17 Ağustos depremi şiddeti | 17 Ağustos depremi ölen sayısı: Gölcük depreminin ardından 20 yıl geçti

17 Ağustos 1999’da Türkiye, Gölcük depremiyle büyük felaketi yaşamış, binlerce vatandaşımız enkaz altında kalarak yaşamını yitirmişti. Bugün bu felaketin ardından tam 20 yıl geçerken, ’17 Ağustos depremi ölen sayısı, 17 Ağustos 1999 depremi şiddeti’ gibi konular, hâlâ araştırılıyor. İşte gelişmeler…

Tarihler 17 Ağustos 1999’u gösterirken, Türkiye Gölcük depremiyle sarsıldı. On binlerce bina yıkılırken, binlerce vatandaşımız da enkaz altında kalarak can verdi. Bugünlerde aradan geçen 20 yıla rağmen, ’17 Ağustos depremi şiddeti, 17 Ağustos depremi ölen sayısı, 17 Ağustos 1999’da ne oldu?’ gibi konular merak ediliyor. Tüm bu gelişmeler ise karar.com’da yer alıyor…

17 AĞUSTOS DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLDU?

17 Ağustos 1999 yılında, saat gece yarısını 3:02’yi gösterirken, İzmit'in 11 km güneydoğusunda yaşandı. Depremin büyüklüğü 7,5 ve yüzey dalgası büyüklüğü 7,7 değerleri civarında olduğu söylenirken, derinliğinin 10–15 km olduğu ve ana deprem dalgasının arkasından büyüklüğü 4,0-5,0 değerlerinde olan çok sayıda artçı depremlerin de yaşandığı açıklandı.

YÜZ BİNLERCE VATANDAŞ EVSİZ KALDI

Gölcük’te 7.5 büyüklüğünde yaşanan deprem, Marmara depremi, İzmit depremi, 17 Ağustos 1999 depremi olarak da adlandırılıyor. Tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen depremde resmî raporlara göre 18 bin 373 vatandaş vefat ederken, 48 bin 901 kişi de yaralandı. 505 kişi sakat kalırken, 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri hasar gördü. Resmî olmayan rakamlara göre de yaklaşık 50 bin kişi vefat etti, ağır-hafif 100 bine yakın yaralı olurken öte yandan 133 bin 683 çöken bina ile hemen hemen 600 bin kişi de evsiz kaldı. Neredeyse 16 milyon insan, depremden değişik seviyelerde etkilendi. Etkilediği alan, büyüklüğü gibi çeşitli sebeplerle son yüz yılın en büyük depremi olarak adlandırıldı.

EN ÇOK KAYIP VEREN İLLER

Resmî rakamlarla Gölcük depreminde; Bursa'da 268, Bolu'da 270, İstanbul'da 981, Eskişehir'de 86, Sakarya'da 3 bin 891, Kocaeli'nde 9 bin 477, Yalova'da 2 bin 504 ve Zonguldak'ta 3 olmak üzere toplamda 17 bin 480 kişi vefat ederken, 2010’da paylaşıla Meclis Araştırması Raporu'nda sayı revize edilerek bu depremde, 48 bin 901 yaralı, 505 sakat kalanların yanında yıkılan ve ağır hasar gören bina sayısı da 96 bin 796 konut ve 15 bin 939 işyeri olarak belirtildi.

52 ÜLKEDEN YARDIM

Marmara Bölgesi'ni etkileyen 1999 depremi, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Toplamda 52 ülkenin yardım ettiği olayda bu ülkeler arasında: ABD, Almanya, Bangladeş, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Cezayir, Birleşik Krallık, Finlandiya, Fas, Gürcistan, Fransa, İsrail, Irak, İtalya, İsveç, İsveç, Kıbrıs Rum Kesimi, Japonya, Macaristan, KKTC, Mısır, Malezya, Rusya, Pakistan, Ürdün, Suudi Arabistan, Yunanistan yer aldı.

EKONOMİYE ETKİSİ

Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara'da yaşanan deprem, çok geniş bir coğrafyada önemli mali hasara neden olurken, Türkiye ekonomisine de ağır darbe vurmuştu. Türkiye nüfusunun yüzde 23’ü depremin etkilendiği bölgede yaşarken, GSMH’nin hemen hemen yüzde 34’ü yine depremin etkili olduğu bölgede yaratılıyordu. Sanayide yaratılan katma değerin yüzde 46’sı deprem bölgesinde ortaya çıktığı ve bölgenin kişi başına gelir bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde bulunduğu, bütçedeki vergi gelirlerinin yüzde 58’i depremin etkilediği bölgede oluşması dikkate alındığında, mali kayıpların daha açık bir biçimde gözler önüne serildiği vurgulandı.Depremin ekonomik etkileri, istihdam, GSYİH, kamu harcamaları ve büyüme gibi makro ekonomik göstergelerin yanında Türkiye ekonomisi için önemli miktarda döviz girdisi sağlayan turizm sektörünü de büyük oranda etkiledi. 1999 depreminin ardından Türkiye’nin turizm gelirlerinin bir önceki seneye nazaran yüzde 40 azaldığı görüldü

‘ASRIN FELAKETİ’NİN ARDINDAN 20 YIL GEÇTİ

Gölcük depreminin üzerinden tam 20 yıl geçti. Ancak uzmanlara göre, hem yetkililer hem de halk felaketten gereken dersi çıkarabilmiş değil. Hâlâ bölgede yapı stoklarının önemli bir bölümü depreme dayanaksız durumda. Bilim insanları, deprem gerçeğini çok çabuk unuttuğumuzu söylüyor. Türkiye, 17 Ağustos 1999’da merkez üssü Gölcük olan 7.4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı, resmî rakamlara göre 18 bin kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı, binlerce ev yıkıldı, binlercesi ağır hasar aldı. Marmara Bölgesi’nde büyük bir felakete neden olan depremin üzerinden tam 20 sene geçti. ‘Asrın felaketi’ olarak nitelenen depremin yaraları geçen 20 senede anca silinebildi. Kocaeli’de insanların geçen 10 senede deprem gerçeğini unuttuğu ifade eden Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, ev ve iş yerlerinde her an deprem yaşanacakmış gibi hazırlık yapılması gerektiğini dile getirerek, keşke bu durumların yaşanmamasını ancak Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için bu acıların yaşanmaya devam edeceğini ve daha başka depremlerin de olacağını aktardı.

'İNSANLAR DEPREM GERÇEĞİNİ ÇOK KISA SÜREDE UNUTABİLİYOR'

Barış, insanların deprem gerçeğini çok kısa sürede unutabildiğini aktararak, Kocaeli’de yaşanan o depremin 3 sene içerisinde unutulmaya başlandığını anlattı. Geçen günlerde Denizli’de olan depremin 2 gün içerisinde unutulduğunu savunan Barış, ancak 1999 depreminin Kocaeli için bir milat olduğunu, unutulmaması gerektiğini belirterek, şayet bir afet, kaynakları yetersiz bırakıp sistemin işlememesine sebep oluyorsa ABD'de de Japonya’da da olsa bunun afet olarak niteleneceğini söyledi. Diğer türlü devlet olanakları ile bunun altından kalkınması durumunda bunun adının afet olamayacağını savunan Barış, o nedenden ötürü insanların afet esnasında kaynaklarının yetersiz kalacağını öne sürdü.

'TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİ'

Afetlerde arama kurtarma, ilk yardım, haberleşme, iletişim, sağlık ve eğitim sistemlerinin çökeceğini söyleyen Barış, şöyle devam etti: “Deprem konusunda son aylarda yalnızca İstanbul konuşuluyor fakat şu an İstanbul’dan daha çok tehlikeli, deprem riski 7 kuvvetinden yükseklikte risk barındıran 15 farklı nokta bulunuyor. Biz buralara sismik boşluk adını veriyoruz. Bu sismik boşluklar, geçmiş dönemlerde çok büyük depremlerin olduğu, uzun zamandır depremlerin yaşanmadığı bölgelerdir. Türkiye bir deprem ülkesi. Bunu unutmadan o bölgelerde deprem olabileceğini düşünmemiz gerekiyor. Son 120 seneye bakılması durumunda, ortalama Türkiye’de her bir buçuk yılda bir 6’dan büyük deprem, yaklaşık her, 7 yılda bir de 7’nin üstünde deprem oluyor. Bunlar ortalamalar ama buna bakarak 1840 ile 1970 arasında 32 tane 7’den büyük deprem olduğunu görürüz. Ama 1970’den günümüze kadar sadece 2 tane 7’den büyük deprem olmuştur. Dolayısıyla Türkiye çok aktif bir deprem döneminden bir suskunluk dönemine girdi. Biz suskunluk dönemindeyiz. Bu kötüye işaret. Belki bu durum, bu açıdan kötü ama hazırlanmak açısından çok önemli.”

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

17 Ağustos 1999’da Türkiye, Gölcük depremiyle büyük felaketi yaşamış, binlerce vatandaşımız enkaz altında kalarak yaşamını yitirmişti. Bugün bu felaketin ardından tam 20 yıl geçerken, ’17 Ağustos depremi ölen sayısı, 17 Ağustos 1999 depremi şiddeti’ gibi konular, hâlâ araştırılıyor. İşte gelişmeler…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '17 Ağustos' mesajı
17 Ağustos Depreminde hayatını kaybedenler törenle anıldı
17 Ağustos'un ekonomik faturası 200 milyar TL

Güncel Haberleri