Darbeci Sisi'den İslami reform çağrısı

İslami retorikte reform çağrısıyla Münih Güvenlik Konferansı gündemine damgasını vuran Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin, ülke ismi vermeden yaptığı eleştirilerin Türkiye'ye yönelik olduğu yorumları yapıldı.

55'inci Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, radikalleşme ve terörle mücadele için İslami retorikte reform çağrısı yaparken, Ortadoğu'da yaşanan güvenlik ve göç sorunları ile ilgili Türkiye'ye dolaylı eleştiriler yöneltti.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; Avrupa Birliği ile Afrika ve Arap dünyası arasında stratejik ortaklık hedefinin ele alındığı oturumda konuşan Mısır Devlet Başkanı Sisi, toplumları istikrarsızlığa sürükleyen terörle mücadelede konusunda "güçlendirilmiş ve samimi" işbirliği çağrısı yaptı.

Sisi ayrıca terör ve radikalleşme ile mücadelede için İslami retorikte reform çağrısında bulundu, "Mısır reform sürecine liderlik ediyor" dedi.

"İslami retorik sorununun var olduğu gerçeğini kabul etmek zorundayız" diyen Sisi, gerekli reform adımlarını attıklarını bu yolla hem Mısır'ın hem Arap dünyasının hem de tüm dünyanın güvenliğine katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Sisi, "Müslüman bir ülke lideri olarak ilk kez bu kadar net konuşuyorum. Çünkü dini retorikte reforma gidilmemesi hem Müslüman ülkelerde hem tüm dünyada acıların kaynağını oluşturuyor. Son yıllarda radikal terörist ideolojisinin tüm dünyadaki istikrar ve güvenliğe oluşturduğu etkiyi gördüğünüzü düşünüyorum" diye konuştu.

Mısır devlet başkanı, Müslüman ülkelerin İslam'ın gerçek yüzünü ortaya koymakla yükümlü olduğunu, radikal ideolojilerin, terörizmin ancak bu yolla geriletilebileceğini, dinler arası diyalogun da bu yolla güçlendirilebileceğini anlattı.

Mısır'da 5 yıldır yaşananların pek çok ülke tarafından iyi anlaşılamadığını savunan Sisi, "30 milyon Mısırlı teokratik bir yönetime başkaldırmak için sokaklara çıkmıştı. Çünkü kurumlar başarısız olduğunda işte bu radikal gruplar ülke yönetimi ele geçiriyor ve sorunlara yol açıyor" dedi.

SİSİ TÜRKİYE'Yİ Mİ KASTETTİ?

Güvenlik politikalarının ekonomik, siyasi, kültürel boyutları da içeren bütüncül stratejiler yansıtması gerektiğine vurgu yapan Sisi, terör örgütlerinin çökertilmesi, destek veren ülkelerden de hesap sorulması gerektiğini savundu.

"Bazı ülkeler siyasi kazanım ve bölgesel hedeflerine ulaşmak için bunlara göz yumuyor" diyen Mısır devlet başkanı Sisi'nin Mısır'ın Arap ve Afrika dünyasındaki istikrarsızlıktan doğrudan etkilendiğini kaydetti.

Sisi'nin her hangi bir ülke ismi vermeden şu dikkat çekici sözleri kaydetti:

"Burada bir soruyu gündeme getirmek istiyorum, yabancı savaşçıları Arap dünyasına sokan kim? Bunlara silah, eğitim ve para veren kim? Yabancı savaşçıların Suriye'ye kolayca girmelerine izin veren kim?"

Mısır'ın 5 milyon mülteciyi ağırladığını anlatan Sisi, "100 yıl önce katliamdan kaçan Ermenileri biz ağırlamıştık, ülkemizde barış ve güvenlik içinde yaşadılar. Günümüzde de Arap ve Afrikalı mültecileri ağırlıyoruz ve tek bir mülteci bile mülteci kampında kalmıyor. Mısırlılar gibi yaşayıp çalışabiliyorlar. Bununla övünüyoruz. Kimseden de onlara yardım etmek için yardım istemedik" diye konuştu.

Konferans kulislerinde Sisi'nin Türkiye'yi kastettiği yorumları yapıldı.

AB İLE ARAP DÜNYASINDA İŞBİRLİĞİ

Bu arada Sisi'nin yanı sıra AB Dönem Başkanı Romanya'nın Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in konuşmacı olduğu bu oturumda, Avrupa ile Arap dünyası arasında güçlendirilmesi hedeflenen işbirliği de ele alındı.

Oturumu yöneten Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger, 24-25 Şubat tarihlerinde ilk kez Şarm el-Şeyh'de yapılacak AB- Arap Birliği Zirvesi'ne dikkat çekti, Sisi ve Iohannis'e bu zirveden ne beklentilerini sordu.

Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis, bu zirvenin doğru zamanda doğru ülkede yapılacağına dikkat çekerek, "Daha fazla, daha etkin bir işbirliğine ve tüm liderlerin buna angaje olmasına ihtiyaç duyduğumuz açık. Sorunları tek başımıza değil birlikte işbirliği yaparak çözebiliriz" diye konuştu.

Abdulfettah el Sisi kimdir?

Muhammed Mursi tarafından Ağustos 2011'de Genelkurmay ve Savunma Bakanı olarak atanan General, Arap Baharı sırasında başlattığı "bekaret testleri"nde de dikkat çekti.

İşte El Cezire'nin yazdığı Abdulfettah El Sisi portresinin öne çıkan satır başları:

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye tanıdığı 48 saatlik ültimatomu yerine getirmesi ardından Mısır'ın kilit karakterlerinden biri oldu. Ordu her ne kadar yaptığı açıklamada darbe yapmadıklarını belirtse de, Genelkurmay pozisyonuna Mursi tarafından atanan General Sisi'nin, ültimatomun sona ermesiyle önemli rolü olacak.

Dindar olduğu bilinen Sisi, Mursi'nin Mübarek döneminde üyesi olduğu Müslüman Kardeşler'e fazla yakın olmakla suçlanmıştı. Ancak çoğu Mısırlı subay gibi Sisi de, ulusalcı Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır'ın ateşli bir hayranıydı.

AMERİKAN ORDUSU'NA YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR

Genelkurmay Başkanı ayrıca, Mısır ordusuna dikkate değer eğitim ve ekipman sağlayan ABD ordusuna yakınlığı ile tanınıyor. 1979'da yapılan İsrail-Mısır barış antlaşmasından beri, Washington Mısır ordusunun en büyük destekçisi oldu. ABD her yıl Mısır ordusuna 1.3 milyar dolar yardımda bulunuyor.

AMERİKA VE İNGİLTERE'DE BULUNDU

1954'te Kahire'de doğan Sisi, Mısır askeri akademisinden "askeri bilimler" diplomasıyla 1977'de mezun oldu. Sisi, eğitimine 1992'de Birleşik Krallık Komuta ve Kurmay Üniversitesi'nde devam etti ve 2006 yılında Pennslyvania'nın ABD Ordu Savaş Üniversitesi'nde öğretmenlik derecesi aldı.

SAVAŞ DENEYİMİ OLMAYAN GENELKURMAY BAŞKANI

Savaş deneyimi olmayan Sisi, Mübarek rejimi sırasında Suudi Arabistan'da askeri ateşesi olarak hizmet etti. Bu hizmetinin ardından Mısır'da kuzey askeri bölgesinin kurmay komutanı olarak görev yaptı. Şubat 2011'de askeri konsey devrimin sonunda gücü ele aldığında, Sisi askeri istihbarat servisinin başına getirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri