Kaynaklara erişim oldukça zorlaşacak

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç “Ülkemizin çok ihtiyaç duyduğu yatırımların yeniden başlayabilmesi için ortamının hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için iyileştirilmesi gerekiyor” dedi. Koç, şirketlerin kredi notlarının düşürülmesi ve uluslararası siyasi belirsizlikler nedeniyle ihtiyaç duyulan yabancı para cinsinden kaynaklara erişimin oldukça zor olacağını da belirtti.

Koç Topluluğunun ‘Bizden Haberler Dergisi’ne konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, dünya konjonktüründe çok özel bir dönemden geçildiğini belirtti. İçinden geçilen bu dönemi “zıtlıklar devri” olarak tanımlayan Koç, şunları aktardı: “İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan, 70 yıl boyunca tarihte eşi benzeri olmayan bir ekonomik kalkınma ve barış ortamının keyfini sürdük. Ancak bu düzen şimdi tehdit altında. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, serbestleşme, küreselleşme ve çokuluslu iş birliğine dayalı ekonomi politikasını yaratan gelişmiş ülkeler, bugün, refahı başka ülkelerle paylaşmak yerine, içe kapanmaya meylediyor. Amerika’nın, liderlikten çok, patronluk etmeye çalıştığı tek kutuplu düzen dağılırken farklı siyasi, ekonomik ve toplumsal modellere sahip, Çin, Rusya ya da Hindistan gibi aktörlerin söz sahibi olmaya başladığı yeni bir dünya düzeni kuruluyor.” Koç, ticaret savaşlarının olumsuz etkilerinin henüz ekonomik verilere tam olarak yansımadığına dikkati çekerek, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayımladığı çalışmaya göre büyümenin Çin ve ABD’de gerileyeceğini, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışlarına devam etmesi yönündeki tahminlerin gerçekleşmesinin Türkiye gibi yurt dışı kaynak ihtiyacı olan ülkeler için ek mali külfet anlamına geleceğini kaydetti. “Ülkemizin çok ihtiyaç duyduğu yatırımların yeniden başlayabilmesi için yatırım ortamının hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için iyileştirilmesi gerekiyor” diyen Koç “Tüm yatırımcılar hükûmetin açıklayacağı yapısal dönüşüm ve ekonomik istikrar programını merakla bekliyor” ifadelerini kullandı. Koç, şirketler, bankalar ve kamunun gelecek 12 ayda yaklaşık 175 milyar dolarlık dış borç ödemesiyle karşı karşıya olduğunu aktararak, gelişmekte  olan ülkelere yönelik yatırım iştahının zayıflığı, Türkiye’nin ve şirketlerin kredi notlarının düşürülmesi ve bazı uluslararası siyasi belirsizlikler nedeniyle ihtiyaç duyulan yabancı para cinsinden kaynaklara erişimin oldukça zor olacağını belirtti.         

YENİ YIL ZORLU GEÇECEK

Ömer Koç, gelecek dönemde yurt içi talep ve büyümenin alışıldık ve arzu edilen seviyelerin altında kalacağını aktararak, şunları kaydetti: “İş dünyasını gelecek yıl zorlu koşulların beklediği aşikar. Bu zorlu dönemde de şirketlerinizle, iş ortaklarınızla ve paydaşlarınızla ilgili tüm konuları dikkat ve hassasiyetle yöneteceğinize olan inancım tam. Bildiğiniz gibi biz her zaman kısa vadeli dalgalanmalar yerine, uzun dönemli hedeflere odaklanmaya özen gösteriyoruz. Değişen koşulları takip edip, doğru yorumlayarak, kendimizi yenileyerek ve çıtayı daima yükselterek büyümeye devam ediyoruz.”

PAZAR PAYINI SABİT TUTACAK

Koç Holding Üst Yöneticisi Levent Çakıroğlu, dünya konjonktürünü analiz ederek insanlık tarihinde yeni bir döneme girdiklerini söyledi. Çakıroğlu “2018 yılında dünyada ve Türkiye’de yaşanan zorluklara rağmen doğru öngörüler ve önlemler sayesinde Koç Topluluğu iyi performans gösterdi. Topluluk bünyesindeki tüm şirketler nakit seviyesi ve likidite konusunda güçlü. Gerek şirketler gerekse Topluluk bazında döviz pozisyonu riskimiz yok. Gelirlerimizin yarısı döviz cinsinden ya da dövize bağlı fiyatlandırmadan oluşuyor. Dolayısıyla yurt içi pazarın daralması ya da kur dalgalanmalarına karşı daha dayanıklıyız. 2019 yılını mümkün olduğu kadar pazar payımız ve karlılığımız zarar görmeden, bilanço ve nakit akışımızı güçlü tutacak şekilde geçirmeyi hedefliyoruz. Küresel vizyonumuz doğrultusunda, sizlerle birlikte yurt dışı yatırım ve iş geliştirme gayretlerimizi devam ettiriyoruz. Ayrıca, uzun vadeli hedeflerimiz doğrultusunda teknolojiye, insan kaynağımıza, inovasyona ve işlerimize yatırıma devam edeceğiz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri