Cemre ne zaman düşüyor? 2020 yılı için ilk cemre düştü | Havaya suya toprağa cemre ne zaman düşecek?

Kış mevsiminin bitişini ve baharın gelişini müjdeleyen cemrenin; havaya, suya ve toprağa düşmesiyle birlikte hava sıcaklıkları artıyor. Arapça ve Farsça’da farklı anlamlar içeren bu kelimenin anlamı her kültürde aynıdır. Peki Cemre ne zaman düşüyor? İlk cemre düştü mü? İşte tüm bilgiler…

Önce havaya, ardından suya ve son olarak da toprağa düşmesiyle sonuçlanan ve bunların da arasında birer hafta olan cemre düşmesinin ilki 19-20 Şubat 2020 tarihi itibarıyla gerçekleşti. Şimdi gözler suya düşecek olan cemrede. Peki cemre nasıl düşer? Suya ve toprağa ne zaman düşecek? İşte detaylar…

CEMRE NE ZAMAN DÜŞÜYOR?

Cemre, meteorolojik olarak şubat ayında sıcaklık artışı olarak adlandırılır. 3. Cemrenin ardından da baharın geldiği inancı kabul ediliyor. Kışın arkasından havaların ısınmasının ilk işareti olarak bilinen cemrenin ilki 19-20 Şubat’ta havaya düşerken, ikinci cemre ise 26-27 Şubat’ta suya düşüyor. Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart’ta toprağa düşüyor.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Türk-Altay halk kültüründe ve mitolojisinde "İmere, İmre ya da Emre" isminde bir "cemre cini" olduğuna inanıldığını ifade eden Emeksiz, imrenin ilkbaharda görünüp titrek ışıklar yayarak göğe yükseldiği bilgisini paylaştı. Ardından üzerine düşerek buzları erittiğini ve yer girdiğini kaydeden Emeksiz, bundan sonra ısınmış topraktan buharın yükseldiğini ifade ederek, Arap kültürüne bağlı isimlendirmede kelimenin cemre olarak karşımıza çıktığını söyledi. Kelimenin kökenine ilişkin bilgilerin tartışma konusu olduğunu savunan Emeksiz, Arapça'da cemre kelimesinin 'ateş koru' anlamında kullanıldığını anlatarak, her durumda ısının yükselişi ve baharın müjdesinin esas olduğunu belirtti.

Şubatta havada, suda, toprakta yaşanan hararetlerden her biri için de cemre tabirinin kullanıldığını aktaran Emeksiz, 'Hararet' olarak kullanılmasının yanında kışın sonunda şubat ayında ortaya çıkan buhara da cemre denildiğini bildirerek, cemrenin, 19 Şubat ile 6 Mart tarihlerinden itibaren birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan ısıtıcı kuvvetin, ilkbaharda ya da tabiatta ısının yükselmesi, yeryüzünün harareti ve ısısı şeklinde değerlendirildiğini anlattı.

CEMRE NEDİR?

Halk kültüründe önemli bir yere sahip olan cemre konusunda açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, cemrenin yanmış kömür parçası, kor, kıvılcım, köz, yükselen ateş gibi isimleri olduğunu belirterek, cemrenin "sıcaklık" veya "sıcaklığın yükselişi" anlamlarında kullanıldığını anlattı.

Ebüzziya Tevfik’in Lügat-ı Ebüzziya adındaki eserinde bu konuda ilginç bilgiler verdiğine işaret eden Emeksiz, Farsça ve Arapça eserlerde, çeşitli kavimlerin cemrenin yerin altından yükseldiğine dair bir inanışa sahip olduğunu vurgulayarak Türk kültüründe de çoğunlukla cemrenin düştüğü inanışının yaygın olduğunu anımsattı.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Emeksiz, Ebüzziya'nın '...cemrenin zeminden heyecan etme' ifadesinin, cemrenin yükseldiğiyle ilgili inancın bulunduğunu gösterdiğini öne sürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İlk cemre havaya düştü
İlk cemre ne zaman düşecek? İlk cemre nereye düşecek?
İlk cemre ne zaman düşecek? 2020 cemrelerin havaya, suya, toprağa düşme tarihleri

Güncel Haberleri