Bağkur borcu olanları sevindiren haber! Bağkur borç silme şartları neler? Bağkur borcu nasıl silinir

Bağkur borç silme şartları neler? Bağkur borcu nasıl silinir? Bağkur borç silme işleminin detayları neler merak ediliyor ve araştırılıyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan açıklama ile Bağ-Kur borcu olanları sevindiren bir haber geldi. Belirli şartların sağlanması halinde Bağkur borçları silinecek! Peki Bağkur borç silme şartları neler? Bağkur borcu nasıl silinir?

Bağkur borç silme şartları neler? Bağkur borcu nasıl silinir? Bağkur borçlularına müjdeli haber geldi. Bağkur'a borcu olanlar belirli şartları yerine getirerek bu borçlarında kurtulabilecekler. Peki Bağkur borç silme şartları neler? Bağkur borcu nasıl silinir? İşte merak edenler için Bağkur borç silme şartları ve tüm detaylar...


Milyonlarca vatandaş sağlık hizmeti ve emeklilik için Bağ-Kur’u tercih ediyor. Her ne kadar birçok hizmet sunuyor olsa da Bağkur primlerinin yüksek olması da vatandaşın belini büküyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan açıklama ile Bağ-Kur borcu olanları sevindiren bir haber geldi. Bağkur borcu olanların borçları siliniyor! 2019 Bağ-Kur borç silme işlemi nasıl yapılır? Bağkur borç silme şartları neler? Bağkur borcu nasıl silinir?


BAĞ-KUR BORCU NASIL SİLİNİR?

Bağ-Kur, yani 4/B devlette ve özelde çalışmayan kişilerin mensup olduğu sigorta kolu olarak bilinir. Sanatkârlar, esnaflar, muhtarlar Bağ-Kur kapsamında prim ödemesi yapar ve emekli olurlar. Bağ-Kur’lu olan vatandaşların ödedikleri primler asgari ücretin üzerinden hesaplanmaktadır. Prim ödemelerinin yanında Bağ-Kur’lu olan kişilere yaşlılık, malullük gibi sigortalar da yapılmaktadır. Sigortalı olan kişi vefat ederse toplu ödeme de alabilir.

Son zamanlarda birçok Bağkur’lu biriken borçlarından yakınmaktaydı. Faiz oranlarının de giderek artması borçların sabit kalması yerine onları daha da artırıyordu. Ama bu borçlar silinebiliyor.

2018 BAĞ-KUR BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu prim borcu 12 aydan fazla olan 4b Bağkur'luların 12 aydan fazla olan prim borçlarının silineceği, hizmetlerin de dondurulacağı müjdesini vermişti.

BAĞ-KUR BORÇ SİLDİRME ŞARTLARI NELER?

Bağkur borç sildirme hakkından faydalanmak için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Bağkur borç sildirme kapsamında borcunu sildirebilmek için kişinin borç süresi iki seneden fazla olmalıdır. Yani borçlu olma süresi 2 yıldan az olanlar Bağkur borç sildirme işleminden faydalanamaz.

Yapılan incelemeler sonucunda Bağkur prim borcu iki yıldan fazla olan kişilere belirli bir süre tanınmaktadır. Bu süre içinde prim borcu olan sigortalılar, Bağ-Kur borç yapılandırması yaparlar. Bağkur borç sildirme kapsamında borcu yapılandırılmış olan kişiler için ödeme dönemi başlamaktadır.

Bağkur borç sildirme ile borcu silinen Bağkurlu vatandaşların bu sürelik hizmetleri de maalesef silinmektedir. Bu durum emeklilik sırasında sorun çıkarsa da daha sonradan prim gün sayısına ihtiyacı olan kişiler borçlarını ödedikleri takdirde bu hizmetleri tekrar alabilecekler. Böylece emeklilik hakları da yanmayacaktır.

KİMLER BAĞ-KUR BORCU SİLDİREBİLİR?

