10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü önemi ve tarihi

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü önemi ve tarihi ile ilgili merak edilen detaylar haberimize. Peki Dünya İnsan Hakları Günü neden kutlanır? Bu günün önemi nedir? 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü gerek dünyada gerekse ülkemizde çeşitli etkinlikler ile kutlanır. 10 aralık'ta İnsan Hakları Beyannamesi İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kabul edildi. Bu nedenler 10 Aralık önemlidir. Merak edenler için 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü önemi ve tarihi...

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü önemi ve tarihi bu gün vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Dünya İnsan Hakları Günü neden kutlanır? İnsan Hakları Mahkemesi'nin İnsan Hakları Beyannamesi'ni kabul etmesiyle resmileşen1 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü hakkındaki tüm arıntılar haberimizde.

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ ÖNEMİ

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun Haziran 1948’de hazırladığı ve birkaç değişiklik yapıldıktan sonra 10 Aralık 1948’de, BM Genel Kurulu’nun Paris’te yapılan 183. oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiridir.

Bildirinin imzalanmasında, II. Dünya Savaşı’ndan sonra devletlerin, bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleşmesi de etkili olmuştur.

Eleanor Roosevelt bu bildiriyi “Bütün insanlık için bir “Magna Carta (Magna Karta)” olarak tanımlamıştır.

Bildirinin imzalandığı 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır.

İNSN HAKLARI  EVRENSEL BİLDİRİSİ GENEL HATLARI

Bütün insanlar özgür, onur ve hakları yönünden eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler. (madde 1)

BEYANNAMENİN ÖZELLİKLERİ

Herkes, ırk, renk, cins, dil, din, siyasal ya da herhangi bir başka inanç, ulusal ya da toplumsal köken, varlıklılık, doğuş ya da herhangi bir başka ayrım gözetilmeksizin bu Bildiri’de açıklanan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir.

Bundan başka, ister bağımsız ülke uyruğu olsun, isterse bağımlı, özerk olmayan ya da başka bir egemenlik kısıtlamasına bağlı ülke uyruğu olsun, bir kişi hakkında, uyruğu bulunduğu devlet ya da ülkenin siyasal, adli ya da uluslararası durumu bakımından hiçbir ayrım gözetilmeyecektir(madde 2).

Ayrıca bu haklar hiçbir şekilde başkalarına ya da kurumlara aktarılamaz.

İNSAN HAKLARI

En başta yaşam ve özgürlük olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetler de içinde olmak üzere sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine kavuşma; yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma;

Barışçıl amaçlar için toplanma ve dernek kurma; evlenme, mal ve mülk edinme; çalışma, işini seçme özgürlüğü; din, vicdan, düşünce ve anlatma özgürlüğü hakları İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin temellerini oluşturur.

MADDELERDE KESİNLİK

Bu bildirinin hiçbir unsuru, içinde açıklanan hak ve özgürlüklerin bir devlet, topluluk ya da bireyce ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir etkinlik ya da girişime hak verir biçimde yorumlanamaz(madde 30)

1948'DEN ONRAKİ GELİŞMLELER

İnsan Hakları Bildirisi kabul edildikten sonra insan haklarını geliştirme koruma ve uygulama konusunda yeni anlaşmalar yapılmış ve bildiriler yayımlanmıştır. Bunlardan belli başlı olanlar:

Birleşmiş Milletler, Kadınların Siyasi Haklarına İlişkin Sözleşme 20 Aralık 1952

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi 20 Kasım 1959

Avrupa Sosyal Şartı 18 Ekim 1961

Afrika İnsan ve Halklarının Halkları Şartı 26 Haziran 1981

Birleşmiş Milletler, Yargı Bağımsızlığına Dair Temel Prensipler 29 Kasım 1985

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İnsan Hakları günü anlamlı sözleri
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü şiirleri ve mesajları | Dünya İnsan Hakları günü nedir?

Güncel Haberleri