Berat Kandili'nde yapılacak dua ve ibadetler neler? İşte Berat gecesinin fazileti...

Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak ediliyor. İslam dünyası için kutsal gün ve gecelerde yapılacak ibadetler büyük önem taşıyor. İslam Peygamberi Hz. Muhammed, kandil günlerini ibadet ve dualarla değerlendiriyordu. İşte, kandillerde yapılması gereken ibadetler ve özel dualar...

Günahların affedilip, tüm kötü olandan beraat edildiği Berat Kandili ibadetlerle, tövbe istiğfarlarla, salat-ü selamlarla geçirilmeli. Bu gece kaza namazlarını kılmaya özen göstermek lazım. Gücü yeten kişilerinde tespih namazı kılması çok faziletli görülür. Beraat gecesinde tespih namazı kılmak şehitlik mertebesine eriştirir kişiyi.

BERAT GECESİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ

Allah, Berat Kandili için, "Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belaya duçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!" buyurmuştur. Bu mübarek gece, İslam alemi için büyük bir kutsiyet ifade eder.

İslam alemi için en hayırlı gecelerden biri olan bu gecede amel defteri yazılır. Peygamber Efendimiz bu gecenin önemini anlatırken, bu gece o yıl içerisinde doğacak çocuklar belli olur, yine o yıl içerisinde ölecek kişilerin isimleri belli olur, yine bu gece rızıklar belli olur, bu gece de yapılan ibadetler Allah'a Teala'ya arz olur.

Berat gecesine ait beş özellik bulunur:

* Bu gecede ilahi rahmet yayılır.
* O gecedeki ibadetin ecri büyüktür.
* Her önemli iş Berat gecesinde ayırt edilir.
* Bu gece bağışlanma gecesidir.

Berat gecesi, Peygamber Efendimiz'e şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Çünkü Hz. Muhammed, Şaban'ın 13. gecesinde ümmeti için şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, 14. gecesinde yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, 15. gece yine talep ettiğinde bu gece şefaatin tamamı ihsan edilmiştir.

BERAT KANDİLİ NEDİR? BERAT NE DEMEK?

Berat gecesi, Şaban ayının 15. günü idrak edilir. Aslı 'beraet'tir. Kelime anlamı ile 'arınmak', 'bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak' anlamına gelen 'berat', bu gecede günahlarda tüm kötülüklerden arınmak için büyük fırsattır.

Ayrıca bu geceye 'mübarek gece' anlamına gelen 'leyle-i mübareke' ve rahmet gecesi anlamına gelen 'leyle-i rahme' denir.

Berat gecesinde o yıl içinde gerçekleşecek bütün işler hükme bağlanıp ifası için Allah-u Teala tarafından meleklere verilir. 

Özellikle tüm dünyanın büyük bir sınavdan geçtiği bu dönemde Allah'tan af dileyip, dualar etmek çok daha önemlidir. Bu gece de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, "Allahümmerzukna kalben takıyyen mineşşirki beriyyen la kafiren ve la şakiyy" duasını okurdu.

BERAT KANDİLİNDE YAPILACAK DUA VE İBADETLER

Bu gecenin gündüzünü oruçla geçirebiliriz, aynı zamanda büyüklerimizi sevdiklerimizi arayarak, bugüne dair güzel dileklerimiz sunabiliriz.

Bol bol tövbe istiğfar getirerek işlediğimiz günahlara karşı Allah'tan af dileyip, bir daha yapmamaya çalışabiliriz.

Kılmadığımız namazların kazasını bu günde kılmaya çalışabiliriz. Aynı zamanda namaza başlamak için bugünü bir başlangıç olarak değerlendirebiliriz. Fazileti çok üstün olan tespih namazı kılabiliriz.

Yine çokça Allah kelamı olan Kur'an-ı Kerim'i okumaya özen gösterebiliriz. Ramazan'a çok az bir zaman kalan hatim yapmak için iyi bir fırsat olarak görebiliriz.

Geceyi ibadetle geçirmeye özen gösterebiliriz. Bu gecenin Allah'ın tüm günahları affedeceğini düşünerek gönülden tövbe edip, af dileyebiliriz.

Gündüzünü oruçla geçirmek hem Ramazan'a alıştırma olarak da büyük kolaylık olacak hem de sevap olacaktır.

Salavatı şeriflerden biri olan Salat-ı Münciye okuyabiliriz.

Allahü Teala'nın 'Hu' ism-i şerifinin ebced hesabına göre değeri 11'dir. Resulallah Efendimiz'in isimlerinden "Taha'nın ebced hesabıyla değeri 14'tür. Bu nedenle aşağıdaki 11 dua, 14 kere okunur:

1) Tövbe İstiğfar

2) Salevat-ı Şerife (Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed)

3) Fatiha-i Şerife

4) Ayet'ül-Kürsi

5) Tevbe Suresi'nin son 2 ayeti

6) 14 kere Yasin, Yasin... dedikten sonra 1 Yasin-i Şerif. (Yasin-i Şerif'te 7 zahiri, 7 batini 'Mübin' vardır. Böylece o da 14 olur.)

7) İhlas-ı Şerif

8) Felak Suresi

9) Nas Suresi

10) Sübhanallahi ve'l-hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahi'l-aliyyi'l- azim" duası 14 kere.

11) Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir. (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

BERAT GECESİ HADİSLERİ

Berat Gecesi ve Şaban ayının mucizelerine dair hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:

* Berat gecesi göklerin kapıları açılır, melekler müminlere müjde verir ve ibadete teşvik ederler. [Nesai, Beyheki, A, Münziri]

* Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib Gecesi, Berat Gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi. [İbni Asakir]

* Allahü Teâlâ, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek, kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç, herkesi affeder. [İbni Mace]

* Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü Teâlâ buyurur ki: "Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim" Bu hâl, sabaha kadar devam eder. [İbni Mace]

* Şaban ayının 15. gecesi, rahmet-i ilahi dünyayı kaplar, herkes affolur. Ancak haksız yere Müslümanlara düşmanlık besleyen ve Allahü Teâlâya ortak koşan mağfiret olunmaz. [Beyheki]

* Cebrail aleyhisselam gelip, "Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir" dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü Teâlâ affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, müşahin, içkici, faizci ve zaniyi affetmez.) [Taberani]

* Allahü Teâlâ Berat gecesinde, kâfirler hariç, müminleri mağfiret eder. Kindarları da, bu huylarını bırakıncaya kadar mağfiret etmez. [Taberani, Beyheki]

*Allahü Teâlâ, Şabanın 15. gecesinde müşrik ve müşahin hariç herkesi affeder.) [İbni Mace]

* Allahü Teâlâ, Şabanın yarısının [Berat] gecesinde, dünya semasına tecelli eder. Benikelb kabîlesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder. [İbni Mace, Tirmizi]

YAZILI VE SÖZLÜ EN GÜZEL BERAT KANDİLİ MESAJLARI

* Berat kandilin mübarek olsun. Allah sana sevdiklerinle beraber mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamayı nasip etsin.

* Sema kapılarının sonuna kadar açılıp rahmetin sağanak sağanak yağdığı böyle bir gecede düşen damlaların seni sırılsıklam etmesi dileğiyle Berat Kandiliniz hayırlı olsun.

* Varlığı ebedi olan, merhamet sahibi, adaletli Yüce Allah kendisine dua edenleri geri çevirmez. Dualarınızın Rabbin yüce katına iletilmesine vesile olan kandiliniz mübarek olsun.

* Gecenin güzel yüzü yüreğine dokunsun, şeytan senden uzakta, melekler başucunda olsun, güneş öyle bir geceye doğsun ki duaların kabul kandilin mübarek olsun.

* Kandil gecelerinde yeniden camilerde buluşabilme dileğiyle. Berat Kandiliniz mübarek, dualarınız kabul olsun.

* Kim canı gönülden iman eder, kalbini her türlü günah, nifak ve bozgunculuktan temiz tutar, dili ile doğru ve tatlı konuşur, endişeye düşmeden haline razı olur, doğru ve güzel huylu olursa gerçekten mutluluğa erer. Berat Kandiliniz mübarek olsun.

* Kardeşliğin daimi olduğu, sevgilerin birleştiği, dostlukların bitmediği yine de mutlu, umutlu ve sevgi dolu, rahmetlerin yağmur gibi yağdığı nice kandillere...

* Günler bize dostların güzelliği ile, geceler onların duaları ile mübarek oluyor. Umudumuz dostların hediyesi, duamız sizlerin sevgisi.

* Her gün yeni doğan güneş kadar, her gece parlayan yıldızlar kadar, her bahar açan çiçekler kadar hayatınız güzel olsun. Berat Kandiliniz hayırlı olsun.

