Tamil Kaplanları kimdir? Örgütün amacı ve eylemleri Sri Lanka saldırısını Tamil Kaplanları mı yaptı?

Tamil Kaplanları kimdir? Örgütün amacı ve eylemleri ile ilgili detaylar haberimizde. "Sri Lanka saldırısını Tamil Kaplanları mı yaptı?" sorusu 21 Nisan sabahı Sri Lanka'da meydana gelen saldırılardan sonra gündem oldu. 1976 yılında kurulan ve 1983'den beri terör eylemleri yapan Tamil Kaplanları ile ilgili detaylar haberimizde...

Tamil Kaplanları kimdir?, Sri Lanka saldırısını Tamil Kaplanları mı yaptı? Örgütün amacı ve eylemleri, nasıl bitirildiği haberimizde. İntihar eylemlerinde bombalı yeleği ilk kullanan terör örgütü olarak bilinen Tamil Kaplanları 2009yılında büyük bir yenilgi alarak ortadan kaldırılmıştı. 21 Nisan 2019 sabahı Sri Lanka'da düzenlenen seri terör saldırıları sonrasında saldırıları kimin yaptığı merak ediliyor. Yüzlerce kişinin öldüğü saldırıları üztlenen bir örgüt yok. Bölgeyi bilen terör uzmanları saldıryın IŞİD ye da Tamil Kaplanları'nın yapmış olabileceğini açıkladı. İşte Tamil Kaplanları ile ilgili ayrıntılar...

TAMİL KAPLANLARI KİMDİR? 

Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları veya kısaca Tamil Kaplanları (Liberation Tigers of Tamil Eelam) Sri Lanka'da Tamil etnik grubunun yaşadığı bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden ayrılıkçı terör örgütüdür. Tamil Kaplanları 1976'da kuruldu.  Tamiller Hindistan'ın güneybatısındaki Tamil Nadu Eyaletinde ve Sri Lanka'nın kuzeyinde yaşayan etnik bir gruptur.

BOMBALI YELEKLERİ YAPTILAR

Tamil Kaplanları, Hindistan, ABD ve Avrupa Birliği tarafından "terörist örgüt" olarak kabul edildi. Tamil Kaplanları, intihar eylemcilerinin giydiği bomba yeleğini icat etmesi ve etkin olarak kullanmasıyla bilinir.

RAJİV GANDİ'Yİ ÖLDÜRDÜLER

Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi ve Sri Lanka Cumhurbaşkanı Ranasinghe Premadasa'nın Tamil Kaplanları tarafından öldürüldüğü düşünülmektedir.

Çatışmanın esası etnik kökenler arasındaki anlaşmazlığa bağlanmaktadır. Budist Sinhalaların oluşturdukları devlet sistemine Hindu Tamillerin dâhil edilmemesinden kaynaklandığı teorisi ileri sürülmektedirler. Yüzyıllardan beri siyasal sistemin dışına itilen Tamiller, devletlerine aidiyet duygusu taşımadıkları ve benimsemedikleri durumunu ortaya çıkarmıştır.

TAMİL KAPLANLARI 2002'DE MASAYA OTURDU

Büyük saldırılar ile 1995–2002 yılları arasında askerî başarılara imza atan Tamiller, uluslar arası dengelerin değişmesi nedeniyle, Norveç’in arabuluculuğu ile 2002 yılında ateşkesi kabul etti. Ancak başlatılan barış süreci, gerek Sri Lanka yöneticileri arasındaki uyumsuzluk,  nedeniyle uzun sürmedi.

ÖRGÜTTE BÜYÜK KOPUŞ 

Ocak 2005’de Tamiller arasında önemli bir fikir ayrılığı yaşandı, örgüt içinde sürdürülen görüşmelerden olumlu netice alınmayışı sonucunda, örgütün doğu bölgesi komutanı Albay Karuna Amman emrindeki altı bin militanıyla birlikte örgütten ayrıldı. Bu ayrılma örgütü manevi zaafa uğratmasıyla birlikte gücünün önemli bir kısmının kaybetmesi anlamına da gelmekteydi. Tamil grubu bir anda Jaffna Tamilleri ve Batticcaloa Tamilleri diye ikiye bölündü. Sri Lanka Hükûmet güçleri bu bölünmenin ardından her türlü uzlaşma girişimini rafa kaldıran ve topyekûn imhaya yönelen bir çizgi izledi.

2009'DA ÖRGÜT YENİLDİ

2005’de örgüte karşı sert önlemler alınması taraftarı olan Mahinda Rajapaksa’nın seçimleri kazanması ile Tamil Kaplanları için sonun başlangıcı oldu.

Karuna milislerinin aktif desteğiyle 2007 yılında Doğu bölgesi tamamen hükûmet kuvvetlerinin eline geçti. Sri Lanka ordusu tarafından yapılan operasyonlardan sonra ele geçirilen örgüt üyeleri ve örgütle aynı etnik kökeni paylaşan on binler toplama kamplarına dolduruldu.

2008 başında Sri Lanka devleti, her yıl yeniden yürürlüğe giren ateşkesi, Tamil Kaplanları'nın ''terör faaliyetlerini'' gerekçe göstererek iptal etti.

Sri Lanka ordusu, Tamil Kaplanları'na yönelik havadan, denizden ve karadan çok kapsamlı bir operasyon başlattı.

Çatışmalar bir yıl boyunca şiddetli bir şekilde devam ederken, 2 Ocak 2009’da, Tamillerin uzun yıllardan beri denetimlerinde tutukları ve örgütün genel merkezinin bulunduğu Kilinochchi kentinin düştüğü ve hükûmet güçlerinin kentin denetimini ele geçirdikleri haberi Tamiller için son oldu.

Bu önemli yenilgiden sonra Tamil Kaplanları 17 Nisanda ateşkes çağrısı yaptı ama bu çağrı hükûmet tarafından kabul görmedi. 20 Nisanda hükûmet örgüte “24 saat içinde koşulsuz silah bırakma ve teslim olma” çağrısında bulundu.

26 Nisanda Tamil Kaplanları tek taraflı ateşkes ilan etti ama hükûmet güçleri operasyona devam etti. Mayıs 2009’da Tamil Kaplanları Lideri Prabhakaran ve birçok savaşçı kadro da dâhil olmak üzere örgütün bütün üst düzey önderliğinin ortadan kaldırılmasıyla Tamil Kaplanları kesin olarak yenilgiye uğratıldı.

16 Mayıs 2009’da uzun yıllardan sonra ilk kez hükûmet güçleri ülkenin bütün arazisine ve sahil şeridine hâkim olduğunu bildirdi. Tamil Kaplanları yenildi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sri Lanka nerede? Sri Lanka'nın konumu ve haritadaki yeri
Sri Lanka saldırısını hangi örgüt üstlendi? IŞİD mi Tamil Kaplanları mı?
Dışişleri'nden Sri Lanka açıklaması: Türk vatandaşlarını araştırıyoruz

Dünya Haberleri