İnşaat şirketleri kapanıyor

Türkiye’deki ekonomik durgunluk ve artan faiz oranlarının etkisiyle yaşanan konut satışındaki düşüş inşaat firmalarını vurdu. TOBB verilerine göre 2019’un ilk 5 ayında 2 bin 820 inşaat şirketi kapandı. İnşaat malzemelerindeki kur farkı ve arsa maliyetlerinin yükselmesi de şirketlerin kapanmasına neden oldu.

Dünyadaki ekonomik daralma Türkiye ekonomisini de etkiledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ise inşaat sektörüne etkisini gösteren bir veri sundu. Bu veriye göre, 2019 yılında yabancıların konut yatırımlarındaki artışa karşın, inşaat malzemelerinde kur farkı nedeniyle yaşanan fiyat artışı, arsa maliyetlerinin artması ve yerli yatırımcıların taleplerindeki azalma kapanan inşaat firması sayısının da yüzde 23 artmasına neden oldu. Aynı zamanda 2019’un ilk 5 ayında kurulan inşaat şirketlerinin sayısında da 2018’in aynı dönemine göre yüzde 117 düşüş görüldü.

İnsanın ön planda olduğu yaşam alanlarından çok, beton üreten şirketlerin birer birer kapandığını belirten Bahadır İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Bahadır, sürdürülebilir projeler üreten inşaat şirketlerinin ve konut üzerinden doğru yatırım yapanların, Eylül ayı itibarıyla kazanmaya devam edeceğini ifade etti.  Bahadır ‘’Ülke ekonomisine canlılık katacak ve istihdam sağlayacak konut üretimine tüm hızlıyla devam ediyoruz. Herkesin yatırımlarını likidite piyasalara yönelttiği bu günlerde, konut yatırımını bir fırsat olarak görüyoruz. Geçici süreli yaşanan bu daralmanın sonunda gayrimenkule yönelen yatırımcıların karlı çıkacağını düşünüyoruz” dedi. Kurdaki dalgalanmalar nedeniyle inşaat sektöründe dolar üzerinden alınan malzemelerin ödemelerinde sorunlar yaşandığını belirten Ümit Bahadır “Konutlarda yerli inşaat malzemeleriyle de maksimum konfor sağlanabiliyor. Tüm inşaat malzemelerinin yerli üretimden tedarik edilmesiyle, dolar kaynaklı kırılganlığın minimize edilebileceğine inanıyoruz. Toplumun konut kültürüne uygun, güvenli alanlarda, doğayla uyumlu, enerji ve personel bağımlılığının altyapı çözümleriyle azaltıldığı, sürdürülebilir projelerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri