2019 AYT zor muydu kolay mıydı? AYT sınav yorumları…

‘2019 aYT zor muydu, kolay mıydı?’ sorusu, sınavın ardından öğrenciler ve veliler tarafından sorgulanıyor. Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarını kapsayan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) 14 Haziran 2019 Pazar günü gerçekleşti. TYT sınavının ardından ise ‘‘TYT zor muydu, kolay mıydı? Türkçe sorular nasıldı? TYT sınav yorumları, Temel Matematik zor muydu, kolay mıydı?’’ gibi sorular sorulmaya başlandı. Yıllarca büyük emek vererek çalıştıktan sonra bir şekilde hayatlarını tayin edecek TYT sınavına giren öğrencilerin heyecanı son buldu. Sınavın ardından ‘’TYT konuları zor muydu, kolay mıydı?’’ sorusu soruluyor. İşte TYT sınav yorumlarına dair detaylar…

AYT sınavına giren öğrenciler, sınavın ardından 2019 AYT sınav yorumlarını ilgi ile takip ediyor. Yüzbinlerce öğrencinin üniversite hayali ile yarıştığı Temel Yeterlilik Sınavı (AYT) heyecanı 16 Haziran Pazar günü itibarıyla noktalandı. Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarındaki konulardan çıkan sorulara yanıt veren öğrenciler, sınav sonrası 2019 AYT sınav yorumlarını araştırıyor. Özellikle uzmanlar tarafından yapılan yorumları dikkatle takip eden öğrenciler, ‘’2019 AYT zor muydu, kolay mıydı?’’ sorularına yanıt arıyor. İşte 2019 AYT sınavına dair aradıklarınız…

2019 AYT SINAVI ZOR MUYDU, KOLAY MIYDI?

2019 AYT sınavının zor kolay geçip geçmediği, sınava giren öğrenciler ve veliler tarafından sorgulanıyor. Bu yıl ikinci kez düzenlenen YKS sınavının ilk bölümü olan AYT sınavına giren adaylar, bazı soruların çok zor olduğunu savunsa da bazıları için de AYT sınavı çok kolaydı. Kimisi Temel Matematik sınavından zorlandığını belirtirken, bazı öğrenciler ise Fen Bilimleri sınavında birçok boş soru bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Yıllardır çalışıp didinen, iyi bir üniversite ve bölüme girmek isteyen yüzbinlerce öğrencinin girdiği YKS sınavının ilk bölümü olan AYT sınavı, genel olarak çalışana kolay, yeteri kadar hazırlanamayana zor geçti… İşte AYT yorumlarına dair aradıklarınız…

2019 YKS SORULARI NASIL KOLAY OLUR?

2019 YKS'ye girecek öğrencilere verilebilecek en önemli tavsiyelerin başında hiç şüphe yoktur ki, bol kitap okuması gelir. Hem okuduğunu anlama, hem de hızlı düşüne bilme yeteneği kitap okumayla kazanılır. YKS sınavının temel mantığı, çözümü kolay ancak anlama ve kavraması zor soru tiplerinden oluşması da bunu engelleyecek temel yöntemlerden biri de kitap okumaktır. Günde en az bir saat kitap okumak, yüzde 30 oranında sınavlarda anlama kabiliyetini artırır. Bunun anında her gün paragraf sorusu, problem sorusu çözmek gerekir. Düzenli olarak etüd, her hafta en az bir adet deneme, geometri testleri ve biyoloji dersleri YKS'de daha iyi ve hızlı soru çözmeye yardımcı olur.

AK PARTİ'NİN İBB ADAYI YILDIRIM: KENTİ SESSİZ MODA ALDIK

AK Parti'nin İBB adayı Binali Yıldırım, hafta sonu YKS'ye girecek öğrencilere başarılar dilerken, Allah'tan zihin açıklığı ve emeklerinin zâyi olmamasını diledi. Öte yandan İstanbullulara da sınav saatlerinde kenti sessiz moda aldıklarını belirterek, ''gülen'' ve ''sessiz mod'' smilesi paylaştı.