Bilindiği gibi Bağkur borç yapılandırma ya da diğer bir adıyla Bağ-Kur borç sildirme Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra resmen yürürlüğe girmiş oldu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi herkes Bağkur borç sildirme yani Bağkur affı işlemini yapamamaktadır. Bu işlemi belirli kişiler yaptırabilir. Bağkur borç sildirme hakkına sahip olan kişileri şöyle sıralayabiliriz:

12 aydan daha fazla prim borcuna sahip olan Bağkurlular.
Sanatkârlar.
Esnaflar.
Tarım Bağkurlu olan kişiler.
Önceden Bağkur prim borcu yapılandırması yapmış olanlar.
Yapılandırma iptali yapmış olan Bağkur’lular Bağkur borç sildirme işleminden faydalanabilir.

Bağkur borç sildirmeye başvurmak için bulunduğunuz yerdeki kurumlara dilekçe ile talep başvurusunda bulunmalısınız. Bundan sonra incelemeler sonucunda yapılandırma işleminiz sonuçlanacaktır.

BAĞKUR BORCU NASIL SİLİNİR?

Bağ-Kur borç sildirme kapsamında bütün borçlarınız silinmez. Burada silinen kısım borcun üzerine eklenmiş olan gecikme faizidir. Devlet, daha önceden var olan borçları silmez, bu durumda kişiler bunu yanlış maksatla kullanabilir. Bunun yerine, borçtan dolayı oluşmuş olan faizler silinmektedir. Böylece Bağ-Kur'luların ödeyeceği borç oranında azalma olacaktır.

Bağ-Kur borç sildirme sonucunda oluşan plana sadık kalmanız gerekmektedir. Aksi takdirde, ödeme yapmadığınız zaman bu ihlal durumlarından sayılır ve borç sildirmeniz iptal edilir.

1 AY BORÇ OLSA DA SİLİNECEK

Daha önceki prim gün ve borç silmelerinde 60 ay ve 12 ay borç şartı aranırken bu torba yasada 1 ay bile olsa borç silme işlemi yapılacaktır. Torba yasadaki ilgili maddenin tam hali:

“Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan 02/09/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu mülga hükümlerine ve mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre tescilleri yapıldığı hâlde prim borçlan nedeniyle daha önceki ilgili kanunları uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, bu Kanunun yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren iki ay içinde Kuruma müracaat ederek, durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek(*/1) bu maddenin birinci fıkrası hükümlerine göre hesaplanmasını talep edebilirler. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesi hâlinde ihya işlemi geçerli sayılmaz ve bu fıkra kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin başkaca prim borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. Bu fıkra hükümlerinin uygulanmasında (*/2)bu Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanmaz.’’ Maddesi ile yasanın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren iki ay içinde başvuru yapma halinde silinen bu sürelerin primlerinin cari günlük 23,34 TL üzerinden hesaplama yerine enflasyon farkıyla ödeme hakkı getiriliyor. Silinen günler için enflasyon farkı ile ödeme yapmak büyük avantajdır ve bu avantajı değerlendirmek gereklidir.

2014 YILINDA GECİKME FAİZİ SİLİNİYORDU

2014 yılına kadar olan yapılandırma kanunlarında silinen bu sürelerdeki primlerin ve günlerin sigortalı tarafından ihyası istendiğinde gecikme zam ve cezası kaldırılıp yerine enflasyon (Yİ-ÜFE) farkıyla birlikte üç ay içinde ödenmesi halinde canlandırılıyordu.

2015 YILINDA KÖTÜ UYGULAMA GETİRİLDİ

2015 yılındaki 6645 sayılı Kanunun getirdiği hükümle ihya hesaplaması değiştirildi ve ihyası istenen sürede başvuru tarihinde cari bulunan en düşük günlük prim tutarı üzerinden hesaplama yöntemi getirilmişti. Bu da 4-b’liler için büyük sorun olmuştu. Eski anapara gecikme zamlı sistemde 1987 ve 1999 yıllarına ait toplam borç 50-60 bin TL civarında iken 2015 yılında gelen sistemle 150-200 bin TL ödeme rakamları tahakkuk ettiğinden dolayı başarısız bir yapılandırma dönemleri olmuştu ihya işlemlerinde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Vergi daireleri bugün saat 21'e kadar açık olacak

Güncel Haberleri