Nazarbayev'in teklifleri Türk Konseyi zirvesine damga vurdu

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin 7. zirvesine Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in teklifleri damga vurdu.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin 7. Zirvesi gerçekleşti. Türk Konseyi bağımsız Türk Devletlerinin kapsamlı işbirliğini koordine etmek üzere tam 10 yıl önce Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in teklifi üzerine kurulmuştu. Dört kurucu üye olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’ye bu yıl Özbekistan da katıldı.

7. zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inisiyatifiyle Türk Dünyasının bütünleşmesine olan büyük hizmetlerinden dolayı Nursultan Nazarbayev’e Türk Konseyi’nin Ömür Boyu Onursal Başkanı unvanı verildi. Aynı anda yeni ihdas edilmiş olan Türk Konseyi Yüksek Nişanı’nın ilki de kendisine takdim edildi.

Türk dünyasında 'Aksakallı' olarak bilinen Nazarbayev ise Türk Konseyinin resmen teşkilat olarak adlandırılması gerektiğini vurguladı. ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler’ ibaresini ise “Biz hepimiz Türküz” diyerek ‘Türk Devletleri’ olarak değiştirme önerisinde bulundu. Nazarbayev ‘Türk Vizyonu 2040’ stratejik belgesinin hazırlanması gerektiğini de söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kazakistan 'kuş gribi görülmeyen ülke' ilan edildi

Dünya Haberleri