Gözler Merkez’de hedef tek hane

Merkez Bankası’nın perşembe günü yapacağı PPK toplantısında indirim bekleniyor. Son 4 toplantıda toplamda 1000 baz puan faiz indiren Merkez, başkanın değişmesiyle hızlı bir düşüş sarmalına girdi. Her defasında faiz hassasiyetini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Faizler daha da inecek. Enflasyon da tek haneli rakama 2020’de düşecek” açıklamasını yapmıştı.

ALİ YILDIRIM

Piyasaların gözü bu hafta Merkez Bankası’nın kararına çevrildi. 12 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantından da faiz indirimi kararı bekleniyor. Son 4 toplantıda 1000 baz puan indirerek hızlı bir faiz indirimi sarmalına giren Merkez’in hedefi ise tek hane. Ekonomistler ise en az aralık toplantısında 150 baz puan indirim bekliyor.  

Faiz konusundaki hassasiyetini her defasında dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oranın düştükçe enflasyonun da gerileceğini söyledi. Daha önceki konuşmalarında faizin çıktıkça enflasyonun da çıkacağını belirten Erdoğan “Diğerleri yan unsurlardır. Yüksek faiz oranları Türkiye ekonomisini önündeki en büyük engeldir. Büyüme bizim için her zamankinden daha kıymetli hale gelmiştir. Merkez Bankası’nın kararını hayati bir dönüm noktası olarak görüyorum. Bununla birlikte enflasyonun da süratle düşmeye başladığını göreceğiz. Faiz indirimi ekonominin yeniden canlanmasını potansiyel büyümeye doğru yeniden yaklaşmasını sağlayacak. Faizin de enflasyonun da nasıl düştüğünü izlemeye devam edeceğiz. Faiz oranlarındaki düşüş üretim maliyetlerini aşağı çekecek ve enflasyonda düşüşün güçlenerek devam etmesini sağlayacak. Gelişmeler enflasyonda yılın ikinci yarısında tek haneli seviyeleri göreceğimizi işaret ediyor” ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan eski Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla hızlı bir düşüş sarmalına giren faizlerle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sözleri söylemişti: “Faiz, yüzde 40’a doğru gitmişti. Merkez Bankası Başkanını görevden aldık. Yeni Merkez Bankası Başkanımızla beraber şu anda faiz oranı yüzde 13,5’a kadar indi. Daha da inecek. Enflasyon da tek haneli rakama 2020’de inecek.” 

Reuters’ın 20 kurumun katılımıyla yaptığı ankette katılımcıların tamamı faiz indirimi bekliyor. İndirimin ise yüzde 12 ile yüzde 13 aralığında olması öngörüler arasında. Ağırlıklı olarak 100-150 baz puanlık faiz indirimi tahmin ediliyor.

DOLAR/TL KARAR ÖNCESİ HAREKETLİ 

Geçtiğimiz haftanın son günlerinde yukarı yönlü hareketlenen dolar/TL, yükselişini yeni haftaya da taşıdı. Dün günün ilk işlemlerinde 5.78’den değerlenen dolar/TL kuru, 23 Ekim’den sonra ilk kez 5.80’in üzerine çıktı. Geçen haftanın son işlem gününde dolara uluslararası piyasalarda talebin artmasının etkisiyle paralel 5.7898’e kadar yükselen dolar/TL, cuma gününü yüzde 0,46 artışla 5.7771’den tamamlamıştı. Haftanın en önemli merkez bankası toplantıları Türkiye, ABD ve Avrupa Merkez Bankası toplantıları olacak. Foreks anketinde TCMB’nin faizi 150 baz puan indireceği tahmini oluşurken, FED ve ECB’den bir değişiklik kararı çıkması beklenmiyor.

ENFLASYON ÇİFT HANEDE KALACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi’ne göre, yüzde 0,72 olan aralık ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 0,59’a geriledi. 2020 Ocak ayı TÜFE beklentisi aynı anket döneminde yüzde 1,26’dan yüzde 1,16’ya düştü. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi önceki anket döneminde yüzde 12,18 iken, aralıkta yüzde 11,62’ye geriledi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 10,46’dan yüzde 10,07’ye, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 9,16’dan yüzde 8,94’e indi. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 5,9055’ten 5,8166’ya düştü. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise önceki döneme göre artarak 6,3239’dan 6,3527’ye yükseldi. Bir önceki anket döneminde 585,8 milyon dolar olan yıl sonu cari işlemler fazlası beklentisi, bu dönemde 1 milyar 206 milyon dolara çıktı. Bir önceki anket döneminde 13,3 milyar dolar olan 2020 yılı cari işlemler açığı beklentisi de bu anket döneminde 13,9 milyar dolara çıktı. GSYH 2019 yılı büyüme beklentisi, yüzde 0,3’ten yüzde 0,4’e, 2020 yılına ilişkin büyüme beklentisi de yüzde 3,1’den yüzde 3,2’ye yükseldi.

CARİ İŞLEMLERDE 1.6 MİLYARLIK FAZLA

Yarın açıklanacak olan Ekim 2019 Ödemeler Dengesi verilerine ilişkin beklenti anketi, sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistler, cari işlemler hesabının ekimde 1 milyar 600 milyon dolar fazla vermesini bekliyor. Ekonomistlerin söz konusu dönem için cari işlemler fazlası beklentileri, 1 milyar 350 milyon dolar ile 1 milyar 900 milyon dolar arasında yer aldı. Ekonomistlerin 2019 sonuna ilişkin cari işlemler dengesi beklentilerinin ortalaması ise 1,5 milyar dolar fazla olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK 225 BAZ PUAN BEKLENİYOR

Ekonomistlerin politika faizine (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ilişkin beklentilerinin medyanı 150 baz puan indirim oldu. Ankete katılan bütün ekonomistler politika faizinde indirim beklerken, ekonomistlerin indirim tahminleri en düşük 100, en yüksek 225 baz puan arasında yer aldı. 24 Ekim PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan indirilerek yüzde 14,00 düzeyine çekilmişti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Dolar yeniden yükselişte! Dolar/TL kuru 5,81 lira seviyelerinde | 10 Aralık 2019 döviz fiyatları

Ekonomi Haberleri