Fransızlar SUV’de Japonları tahtından etti

Bir zamanlara damgasını vuran HB araçlar tahtını SUV’lere kaptırdı. Tüketicilerin yerden yüksek modellere ilgi göstermesi, satış listelerini de yerinden oynattı. SUV segmentine ismini kazıtan Japon üretici Nissan liderliği Fransız üretici Peugeot’a bıraktı. Hyundai Tucson da uzun bir aranın ardından ilk üçe girdi. SUV’de liderlik yarışının satışlarına bakacak olursak: Peugeot 11 bin 485, Nissan 9 bin 786, Hyundai ise 8 bin 601 adetle dikkat çekti.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv sektöründe moda oldukça hızlı değişiyor. Bir döneme damga vuran hatchback araçların yerini SUV ve crossover modeller almaya başladı. ODD verilerine göre, geçtiğimiz haftalarda detaylandırdığımız bu modeller, pazardaki ağırlığını gün geçtikçe katlıyor. Yılın ilk 11 ayında toplam pazar 316 bin 427 bine ulaşırken, lider segment hiç kuşkusuz sedan araçlar oldu. SUV modeller ise Ekim 2019’da yakalığı ikincilik potasını kasımda da sürdürdü. EBS Danışmanlık verilerine göre ise iç pazarın yüzde 50’den fazlası hâlâ sedan otomobillerin elinde. Satışların yüzde 24’ünün SUV’ler oluştururken, yüzde 21’lik kısım da hatchback (HB) modellere kaldı. Geçen yılın aynı döneminde ise SUV ve HB payı bunun tam tersiydi. Öte yandan Yüksek motor hacmi ve 4 çeker olmadan da yerden yüksekte gitmeyi kanıtlayan araçlara otomobilseverler büyük ilgi gösterdi. Son iki yılda Türkiye’de daralan otomobil ve hafif ticari araç pazarı kapsamında hem 2017’de hem de 2018’de en az kan kaybeden segmentin SUV olduğu görüldü. Tabi markalar arasında da SUV segmentinde kıyasıya rekabet sürüyor. HB’leri sollayan SUV’de Fransızlar da Japonları tahtından etti.

SUV sınıfının yıllardır tartışmasız lideri olan Japon üretici Nissan, tahtını Fransız üretici Peugeot’a kaptırdı. Türkiye pazarında Juke, Qashqai ve X-Trail ile boy gösteren Nissan, ODD verilerine göre, Ocak-Kasım 2019 döneminde toplamda 9 bin 786 adetlik satışa imza attı. Peugeot ise aynı dönemde 2008, 3008 ve 5008 modelleriyle 11 bin 485 adete ulaştı. Listenin ilk üç potasına bu sefer Hyundai de dahil oldu. Kona, Tucson ve SantFe modelleriyle dikkat çeken Güney Koreli, toplamda 8 bin 601 adet araç satışı gerçekleştirdi.

İLK 3 SIRALAMASINDA BÜYÜK DEĞİŞİM

Sadece Kasım 2019 satışlarına baktığımızda Nissan Qashqai’nin yine aylık dönemde koltuğu terk ettiğini görüyoruz. Peugeot 3008 modeliyle aylık bazda da liderlik koltuğuna oturdu. Listenin ilk 3 sırasında Peugeot 3008, Hyundai Tucson ve Dacia Duster yer alıyor. Fakat 11 aylık sıralama farklı. Yılın ilk 11 ayında Peugeot 3008 satışları 9 bin 122 adet, Nissan Qashqai satışları da 8 bin 32 adet oldu. Aylık bazda ikinci sırada olan Hyundai Tucson, Kasım 2019’da liderliği zorlasa da 11 aylık süreçte 6 bin 720 adetle ilk 3 arasına girebildi.

YERDEN LİDERLİĞE YÜKSELDİ

Kasım ayında yüzde 8,2 pazar payı gerçekleştiren Peugeot Türkiye, başarılı bir performans sergiledi. Marka, iç pazarın yüzde 28 daraldığı Ocak-Kasım 2019 döneminde ise yüzde 6,1 pazar payına ulaştı. Peugeot, 2018 yılında sekizinci sırada olduğu pazarda beşinci sıraya yükseldi. Peugeot SUV ailesi yerden yüksek modellere artan taleple birlikte kasım sonu itibariyle SUV segmentinin lideri oldu. Ailenin 2018 yılında yüzde 9,9 olan segment payı, kasım sonu itibariyle yüzde 14,8’e yükseldi. Markanın SUV segmentindeki liderliğinin yanında, 3008 C-SUV’den yüzde 16,5 pay aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Nissan'ın CEO'su film gibi firarla ev hapsinden kaçtı
Nissan'ın eski yöneticisi Ghosn Lübnan'a kaçtı

Ekonomi Haberleri