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: SINAV BİR HAYAT DEĞİL!

Hayatın bir sınav olduğunu ancak, sınavın bir hayat olmadığının altını çizen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, YKS'ye girecek tüm öğrencilere başarılar diledi.

ULTRASLAN: ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN!

Galatasaray'ın en ateşli ve kalabalık taraftar grubu olan ultrAslan da Twitter'dan yayınladığı bir mesajla ''@ultrAslanUNI'' olma yolunda YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi.

MUHARREM İNCE: EMEĞİNİZİN KARŞILIĞINI ALACAĞINIZA İNANIYORUM

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce de şahsi Twitter hesabı üzerinden yayınladığı mesajla öğrencilere emeklerinin karşılığını alacağına inandığını vurguladı.

MANSUR YAVAŞ'TAN ÖĞRENCİLERE BAŞARI DİLEĞİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da YKS'ye giren öğrencilere başarılar diledi.

İMAMOĞLU: EKREM ABİNİZ HEP YANINIZDA OLACAK

CHP'nin İBB adayı Ekrem İmamoğlu da yayınladığı mesajla YKS'ye girecek adaylara başarılar dilerken, onların hep yanında olacaklarını belirtti.

DİĞER TÜM DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

İŞTE YKS'YE GİREN ÖĞRENCİLERİN YKS AYT SINAVI YORUMLARI

sorular o kadar uzun ve o kadar saçmaydı ki soruyu cevaplamaya geldiğimde soruyu unuttum #yks

Türkceyi 40dakikanin altinda bitirene adminlik #yks19

Hayırlısıyla bu YKS sınavında da kendimi denemiş oldum

YKS'de aşklı soruda aman efendime söyliyim sınav kağıdına bir kalp çizmeler bir düşüncelere dalmalar

Eşit ağırlıkçıyım Türkçe çözemedim Fenden 15 soru yaptım bu sistemi kestirmek zor #yks2019 #yks

Her soruda mı şık arasında kalınır #yks2019tayfa #yks2019 #yks

Arkadaşlar ÖSYM daha büyükmüş. #yks2019 #yks19 #yks

Felsefeci olduğum hâlde din kültürü sorularını yasal zorunluluktan dolayı çözdüm ne anladım bu işten #yks

TÜRKÇE DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ
Sınavda Türkçe soruları beklenen tarzdaydı. Her zaman olduğu gibi anlam soruları yine ağırlıktaydı. Soru kalıpları standarttı. Soruların zorluk derecesi genel olarak orta düzeyde olmakla birlikte çeldirici seçeneklerin yoğunlukta olduğu birkaç sorunun da yönetildiğini gördük. Dil bilgisi soruları kısmen de olsa zorlaştırılmıştı. Sorular, ÖSYM'nin konu dağılım kriterlerine ve müfredata uygun bir şekilde hazırlanmıştı.
TANER SÜMER
Türkçe Bölüm Başkanı

MATEMATİK DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ
Soruların neredeyse tamamı hikâyeleştirilmiş, yeni nesil sorulardan oluşmaktaydı. Soruların yorumlanması ve çözümü öğrenci acısından çok zaman alıcı olduğundan öğrencilerin zorlandığı ve süre sıkıntısı çektiği bir test olduğunu düşünüyoruz. Sorular 65 - 70 dakikada cevaplandırılabilecek nitelikteydi. Zaman alıcı sorulardı. Her şeye rağmen zayıf öğrencilerin yapabileceği 5-6 soru bulunmaktaydı. Bu yıl AYT de yine Matematik testinin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Ayrıca bir soruda da sıkıntı olabileceğini düşünüyoruz. Sorular MEB müfredatına ve kazanımlara uygundu.
METİN DARIDERELİ
Matematik Bölüm Başkanı

FİZİK DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ
Bu yılki fizik soruları genel olarak geçen yıllara benzer nitelikteydi. Sorular genel itibariyle kolaydı. Optik konusunda seçici bir soru bulunuyordu. Sorular son 4-5 yıldan beri yöneltilen yeni nesil soru tarzındaydı. MEB kazanımlarına uygundu, bilgi ve muhakeme ağırlıktaydı. Sorular beklendiği gibi 9 ve 10.sınıf müfredatını kapsıyordu.
MUSTAFA ÇAVUŞ
Fizik Bölüm Başkanı

KİMYA DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ
Kimya soruları müfredat ve kazanımlara uygun olup, soru stili önceki yıllarda sorulan sorular gibiydi. Sorular bilgi ve yoruma dayalıydı. Düzenli çalışan bir öğrencinin rahatlıkla cevaplayabileceği gibiydi. Son yılların en kolay sorulan kimya sorularının olduğu bir sınav yaşadık.
ÖZLEM ERGÜN
Kimya Bölüm Başkan

BİYOLOJİ DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ
Sınavda soru sayıları itibariyle bir farklılık olmamış, 6 soru sorulmuş. Sorular müfredat ve kazanım dağılımına uygun olarak hazırlanmıştı. Geçmiş yıllardaki sınav sorularına benzeyenler (konu kazanımı veya tarz bakımından) olabildiği gibi farklı olanlar da vardı.
Sorular kolay ve orta seviyede olmasına rağmen seçeneklerdeki çeldiriciler güçlüydü.
Hatalı veya tartışmaya açık bir soru görmedik.
HÜLYA KUDDE ÇAVUŞ
Biyoloji Bölüm Başkanı

TARİH DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ
Tarih soruları aday beklentilerine uygundu. Sorular genelde kolay, anlaşılır ve orta seviyedeydi. Müfredata uygundu. ÖSYM’nin önceki yıllardaki soruları ile uyumluydu. Sorular net ve açık bir şekilde sorulmuştu. Düzenli hazırlık yapan adayların zorlanmayacağı bir testti.
ÖZLEM ERDOĞAN
Tarih Bölüm Başkanı

COĞRAFYA DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ
Coğrafya sorularının genel olarak basit, anlaşılır ve beklentilerimiz doğrultusunda adaylara yöneltildiğini ve adayı zorlayabilecek herhangi bir soruyla karşılaşmadığımızı söyleyebiliriz. Nüfus ve doğal afetlerle ilgili soruların çıktığını gözlemledik. 
Coğrafyanın alt bilim dallarıyla ilgili kavram haritasına yer verilmişti. Dünya haritası üzerinde iklim – bitki örtüsünü sorgulayan sorunun bilgiye dayalı olduğunu söyleyebiliriz. 
Soruların müfredata uygun ve geçmiş yıllardaki ÖSYM sorularına benzer sorular olduğunu gözlemledik. Tartışmaya açık ve belirsizlik içeren sorulara rastlamadık.
MEHMET ŞİRİN BULUT
Coğrafya Bölüm Başkanı

FELSEFE DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ
Felsefi yoğunluğu olan paragraf sorularının; iki filozofu sentezleyen bir yorum ve kavramsal düzeyde bir felsefe sorusunun, ayrıca bir filozofun felsefi öğretisiyle ilgili bir sorunun yer aldığını, din kültüründen muaf olan öğrencilere ise kavramsal düzeyde sorular yöneltildiğini gördük. 

Müfredat dışı bir soruya rastlamadık. Geçmiş yıllara göre felsefe sorularının yorum ağırlıklı, orta düzeyde zorluk derecesine sahip sorular olduğunu gördük. Tartışmaya açık bilimsel açıdan hatalı bir sorunun yer almadığını gözlemledik. 
MESUT ERDEMİR
Felsefe Bölüm Başkanı

Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bugün gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) öğrenciler ter dökerken, aileleri de okulların önünde dua ederek bekledi. Sınavın hemen ardından öğrencilerin yorumları üzerine Mektebim Okulları Bölüm Başkanları genel değerlendirmelerde bulundu.

YKS 2019 AYT DEĞERLENDİRMELERİ

Türkçe Yorumları

15 Haziran 2019 tarihinde uygulanan AYT sınavında Türkçe soruları konusunda öğrencilerden gelen dönütler, sınavın geçen yıla göre zor ve vakit alıcı nitelikte olduğu yönündedir. Türkçe soruları önceki yıllardaki gibi okuduğunu anlama ve yorumlama ağırlıklıdır. Soru dağılımında da geçen yılki anlam ve dilbilgisi dağılımının aynı olduğu gözlemlenmiştir. Temel bilgileri kullanmaya dayalı dil bilgisi, ses, yazım ve noktalama soruları da geçen yıllardaki oranda çıkmıştır. Öğrenciler paragraf sorularının uzun, çeldiricilerinin güçlü nitelikte olduğunu belirtmiştir. Sınav MEB kazanımlarına uygun bir sınav olmuştur. Okulumuzdaki müfredat, ders içerik ve hazırlanan sınavlarla örtüşen bir sınav olmuştur. Paragraf sorularının öğrencileri zorlaması, düzenli kitap okumanın önemini bir kez daha göz önüne sermektedir.

Tarih Yorumları

15 Haziran 2019 tarihinde uygulanan AYT Sınavı Tarih branşına ait soruların müfredata uygun olarak hazırlandığını görmekteyiz. İyi bir hazırlık süreci geçiren öğrencilerin zorlanmayacağını, düzenli çalışan her öğrencinin yapabileceği orta düzeyde zorluğu olan bilgi içerikli sorular olduğunu söyleyebiliriz. Öğrencilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda konu bazında soruları incelediğimizde; Kavimler Göç’ünün sonuçları, Gazneli Devleti Hükümdarı Mahmut’un Sultan unvanı almasının İslam dünyasındaki etkisi, Dîvân-ı Hümâyun’un özellikleri, I. TBMM’nin özellikleri ve Atatürk ilkelerinden Milliyetçilik ile ilgili birer soru gelmiştir. Soru içerisinde birden çok konu hakkında bilgi ölçülmeye çalışılarak kazanım yelpazesinin geniş tutulmadığı, temel kavram bilgisine ve yorumlama gücüne pek yer verilmediği gözlenmiştir. Sürpriz bir soruyla karşılaşılmamıştır. Akademik açıdan tartışmasız sorulardır.

Coğrafya Yorumları

Müfredata uygun, orta ve kolay düzeyde yapılabilir sorular oluşan bir sınav. Geçmiş yıllardaki sınavlara paralel sorular sorulmuş.

Felsefe Yorumları

Müfredata uygun, orta ve kolay düzeyde Bir önceki sınava benzer. Geçmiş yıllardaki sınavlara paralel sorular sorulmuş. Öğrenciler rahatlıkla cevaplamışlardır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yorumları

ÖSYM’nin uyguladığı sınavların en kapsamlı ve en yüksek katılıma sahip olan 2019 AYT sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları MEB müfredatı ve bu sene ilk kez yayınlanan kazanım listesine uygundur, konu dağılımı homojendir. Mektebim Yayınları deneme sınavlarında sorulan sorular ile uyumludur. 2019 AYT sınavındaki sorular orta düzeyde ve bilgi+yorum şeklinde sorulardır. Ahlak, Hz. Muhammed’in tevazuu konularından yorum yapabilme gücüne dayalı sorular bulunmaktadır. Allah’ın sıfatları, peygamberlerin özellikleri ve zekât ile ilgili sorular bilgiyi ölçme düzeyinde sorulmuştur. AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünde dikkat çeken, MEB’in kazanım listesine göre 2017-2018 müfredatından 10. Sınıf öğrenme alanı olan zekât konusundan sorulan sorudur. Genel olarak sorular temel bilgileri kapsamaktadır.

Matematik Yorumları

15.06.2019 tarihinde uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (AYT) Temel Matematik Testinde yer alan sorular ile ilgili sınava giren öğrencilerimizden aldığımız değerlendirmelere göre, MEB müfredatına uygun olduğu, bilgi ölçmekten ziyade bilgiyi kullanarak yorum ve analiz becerilerini ölçen, uzun paragraflı, okuma becerisi, problem çözme becerisine yönelik sorulara ve 9.10.sınıf konularına ağırlıklı olarak yer verildiği ifade edilmektedir. Testte yer alan Tek-Çift Sayılar ile ilgili bir sorunun yanlış olduğu düşüncesinde olan öğrencilerin bulunduğu öğrenilmiştir. Sorular yayınlandıktan sonra bu durum netleşmiş olacaktır.

Önceki yıllara göre, Temel Matematik Testinde yer alan soruların daha fazla zaman alıcı olduğu, orta-zor düzeyde ağırlıklı olduğu belirtilmektedir. Geometri sorularının genel olarak verilen şekiller ve cisimler üzerinden konu kazanımları kullanarak kesme, katlama, döndürmeye yönelik ve günlük hayatta karşılaşılabilecek durumlara yer verildiği ifade edilmektedir. Okulumuzdaki ders içerikleri, uygulanan deneme sınavları, Secret Minds Matematik Yarışması ve Mathletic 2019 Matematik Yarışması ile örtüşen bir sınav olmuştur.

Fizik Yorumları

2019 AYT sınavına giren öğrencilerimizden aldığımız yorumlara göre, fizik soruları son yıllarda yapılan sınavlara benzer tarzda, lise müfredatına uygun, günlük hayatımızda fiziğin yerini ve önemini vurgulayan ayrıca, fizik dersindeki temel kavramları sorgulayan düzeydedir. Sürpriz soru olmayan AYT sınavında işlemi az, basit yorum içeren fakat uzun yapıdaki sorular oldukça zaman almıştır. Konu hâkimiyeti olan öğrencilerin rahat yapabileceği düzeydedir. Fen kısmında fiziğin seçici ve belirleyici etkisi de yadsınamaz.

Kimya Yorumları

Sınavdan çıkan öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre sınavın kolay sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz. AYT sınavı bu yılda alışılagelmiş bir biçimde temel kimya konularından oluşturulmuş, yani 9 ve 10. Sınıf konularından sorular sorulmuştur. Madde bilgisi, atom ve periyodik tablo, element ve bileşik kavramı, polimerler… gibi konuların sorularından sınav oluşturulmuş. Genel olarak soruların kolay olduğunu ve müfredat dışı soru bulunmadığını söyleyebiliriz. Sınavlara doğru bir biçimde çalışan her öğrencinin kolaylıkla cevaplayacağı türden sorular sorulmuştur. Okulumuzda uygulanan müfredat planı, ders içerikleri ve hazırlanan deneme sınavlarının AYT sınavı ile uyumlu olduğu görülmüştür.

Biyoloji Yorumları

15 Haziran tarihinde uygulanan 2019 AYT Biyoloji sınav soruları konusunda öğrencilerden gelen bilgiler, sınavın kolay olduğu, düzenli çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorulardan oluştuğu yönündedir.Net bilgiye dayalı olan sorular, 9 ve 10. Sınıf konularından oluşmaktadır. MEB kazanımlarına eşdeğer sorulardan oluşan sınavda, öğrenciler zorlanmadıklarını belirtiler.

Sınav; Organik bileşikler, Hücre bölünmeleri, Sınıflandırma, Kalıtım, Ekoloji konularından oluşmaktadır. Okullarımızda uygulanan ders içerikleri ile sınav konuları birebir örtüşmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Üniversite sınav soruları: 2019 YKS TYT AYT ve YDT sınav soru ve cevapları indir
TYT, AYT, YDT soru ve cevapları indir: 2019 YKS cevap anahtarı açıklandı
2019 AYT zor muydu, kolay mıydı? Uzmanların AYT yorumları

Güncel Haberleri