Anneler Günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler Günü tarihçesinde Nene Hatun detayı

Sevgisini ve değerini bir gün değil bir ömür anlatsak bile yetmeyecek anneler için yılda bir kez sembolik olarak Anneler Günü kutlanıyor. Eski çağlarda birçok tanrının annesi olarak görülen Rhea için düzenlenen kutlamalar ilk Anneler Günü olarak kabul ediliyor. Modern çağda ise 1908 yılında ABD'de annelere yönelik anma etkinliği düzenlendi. İşte detaylar...

Tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan Anneler Günü, dünya çapında her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. En değerli varlıklarımız olan annelerimizi onurlandırmak ve mutlu etmek için organize edilen Anneler Günü dünya genelinde farklı tarihlerde kutlanıyor. Ülkemizdeyse bu özel gün her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü olarak belirlenmiş durumda.

ANNELER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Anneler Günü'nün ilk ne zaman kutlanmaya başladığına göre çeşitli rivayetler bulunuyor. Bu söylentilerden biri, Anneler Günü'nün Yunan Mitolojisi'ne kadar dayandığıdır. Anlatılanlara göre, birçok tanrının annesi olarak görülen Rhea, türlü kutlamalarla onurlandırılıyordu. Bu kutlamalar ise çoğunlukla ilkbahar aylarında yapılıyordu. Antik Roma'da ise insanlar bereket tanrıçası Kibele için çeşitli kutlamalar düzenliyordu.

Anneler Günü ile ilgili en fazla kabul gören görüş ise, bu anlamlı günün ilk olarak 1914 senesinde ABD'de kutlandığıdır. Bu tarihin ilk olarak kabul edilmesindeki en büyük etken, Anna Jarvis adlı bir kadının annesine karşı duyduğu büyük sevgi ve özlemdir.

ANNELER GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

ABD'nin Virginia eyaletinde öğretmen olarak çalışan Anna Jarvis, 1905 yılında annesini kaybetti. Annesine çok düşkün olan kadın, her yıl annesini anmak için çeşitli etkinlikler düzenleme talebinde bulundu. İlk etkinliği 1908 yılında kendi okulunda 407 öğrenci ile birlikte gerçekleştirdi.

Ancak Anna Jarvis'in bu hareketi kimi milletvekilleri tarafından uygun bulunmadı ve anayasaya ters düştüğü iddia edildi. Milletvekillerinin bu tavrına karşı hukuk savaşı veren Anna Jarvis, nihayetinde 1914 yılında Anneler Günü'nün ABD genelinde resmi olarak kabul edilmesini sağladı. Ardından dünya çapına yayılan bu akım ile Anneler Günü kutlanmaya başlandı.

TÜRKİYE'DE ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ

Türk Kadınlar Birliğinin girişimleri ile 5 Mayıs 1955 tarihinde Türkiye'de her yılın mayıs ayının ikinci pazar günü Anneler Günü'nün kutlanmasına karar verildi. 93 Harbi'nin kadın kahramanlarından 98 yaşındaki Erzurumlu Nene Hatun, 'Yılın Annesi' seçildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Babalar Günü ne zaman 2021? İşte Babalar Günü hediye önerileri
Annemin Ağacı OGM kampanyası fidan bağışı nasıl yapılır? İşte ücretsiz başvuru sayfası
Murat Ülker'den Anneler Günü yazısı: Annemi çok özlüyorum

Hayat Haberleri