İzlanda nüfusu, dini ve dili nedir? İzlanda haritada nerede? Avrupa'nın 'ada'sı

İzlanda ile ilgili tüm veriler şu günlerde Türk vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasına girdi. Bunlar arasında İzlanda nüfusu, haritada nerede olduğu, dini ve dili ise en çok merak edilenlerden. Peki İzlanda hangi dine mensup? İzlanda haritada nerede? İşte İzlanda’nın nufüsu, yüz ölçümü ve diğer bütün detayları…

İzlanda nerede? sorusu şu dakikalar itibarıyla en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında bulunan ve bir Avrupa ülkesi olan İzlanda’nın tam olarak haritada nerede olduğu sorgulanıyordu. İzlanda’nın nufüsu, dili, dini ve yüz ölçümü haberimizde yer alıyor. İşte İzlanda haritada nerede yer alıyor? sorusunun yanıtı…

İZLANDA HARİTADA NEREDE?

Arktik Okyanusu ile çevrili olan, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında bulunan ve bir ada ülkesi olan İzlanda, Avrupa Birliği üyesidir. Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde kurulan ve çevresindeki pek çok küçük adadan oluşan bir devlet olan İzlanda'nın en yakın komşusu Grönland olup, 350 kilometre uzaktadır. Diğer komşuları Norveç ve İskoçya'dır.

İZLANDA'NIN DİLİ

İzlanda’da konuşulan diller Danimarkaca, İzlandaca (Resmi Dil), Nord lehçeleri, Almanca ve İngilizce’dir. İzlanda'da eğitim düzeyi bir hayli yüksektir. 7-15 yaşlarında eğitim mecburi olup okuma-yazma bilmeyen hemen hemen yoktur. İzlanda'da beş üniversite ve iki kolej vardır.

İZLANDA NÜFUSU MÜSLÜMAN MI?

Nüfusu 320 bin olan İzlanda nüfusunun yüzde 80'i kentlerde, diğer kısmı ise köylerde yaşamını sürdürür. 2006 verilerine göre Başkent Reykjavik'te nüfus 145 bin 237’dir. Kentlerin çoğu kıyı kesimlerde ve güneydeki ovalardadır. Halk için Theogir'in koyduğu kurallar bugün de geçerliliğini korumaktadır. İzlanda halkı kendilerine özgü dillerini, kültürlerini, efsanelerini ve geleneklerini korumak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Halkın büyük kısmı Hristiyanlığın Evangelist mezhebine (yüzde 95,6) bağlıdır. Geri kalan kısmının yüzde 3,7 Protestan, yüzde 0,7'si Katoliktir. Müslüman ise yok denecek kadar azdır.

SİYASET VE YÖNETİM

İzlanda Cumhuriyeti 17 Haziran 1944'te Danimarka'dan koparak bağımsızlığını ilan etmiştir. Anayasa 16 Haziran 1944'te yapılmıştır. Cumhurbaşkanı Ólafur Ragnar Grímsson'dur ve dört yılda bir seçilmektedir. Biri 40 üyeli, diğeri 20 üyeli iki meclisi vardır ve her ikisinin de görev süresi dört yıldır. Üyeler seçimle belirlenirler. Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından yetkilendirilir ve hükümeti kurar. Ülke 23 bölge ve 14 şehir ile yönetilmektedir.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri