Engelli aylıkları maaşları ne kadar olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, yüz binlerce kişiyi ilgilendiren düzenleme hayata geçti. 3 aylık dönemler halinde ödenen 65 yaş aylığı ve engelli aylıkları artık aylık olarak verilmeye başlandı. Şimdi engelliler ocak ayında yapılacak zammı merak ediyor. Peki Engelli aylıkları ne kadar olacak?

 

Temmuz'da maaşları artan engellilerin Eylül'de de ödeme sistemleri değişti. 3 aylık dönemler halinde ödenen engelli maaşı, aylık olarak ödenmeye başlandı. Ocak'ta da aylıklara zam gelecek. Memur maaş katsayısındaki yükselişle birlikte engellilere yapılan ödemeler artacak.

Halen yüzde 40-60 engeli olanlara 433,68 lira ödenirken, bu para yüzde 11.15'lik artış tahminine göre 482,06 liraya çıkacak. Yüzde 70 ve engeli olanlara verilen 650,51 liralık aylık ödeme de 723,10 liraya yükselecek. Engelli aylıkları bağlanırken, hane içinde kişi başına düşen gelire bakılıyor. Aynı evde yaşayan herkesin gelirlerine bakılarak kişi başı gelir 483,63 liranın altındaysa maaş bağlanıyor. Engelli maaşından yararlanmak için aranan kişi başı gelir sınırı da Ocak'ta yükselecek..

EVDE BAKIM AYLIKLARI NE KADAR OLACAK?

Evde engelli ve yaşlı yakınına bakanlara verilen maaş Ocak ayında zamlanacak. Bu kapsamda evde bakım yapan kişilere 1311 TL verilecek.


OCAK AYINDA ZAMLANACAK

Evde bakım yardımı 2005 yılından itibaren Sosyal Hizmetler Kanunuyla başlatıldı. Hükümet tarafından verilecek olan evde bakım parası Ocak ayında zamlanacak.

Şu an için evde bakım parası devlet tarafından 1179 TL ödeme yapılıyor. Bu tutar memur maaşı ile enflasyon tahminlerine göre memurların Ocak zammının yüzde 11.15 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tahmine göre maaş, bin 311 liraya çıkacak.

Devlet, bakıma muhtaç engelli ve yaşlıların ailelerinden ayrılmaması ve vatandaşların hayat kalitesinin yükseltilmesi için evde bakım yapan kişilere aylık maaş bağlıyor. Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu destekten yararlanan kişi sayısı 500 bini aşmış durumda.

İŞTE SON DÜZENLEME İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Her ay yaşlılara 543,27 lira, yüzde 40-60 engeli olanlara 433,68 lira, yüzde 70 ve engeli olanlara 650,51 lira verilecek. Daha önce torba yasada yer alan uygulama ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, söz konusu aylıklardan yararlanmanın şartları şöyle olacak:

Yaşlı aylığında, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınacak. Kişi başı düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (483,63 liradan) az ise aylık bağlanacak.

Engelli aylıkları ve 18 yaş altı engelli aylıklarında ise hane içinde kişi başına düşen gelire bakılacak. Aynı evde yaşayan herkesin gelirlerine bakılarak kişi başı gelir 483,63 liranın altındaysa maaş bağlanacak.

10 ay boyunca bankaya yatırılan 65 yaş ve engelli aylığını almayanların ödemeleri durdurulacak.
Kişilerin geliri hesaplanırken çeşitli gelirlerin yanı sıra banka mevduatına da bakılıyordu. Katılım bankalarındaki tasarruflar da hesaplama kapsamına alındı..

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

2018 EKPSS tercih kılavuzu yayınlandı
Engelli memur alımı için tercihler 29 Kasım’da başlıyor
Görme engelliler fotoğrafları dinleyebilecekler

Ekonomi Haberleri