* Ruhu aşk ve muhabbet mührüyle damgalı, kalbi kutsi dava ile sevdalı, sinesi heyecan, coşku tufanı ve şükür notaları ile örülmüş güzel insan, kandilin mübarek olsun.

* Ağaçtan dökülen her yaprak duacınız Kur'an-ı Kerim yoldaşınız olsun. Berat Kandiliniz mübarek olsun.

* Bu güzel gecelerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretinize, sıcaklığı yuvanıza dolsun. Berat Kandiliniz mübarek olsun.

* Allah'ın aşkıyla yan bu gece, Mevlana gibi dön bu gece, secdeye varıp huzura erince, şu fakiri de an bu gece. Hayırlı kandiller!

* Sana karanfilin sadakatini, sümbülün bağlılığını, menekşenin tevazusunu, çiğdemin neşesini, lalenin gururunu, İslam'ın nurunu buket olarak gönderiyorum. Berat Kandilin mübarek olsun.

* Mevla çekirdeğe orman gizlemiş, yılanın zehrine derman gizlemiş, tahıl tanesine harman gizlemiş, mübarek gecelere cennet gizlemiş, Berat Kandiliniz hayırlı olsun

* Gecenin güzel yüzü yüreğine dokunsun, şeytan senden uzakta, melekler başucunda olsun, güneş öyle bir geceye doğsun ki duaların kabul Berat Kandilin mübarek olsun.

* Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli, yüzünüz mutlu, Berat Kandiliniz mübarek olsun.

* Gün vardır, bin yıldan uzun gelir bize, bir yıl vardır bir günden kısa gelir bize. Bire bin yazılan bu gecede dua edelim Rabbimize. İyi kandiller.

* Günler bize dostların güzelliği ile, geceler onların duaları ile mübarek oluyor. Umudumuz dostların hediyesi, duamız sizlerin sevgisi. Berat Kandiliniz kutlu olsun.

* Güneşin güzel yüzü, yüreğine dokunsun, kabuslar senden uzakta, melekler baş ucunda dursun. Güneş öyle bir geceye doğsun ki, duaların kabul, Berat Kandilin mübarek olsun.

* Ya Rabbi, lisanlarımızı yalandan, gıybetten, Senin sevmediğin, bütün kirli sözlerden temizle. Berat Kandilimiz hayırlı olsun.

* Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Berat Kandiliniz kutlu olsun.

* Avuçların açıldığı, gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalpleri okşadığı anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşmek dileğiyle Berat Kandilinizi kutlarım.

* Her sabah güneşle doğan umutlar, her yeni bahar ile tazelenen mutluluklar ve açan her yeni çiçekte gizlenen güzellikler sizinle olsun. Hayırlı kandiller.

* Allah'ım; senden sevgini, seni sevenlerin sevgisini ve beni senin sevgine ulaştıracak ameli isterim. Allah'ım, senin sevgini bana nefsimden, ailemden ve soğuk sudan daha sevimli eyle. Berat Kandilimiz mübarek olsun.

* Bu gece hayırlı bir gece, yüreklerimiz ibadetle çarpsın, gönüllerimiz bir olsun. Berat Kandiliniz mübarek olsun.

* Güneşin güzel yüzü, yüreğine dokunsun, kabuslar senden uzakta, melekler baş ucunda dursun. Güneş öyle bir geceye doğsun ki, duaların kabul, kandilin mübarek olsun.

* Kalplerimizi gösterişten ve iki yüzlülükten muhafaza buyur ya Rabbi! Her hal ve tavrımızı rızan istikametinde eyle. Niyetlerimizi ihlaslı kıl ve bize lütfettiğin bütün şeylerde de bereket ihsan eyle ya Rabbi! Hayırlı nurlu kandiller.

* Allah'ım, Senden sevgini, Seni sevenlerin sevgisini ve beni Senin sevgine ulaştıracak ameli isterim. Allah'ım, Senin sevgini bana nefsimden, ailemden ve soğuk sudan daha sevimli eyle. Berat Kandilimiz hayırlı olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Akşam ezanı saat kaçta okunuyor? İstanbul, Ankara, İzmir illere göre akşam namazı saati
Berat Kandili namazı nasıl kılınır? İşte okunacak sureler ve dualar
En beğenilen Berat Kandili mesajları ve sözleri

Ramazan Haberleri