Dizele gerek var mı?

Toyota’nın Türkiye’de ürettiği Corolla, hibrit motor seçeneğine kavuştu. Corolla ile dizel otomobil üretimini bitiren marka gerek yakıt tüketimi gerekse fiyat listesiyle ‘Dizele gerek var mı?’ sorusunu sorduruyor. Yeni modelin önceki nesline göre arada 10 bin liralık fiyat farkı bulunuyor. Ayrıca hibrit model dizelden 0.6 litre daha az yakıt tüketiyor.

ALİ YILDIRIM/İSTANBUL

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otomobil tercihleri her geçen gün değişiyor. Hem tasarım hem de yakıt konusunda sayısız alternatifi bulunan otomobil sektöründe yeni bir araç almak için karar vermek hiç de kolay değil. Geçtiğimiz yıllarda patlak veren diesel gate skandalıyla birlikte, dizel otomobillere olan bakış açısı farklılaşmaya başladı. Artık daha temiz ve çevreci modellere yönelen tüketicilerin gündeminde ise elektrikli otomobiller var. Yaşanan skandalla birlikte elektrikli otomobil işine hız veren markalar ise birbiri ardına yeni modelleri sıraladı. Tam elektrikli modeller şu an hayatımıza tam olarak girmeyi başaramasa da hibrit araçların yeri yadsınacak gibi değil. Bu alanda ilk örneklerini yıllar önce vermeye başlayan Toyota ise bu maça 1-0 önde başlamış gibi duruyor. Daha öncelerde Türkiye’de Prius ile başlayan hem benzinli hem elektrikli çağı Auris, RAV4 ve C-HR gibi modellerle devam etti. Şimdilerde ise Türkiye’de üretilen ikinci elektrikli model unvanını kazanan Toyota Corolla ise bu haftaki test konuklarımız arasında yerini aldı. Türkiye’de de yılın otomobili seçilen Corolla Hibrit ile marka dizel devrini binek otomobil tarafında tam olarak kapattı.

Yeni yerli sedan hibrit ile dizellere bile taş çıkaran modelin kullanımı da oldukça keyifli. Konfor odaklı tasarlanan yeni model beraberinde bir dizi yenilik de getirmiş. Markanın bir önceki dizel versiyonuyla karşılaştıracak olursak, Ocak 2019’da Corolla’nın giriş versiyonu (dizel) 130 bin liranın üzerinde bir fiyat etiketiyle sunuluyordu. Yenilenen hibrit modelin ise başlangıç fiyatı 142 bin lira olarak belirlenmiş. Aradaki yaklaşık 10 bin liralık fark, teknolojiyi bir kenara bırakın yeni tasarım için hiç de fazla değil. Bunun üzerine bir de teknoloji eklendi mi, ‘Dizele gerek var mı?’ sorusunu sorduruyor. Dizelin ayrıca tercih nedeni olan yakıt tüketimi tarafı da var. Hem dizel hem de hibrit aracın fabrika verilerine göre, yenilenen modelin daha cimri olduğu verilerle de ortada. 


Son derece zengin bir donanım listesiyle sunulan aracın başlangıç fiyatı, hibrit teşvikleri sayesinde 142 bin 500 lira olarak belirlenmiş. Aracın en donanımlı versiyonu ise 181 bin 200 liralık etiket taşıyor.

TASARIMI DAHA AVRUPALI

Corolla, bugüne kadarki en şık kıyafetlerini giymiş. Yatay ve dikey dizgilerin kullanıldığı otomobil, basık ve geniş görünüyor. Geniş ön ızgara ve dik konuklu LED aydınlatmalar, araca farklı bir tasarım kazandırmış. Arka bölümde de şık çizgiler devam ediyor. Aracın hibrit versiyon olduğu çamurluk ve bagaj kapağındaki logolarla açıkça belli ediliyor. Aracın iç mekânı da tamamen yenilenmiş. Çift renkli tasarım, iç mekân ferahlığını artırdığı gibi yeni döşemeler ve kaliteli dikişler, premium algıyı destekliyor. Rahat koltuklar ve yeterince ferah iç mekân, bilindik Corolla özelliklerinden. 8 inçlik dokunmatik ekran gibi ön cama yansıtılan head-up display ekranı da son derece kaliteli. Son dönemin gözde donanımlarından kablosuz şarj ve sürüş güvenlik sistemlerinin tamamı da hibrit versiyonda standart olarak sunuluyor. 

0.6 LİTRE DAHA AZ TÜKETİYOR

Corolla Hybrid’de benzinli ve elektrik motorları birlikte çalışıyor. 1.8 litrelik benzinli motor, gerektiğinde bataryayı da şarj ediyor. Fabrika verilerine göre aracın ortalama tüketimi 3.5 litre. Dizel tarafında daha küçük bir hacme sahip motor görev yapıyordu. Aracın ortalama tüketimi ise 4.1 litre olarak belirlenmişti. Bir önceki neslinde daha güçsüz olan dizele karşı yeni hibrit model fabrika verilerine göre 0.6 litre daha az yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. Corolla Hybrid’in toplam gücü 122 beygir. Aracın sürüşü oldukça akıcı ve yavaş hissettirmiyor. 0’dan 100 km/s sürate 10 saniyede ulaşan aracın maksimum hızı ise saatte 180 kilometre. Şehir içi hızlarda tamamen elektrik motoruyla yol almak mümkün. Bizim denemelerimizde 4.4 litrelik ortalama yakalasak da, 3.5 litrelik ortalamaya düştüğümüz bile oldu. Trafik yoğunluğu arttıkça, elektrik sürüşe geçildiği için tüketim düşüyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri