'Üçüncü körfez savaşı' alarmı

Ortadoğu’yu kan ve gözyaşıyla dizayn etme peşinde olan Trump yönetimi, yeni Körfez savaşına zemin hazırlayacak planında ikinci aşamaya geçti. Bölgeye, bin 500 askerle birlikte bir Patriot taburu ve savaş uçağı filosu gönderileceği ortaya çıktı. Pentagon’dan “Sevkiyatın devamı da olabilir” açıklaması geldi.

İran’a karşı Ortadoğu’ya silah ve asker yığmaya devam eden ABD Başkanı Trump, Körföz’e konuşlandırılacak bin 500 askere de onay verdi. Trump ayrıca Yemen’i kendi silahlarıyla kan gölü haline getiren Suudi Arabistan ve BAE’nin yanı sıra Ürdün’e istediği kadar silah satmak için Kongre’yi baypas etti. Beyaz Saray ilk olarak 8.1 milyar dolarlık 22 silah anlaşmasını onayladı. 

İran’a karşı Ortadoğu’ya silah ve asker yığınağına devam eden ABD Başkanı Donald Trump Yemen’i kan gölüne çeviren müttefikleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Ürdün’e silah rahatça silah satabilmek için Kongre’yi baypas etme kararı aldı. ABD’de hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Suudi Gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın talimatıyla öldürülmesinden dolayı Trump yönetiminin Riyad’a silah satışını durdurmasını ve Yemen konusunda desteğini çekmesini istemişti. Trump İran’la yaşanan gerilim yüzünden ulusal acil durum olduğu gerekçesiyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’e 22 anlaşmayı içeren 8.1 milyar dolarlık silah satışının önünü açtı. ABD hükümeti, silah satışının gecikmesi halinde müttefik Arap ülkelerinin bundan olumsuz etkilenebileceği gerekçesini öne sürerek, 22 kalemden oluşan ticari anlaşmaları Kongre’nin gerekli olan denetimini beklemeden imzaladı.Trump, yönetimi bu konudaki kararını da Kongre’ye bildirdi. Normal koşullar altında bu tür satışlarda Kongre onayı gerekiyor. Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, silah satışı ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’ün, İran’ın saldırgan tavrına karşı korunduğunu dile getirdi. Pompeo satılan silahların Ortadoğu’daki istikrarı artıracağını savundu.

Bu arada bazı Kongre üyeleri ve danışmanları hafta başında, Raytheon tarafından üretilen tam isabet güdümlü mühimmatın Riyad’a satışı gibi büyük silah satışlarını Kongre’nin bloke etmesine tepki gösteren Donald Trump’ın silah denetimi yasasındaki bir boşluğu kullanıp ulusal acil durum ilan ederek söz konusu satışın önünü açmaya çalıştığını söylemişti.

Trump’ın Kongre’yi baypas ederek Suudi Arabistan’a silah gönderme kararı aldığı gün Riyad Yemen’de yine masum kanı döktü. Husiler, Yemen’in Taiz ilinde Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısında 4’ü çocuk 13 sivil yaşamını yitirdiğini duyurdu. Hadiri daha fazla bilgi paylaşmazken Yemen hükümeti ve koalisyon güçlerinden konu ile ilgili henüz açıklama yapılmadı.    

   SURİYE VEYA IRAK’A BİN 500 ASKER: Bu arada ABD Başkanı Trump, bölgedeki gerginliği dahada artıracak bin 500 ek asker sevkıyatına da onay verdi. Onay sonrası konuşan Trump bin 500 askerin büyük ölçüde koruyucu bir rol üstleneceğini söyledi. Trump bölgede askeri çatışma olasılığını güçlü görmediğinin mesajını verdi, “Ortadoğu’da takviye korumaya ihtiyacımız var. Çoğu koruma amaçlı az sayıda asker göndereceğiz” dedi. İran’ın ABD ile karşı karşıya gelmek istemediğini düşündüğünü belirten Trump “Ama nükleer silaha sahip olamazlar. Bunu da anlıyorlar” diye de ekledi. Gelecek haftalarda konuşlandırılmaları beklenen askerlerin görevleriyle ilgili ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan yazılı açıklama yaptı. Bin 500 askeri personel, Patriot sisteminde görevli olacak tabur, takviye istihbarat unsurları, gözlem ve keşif uçaklarının yanı sıra bölgede ABD’ye ait unsurların korunmasına yönelik önlemlerin geliştirilmesi için mühendis, caydırıcılık kapasitesini arttırmak üzere de görev gücünü kapsıyor. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre askerler Irak ya da Suriye’ye konuşlanmayacak. Askeri sevkiyat Patriot füze bataryasında görevli olacak personeli ve mühendisleri de kapsıyor. Öte yandan bin 500 askerin ilk sevkıyat olacağı yeni askerlerinde gönderilebileceği belirtiliyor.

İran’la savaş Irak ve Vietnam’dan kötü olur

Trump’ın İran politikasını sert eleştiren Demokrat Partili senatör Bernie Sanders,Vietnam ve Irak’ı hatırlatarak, İran ile savaş çıkmaması için elinden geleni yapacağını açıkladı. 2020’deki seçimler için aday adayı olan Sanders, “Vietnam konusunda haklıydım. Irak konusunda haklıydım. İran’la savaşı önlemek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Kimseden özür dilemiyorum” dedi. “Son zamanlarda savaşa karşı çıktığım için biraz eleştirildim. Ve benim inancım, uluslararası çatışmayı çözmek için savaşa girmeden mümkün olan her şeyin yapılması yönünde” diyen Sanders paylaştığı videoda şunları söyledi: “Vietnam’daki savaşa karşı oldum. Beyaz Saray’ın bir üyesiyken Irak savaşına karşı çaba gösterdim çünkü Cheeney ve Bush’un kitle imha silahları hakkında yalan söylediklerini biliyordum. Bu savaş ve bu oylama, ABD’nin modern tarihteki en kötü dış politika hatasıydı. Irak’taki savaşın bir felaket olduğunu düşünüyorsanız, sanırım İran’daki savaş bunun çok daha kötüsü olacaktır. Öyleyse birlikte çalışalım ve savaşı önleyelim”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rusya'dan ABD'ye sevkiyat tepkisi: Ortadoğu'da riskler artar
İran'dan 'Körfez'e Saldırmazlık Paktı' teklifi

Dünya Haberleri