AB: Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile yapılan Gümrük Birliği görüşmeleri a

Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'de tek taraflı doğal gaz anlaşmalarına destek veren Avrupa Birliği, bölgede sondaj çalışmaları yapan Türkiye'yi Gümrük Birliği görüşmelerini durdurmakla tehdit etmeye hazırlanıyor. Öte yandan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, AB'ye Türkiye'ye baskı yapmaması Kuzey Makedonya, Kosova ve Bosna ile ilgili kararlarda veto tehdidinde bulundu.

Avrupa Birliği’nin, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile Gümrük Birliği görüşmelerini askıya alabileceği belirtildi.
 
Bloomberg’in bildiri taslağına dayandırdığı haberinde, AB hükümetlerinin Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna dair Türkiye ile yapacağı görüşmeleri dondurmaya konusunda karar verdiği belirtildi. 

RUM YÖNETİMİNE DESTEK

Taslakta ayrıca sondaj faaliyetlerinin devam etmesi halinde gerilimin artabileceğinin sinyali verildi, ‘AB, Kıbrıs ile tam dayanışma içinde ve uygun bir şekilde cevap vermeye hazırdır’ ifadeleri kullanıldı.

Taslakta, AB ile Türkiye arasındaki üyelik görüşmelerinin de durakladığı hatırlatıldı. Taslağın, AB Dışişleri Bakanları tarafından onaylanması bekleniyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, pazar günü bir açıklama yaparak Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine karşılık AB’den yaptırım talep edebileceklerini söylemişti.

Türkiye ve Kıbrıs arasında Akdeniz'deki doğalgaz kaynaklarının paylaşımı konusunda uzun süredir anlaşmazlık yaşanıyor.

Kıbrıs, bölgenin kendi karasuları içinde olduğunu iddia ederek sondaj faaliyetlerinin egemenlik haklarını çiğnendiğini savunuyor. Türkiye ise aksini öne sürüyor ve sondaj gemisiyle arama çalışmalarına devam ediyor.

TÜRKİYE'YE BASKI OLMAZSA VETO EDERİZ

Öte yandan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği'nin Balkan ülkelerine genişlemesi için anlaşma sağlanmasını zorlaştıran ülkeler arasında bulunuyor. Rumlar, AB'nin Türkiye'ye yönelik daha sert bir tutum içinde olmaması halinde Kosova, Sırbistan, Karadağ ve Bosna Hersek'i de yakından ilgilendiren genişleme konusunda her tür bir anlaşmayı veto edeceğini açıkladı.

Rum yönetimi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz bölgesinde sürdürdüğü petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına son vermesini istiyor. Güney Kıbrıs, Türkiye'nin hava ve deniz sahasını ihlal ettiğini iddia ediyor. İlerleyen süreçte Ankara, Brüksel taradfından uyarılabilir. 

Türkiye, AB ülkelerinin tehditlerinie rağmen bölgede doğalgaz arama faaliyetlerine devam ediyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

S-400 ve F-35 bir arada İsrail için risk
Kılıçdaroğlu'ndan Kıbrıs uyarısı: Politikamız değişmezse daha büyük sorunlar olacak
Yavuz sondaj gemisi Doğu Akdeniz yolunda

Ekonomi Haberleri