiş olduk? Libya ile. Libya eğer bizimle iş birliği yapmak isterse, onların şu anda belirlediği kıta sahanlığı içinde de ortak çalışmalar yapabiliriz. Sismik araştırma, sondaj çalışmaları yapabiliriz."

"BÖLGEDE BİZDEN İZİNSİZ KİMSE ÇALIŞMA YAPAMAZ"

Libya ile imzalanan mutabakat zaptının uluslararası hukuka uygun olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Yunanistan veya AB'nin uluslararası hukuku ilgilendiren bu konularda bir mahkeme gibi davranmasının uygun olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin kendi kıta sahanlığında istediği çalışmayı yapacağını, önceliğin egemenlik haklarının ve ulusal çıkarların korunması olduğunu vurgulayarak, Karadeniz'de de benzer araştırmaların yapılmasının öngörüldüğünü anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, "Öncelikle, kıta sahanlığımızın içinde bizden izinsiz kimse bu tür çalışma yapamaz. Olursa engelleriz tabii ki." dedi.

TÜRKİYE VE LİBYA MUTABAKAT MUHTIRASI İMZALAMIŞTI

UMH ile Türkiye arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın imzalandığı bildirilmişti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AB'den Türkiye-Libya mutabakatına tepki: Geçerliliği yok
Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtırasının yürürlük tarihi belirlendi
Erdoğan'dan Libya açıklaması: Elemanlarımızı gönderebiliriz

Dünya Haberleri