ECB’den sonra FED’den de bol para mesajı

Piyasaların gözü ABD Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz toplantısında. Ocak ayından bu yana meydana gelen gelişmeler neticesinde bankanın bilanço daraltmayı yıl sonuna doğru sonlandırılabileceği tahmin ediliyor. ECB’de faizleri artırmayarak, ekonomide sıkıntı olduğuna işaret etti ve ucuz para döneminin devam edeceğini açıkladı.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bugün yapılacak toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. ABD’de geçen hafta beklentilerin altında kalan makro ekonomik veriler FED’in faiz artırımı konusunda “sabırlı olacağız” ifadesini destekliyor. Toplantıda, FED’in üç ayda bir açıkladığı makro tahminler ve faiz patikasına ilişkin beklentiler de görülecek. FED’in ocak ayındaki karar metninde ek faiz artışları referansı kaldırılarak federal fonlama faizlerinin temel politika aracı olduğu tekrarlanmıştı. FED Başkan Jerome Powell faiz artırımına yönelik görüşlerinin değiştiğini ifade ederek “Faiz artırmaya yönelik konu kısmen zayıfladı” açıklamasında bulunmuştu. Powell, ülke ekonomisinin iyi bir durumda olduğunu belirterek, Çin ve Avrupa’da ekonomik büyümenin yavaşladığını, bazı küresel risklerin halen devam ettiğini ve dünyada finansal şartların sıkılaştığını kaydetmişti. Bu gelişmelerle beraber piyasalarda FED’in projeksiyonlarını bu yıl bir faiz artırımı yönünde revize edileceği öngörüleri yer alıyor. Ocak ayından bu yana meydana gelen gelişmeler ve kötü gelen makro ekonomik veriler göz önüne alındığında bankanın bilanço daraltmayı da yıl sonuna doğru sonlandırılabileceği tahmin ediliyor. Öte yandan Avrupa Merkez Bankasından (ECB) yapılan açıklamada, Yönetim Konseyi’nin faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığı, politika faizinin sıfır, mevduat faizinin yüzde eksi 0.40 ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 0.25’te bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, faiz oranlarının, en azından 2019 sonuna kadar ve enflasyon hedefi olan yüzde 2 doğrultusunda gerektiği sürece mevcut seviyelerde kalmasının beklendiği kaydedildi. ECB 2018 yılındaki karı, uyguladığı parasal genişleme programındaki büyük tahvil portföyünün etkisiyle, 301 milyon euro artarak yaklaşık 1.6 milyar euroya yükseldi. Böylece 2019’da parasal genişleme mesajı verdi.

TL’DE SULAR DURULMUYOR

Gelişen ülke para birimlerinin çoğu yatay seyrederken, TL’de sular bir türlü durulmadı. Asya paralarının çoğu yatay/yüksek seyrederken Filipin pesosu faiz kararı öncesi düştü. Çin’de onshore yuan %0.1 düşüşle 6.7177’ten işlem gördü, offshore yuan yatay seyirle 6.7198 oldu. 10 yıllık tahvilin faizi 2 baz puan artışla %3.17 oldu. Güney Kore wonu % 0.1 artışla 1,130.70’ten işlem görürken 10 yıllık tahvilin faizi %2’de yatay seyretti. Tayland bahtı yatay seyretti, 10 yıllık tahvil faizi %2.54’te kaldı. Malezya ringiti de yatay seyretti, 10 yıllık tahvil faizi 1 baz puan artarak %3.86 oldu. Filipin pesosu ise Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi düştü. Para birimi dolar karşısında %0.3 düştü. TL ise önceki gün 5.44-5.47 bandında haftaya sakin bir başlangıç yaptı. FED kararları öncesi dolar dün gün içinde 5.48 seviyesini aştı.

BİLANÇO DARALMASI EKİM AYINDA

Capital Economics Kıdemli ABD Ekonomisti Andrew Hunter, FED’in politikasında ve düşük faiz projeksiyonlarında değişikliğe gitmeyeceğini belirtti. Düşük büyümenin bankayı 2020 yılında faiz indirimine zorlayabileceğini ifade eden Hunter, toplantıda bilanço daraltmayı yavaşlatma konusunda bir açıklama olabileceğini aktardı. Hunter, toplantıda büyüme patikası ve faiz oranları konusunda düşük projeksiyonlar olacağını dile getirdi. FED’in faizleri 2,25-2,50 aralığında sabit bırakacağını vurgulayan Hunter, bilanço daraltmanın muhtemelen ekim ayında sonlandırılabileceğine dair bir açıklamanın yapılabileceğini kaydetti. Hunter, tarım dışı istihdam verisinin düşük gelmesinin ekonomideki zayıflığın yayılmakta olduğunun göstergesi olduğunu hatırlattı.

ABD EKONOMİSİNDE KESKİN DÜŞÜŞ

Bu ortamda büyümenin daha yavaşlayacağını belirten Hunter, FED’in 2020 yılının ilk yarısında faizlerde 75 baz puan indirime gidebileceğini ifade etti. Hunter, ocak ayından bu yana bankanın söylemlerinde neredeyse değişiklik olmadığını aktardı. Yetkililerin ocak ayı toplantısında sadece “sabırlı” ifadesini kullanmadığını ayrıca ek faiz artışları referansının da kaldırıldığını anımsatan Hunter, geçen toplantıdan bu yana yaşanan gelişmelerin FED’in temkinli duruşunu daha da pekiştirdiğini dile getirdi. London Capital Group Araştırma Başkanı Jasper Lawler ise ABD’de enflasyonun şubat ayında gerildiğini, üretimin düşüş gösterdiğini ve sanayi üretimi rakamlarının hayal kırıklığı meydana getirdiğini söyledi. Bu tür aşağı yönlü indikatörlerin arttığını belirten Lawler, bunun da ABD ekonomisinin bu yılın başından itibaren keskin bir düşüşe doğru gittiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.      

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Merkez Bankası repo ihalesine ara verdi

Ekonomi Haberleri