İki millet bir devlet

Berlin ile Paris ‘Avrupa Birliği içinde iki ülkenin birliğini’ tesis edecek yeni yol haritasını çizdi. ‘Patron biziz’ anlaşmasıyla Avrupa ordusundan dış politikaya kadar her alanda iki ülke ortak hareket edecek.

Mikdat Karaalioğlu/KARAR - ALMANYA

FransAlmanya 56 yıl önceki Ellysee Anlaşması ile bugünün Avrupası’nın temellerini atan Almanya ve Fransa’nın liderleri, mutabakatın yıldönümünde bu kez ‘Aachen Anlaşması’na imza attı. AB’nin geleceğini şekillendirecek metinle, iki ülke arasında savunma, teknoloji, eğitim, sağlık, hukuk ve dış politikada ortak anlayış zemini genişletildi. Şansölye Merkel “Avrupa ordusunun oluşmasına katkıda bulunmak istiyoruz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da “Bu gelişmeyle Avrupalılar için yeni bir dönem başlıyor” ifadesini kullandı.

Bugünün Avrupa’sının yollarının döşendiği Ellysee Antlaşması’ndan 56 yıl sonra Almanya ve Fransa yine masaya oturdu. Adenauer’in koltuğunda Merkel, de Gaulle’ninkinde Macron vardı. İki lider Avrupa’nın geleceğine şekil verecek antlaşmayı imzaladı. Aachen’deki yeni sözleşmeyle ekonomiden teknolojiye ortak Avrupa ordusundan sağlığa kadar tüm sistem elden geçirildi.

Almanya ve Fransa arasında imzalanan Aachen Antlaşması ile Avrupa’da yeni dönem başlıyor. İki ülkenin çok daha sık işbirliğini öngören anlaşma, AB’nin de daha güçlü ve etkin bir birlik haline gelmesini tetikleyecek.  

Almanya ve Fransa arasında dün imzalanan Aachen Antlaşması AB’nin seyrini değiştirecek maddeler içeriyor. Nerdeyse iki millet bir devlet dedirtecek yeni işbirliği alanları iki ülkenin ekonomi, savunma, dış politika, sağlık gibi alanlarda  bir ortaklık hareket etmesini öngörüyor. İki merkez ülkenin yapacağı bu işbirliği daha güçlü bir Avrupa için de bir başlangıç olarak görülüyor. Tarihi Aachen Belediyesi salonlarında imzanan antlaşma Almanya ile Fransa’nın 56 yıl önce imzaladığı Elysee Anlaşması’nın yıldönümüne denk düştü.   

İKİ ÜLKE ORTAK HAREKET EDECEK: Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanan antlaşma  maddelerinin 15’i hemen uygulamaya sokulacak. Aachen Antlaşması öncelikle ortak Avrupa politikaları oluşturma, silahlanma projelerinin güçlendirme ile ortak dış ve güvenlik politikaarı oluşturmak gibi maddeleri içeriyor. Antlaşmayla ilk olarak Fransa’nın Alman sınırına yakın Fessenheinm bölgesindeki yüksek güvenlik riskli atom santralinin tamamen kapatlacak. Merkel anlaşma hakkında yaptığı açıklamada “Zamanımızın büyük meydan okumalarına karşı el ele hareket edeceğimizi beyan ediyoruz“ dedi. Fransız Alman dostluğunun toplumda da derin kökler saldığını söyleyen Merkel “Tarih yeni bir dönemece girdi. Bizim için daha şanslı bir dönemeç olamazdı“ şeklinde konuştu.  

DIŞ POLİTİKA VE SAVUNMA VURGUSU: Aachen Antlaşması her iki ülkenin parlementoları tarafından kabul edilen 16 sayfadan oluşuyor. Antlaşma her iki ülkeyi Avrupa’nın en önemli partneri haline getiriyor. Buna göre her iki ülkenin hükümet başkanları düzenli aralıklarla bir araya gelecek. Dış politika, Avrupa politikası ve savunma politikalarında iki taraf birbiriyle ortak karar verecek. Bu amaçla bir bakanlar konseyi kurulacak.  Bunun haricinde kardeş sehirler, değişim programları, iki dilde eğitim yapan bir üniversite ve iki dili çocuk yuvaları teşvik edilecek.  Ortak Finans, Ekonomi, Çevre, Savunma ve Güvenlik konseyleri oluşturulacak.  

AB KARARLARINDA YAKIN İŞBİRLİĞİ: Almanya ve Fransa arasında daha önce imzalanan Elysee Antlaşması’nın gelişmiş versiyonu olan yeni antlaşmaya göre iki ülke AB’de alınacak kararlarda daha yakın bir biçimde işbirliği yapacak. Büyük Avrupa buluşmalarından önce iki ülke bakanlar düzeyinde ön görüşmeler yapacak. İki ülke arasında, bürokratik ve yasal engelleri kaldırılarak  bir Alman Fransız ekonomik bölgesi oluşturulacak. Bu amaçla içinde 10 bağımsız uzmanın bulunduğu bir ekonomi konseyli kurulacak.  

ORTAK HUKUK KOMİSYONU: Sağlık ve elektrikli mobil ulaşım konularında ortak çalışmalar özellikle sınır bölgelerinde yoğunlaştırılacak. Avrupa yasalarının her iki ülkede de hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için yasal düzenlemeler yapılacak. Sınırları aşan hukuki konuları izlemek amacıyla bir komisyon kurulacak.  

SİLAH İHRACATINDA BİRLİK: Askeri alanlarda ortak çalışma ise antlaşmanın en önemli ayaklarından biri olarak görülüyor. Silah ihracatından ortak kriterler oluşturulacak. Daha önce Almanya Suudi Arabistan’a silah ihracını yasaklarken Fransa buna izin vermişti. Her iki ülke ayrıca bir ülkenin silahlı saldırıya uğraması durumunda, silahlı olarak da destek verme kararı aldı. Bu ortak bir orduya doğru atılan ilk adımlardan birisi olarak görülüyor. 

YILDA İKİ KEZ ORTAK MECLİS: Aachen Antlaşması’nda ön görülmemekle birlikte her iki parlementodan 50’şer milletvekili yılda iki kez kamuya kapalı olmayan oturumlar gerçekleştirecek. Halk inisiyatifleri ve kardeş şehir projeleri ortaklaşa oluşan vatandaş fonlarından karşılanacak. Karşılıklı olarak diplomaların tanınma süreci kolaylaştırılacak.  

EZELİ DÜŞMANLARIN KADERİNİ DEĞİŞTİREN ANLAŞMA 

Dönemin Almanya Şansölyesi Konrad Adenauer ile Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, 22 Ocak 1963’te imzaladıkları Elysee Anlaşması’yla, yıllarca savaşan bir zamanların iki düşman ülkesi arasında iş birliği ve dostluğun temellerini atmışlardı. 1988 yılında dönemin Almanya Şansölyesi Helmut Kohl ile Fransa Cumhurbaşkanı Francois Mitterrand, antlaşmaya ek olarak Savunma Güvenlik Konseyi ve Ekonomik ve Maliye Politikaları Konseyini kurmuştu. 

MACRON: YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

“Bu antlaşma Avrupa’nın tekrar bir olması noktasında önem arz ediyor ve bu günümüzde ihtiyacımız olan bir ruh. Barış yolunda çok önemli mesafeler katettik. Paris’ten Berlin’e geçmişte yaşadığımız karanlık günlerin tekrarlanmaması için ikili çalışmalarımız olağan hızıyla devam ediyor. Avrupa’daki kaosun sebebi olan savaş izleri Avrupa sınırları dışından geliyor. Buna karşı ortak bir politika oluşturmamız gerekiyor. Bugün burada imzalanan bu antlaşma ile biz Avrupa ve Avrupalılar için yeni bir dönem başlıyor. Avrupa’nın karşı karşıya olduğu ırkçı hareketlerin kendi içinde boğulmasına da imkan ve fırsat sağlayalım.”

MERKEL: AVRUPA ORDUSUNA KATKI SUNUYORUZ

“Aachen Antlaşması’yla ülkelerimiz arasındaki iş birliği temelini yeniliyoruz. El ele çağımızın büyük zorluklarının üstesinden gelmek istediğimizi vurguluyoruz. Dönemin Almanya Başbakanı Konrad Adenauer ve Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle’nün 1963’te Elysee Antlaşması’nı imzaladığı zamandan farklı bir dönemde yaşıyoruz. Bu antlaşmanın yenilenmesinin zamanı gelmişti. Bu antlaşmayla Almanya ve Fransa’nın ortak bir askeri kültür, ortak savunma ve silah endüstrisi için taahhütlerde bulundu. Bununla (Aachen Antlaşması ile) Avrupa ordusunun oluşmasına katkıda bulunmak istiyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri