Çiftçi Kayıt Sistemi'ne nasıl kayıt olunur? ÇKS başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne nasıl kayıt olunur? ÇKS başvurusu için gerekli belgeler ve ilk kez başvuru yapacakların dikkat etmesi gerekenler, başkasının tarlasını ekenin başvurusu nasıl yapılmalı ve uzun süredir başvuru yapmayan çiftçilerin kayıt yenilemesi nasıl yapılacak? Devletin verdiği mazot, gübre ve ya buzağa desteğinden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne yani ÇKS'ye kayıt olmak gerekmektedir. 2019 yılı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kayıtları alınan çiftçilerin, devletten destek alabilmek adına başvuruları başladı. Kayıtlar e-devlet üzerinden de yapılabildiği gibi şahsen de başvuru yapılmaktadir. İşte binlerce çiftçinin başvuru yaptığı Çiftçi Kayıt Sistemi hakkındaki detaylar ve ÇKS kayıt işlemleri...

2019 Çiftçi Kayıt Sistemi'ne nasıl kayıt olunuyor?  ÇKS başvurusu için gerekli belgeler ve kayıt işleminin detayları hanberimizde. Tarımın ve çiftçinin desteklenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere çeşitli destekler vermektedir. Bu desteklerden yararlanmak için ise Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmak gerekmektedir. Kayıtlı olanların ise her yıl kayıtlarını yenilemeleri gerekmektedir. ÇKS kayıt işlemi sırasında çeşitli belgeler istenmektedir. İlk kayıt olanlar ve ya başkasının tarlasını ekenler ya da akrabalarının tarlalarını kiralayanlar çiftçi kayıt sistemine kayıt olmalılar. Bu sisteme kayıt olmak çok önem arz etmektedir. Hibe desteği, kredi ödemeleri, vs. gibi hususlarda bu sistemde kayıtlı bulunmak bir zorunluluktur. Haberimizde çiftçilerimiz için önem arz eden ÇKS hakkındaki genel bilgileri bulabilir ve "Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) evraklar ve koşullar nelerdir?" sorlarının detaylarını öğrenebilirsiniz. İşte konu hakkındaki detaylar....

ÇKS kayıt sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden de kolayca gerçekleştirilebiliyor. 

ÇKS'YE NASIL KAYIT OLUNUR?

Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt 3 farklı şekilde yapılabilir. Bunlar arazi sahiplerinin başvurusu, arazi kiralayanların başvurusu ve arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların başvurusu şeklindedir.

İLK KEZ ÇKS'YE KAYIT NASIL OLUNUR?

Çiftçi kayıt sistemine ilk kez kayıt oluyorsanız öncelikle kimlik bilgilerinizi beyaz edeceğiniz evrakları doldurmalısınız. Tapularınızın fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız. Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız. Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün ya da mahallenin muhtarına imzalatmalısınız. Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuz ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinizin bulunduğu tarım ilçe müdürlüğüne arazi merkez ilçede ise tarım müdürlüğüne yapmalısınız.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) KAYDI İÇİN TIKLAYINIZ

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

1- Çiftçi kayıt formu

2- Boş C formu

3- Kira kontratı

4- Muvafakat 1

5- Muvafakat 2

6- B formu

HİCAR EKENLER İÇİN ÇKS BAŞVURUSU VE EKRAKLARI

Tarım arazisi başka bir gerçek veya tüzel kişiye ait ise, o kişi veya kurum ile kira sözleşmesi yapmalısınız.
Şahıslardan kiraladığınız arazilerin toplamı 100 dekarın üzerindeyse muhtardan değil noter onaylı kira
sözleşmesi yapmalısınız. Eğer 100 dekarın altındaysa Muhtar ve azalar tarafından onaylanan kira sözleşmesi yapmalısınız.

2019 ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE NASIL KAYIT OLUNUR? 

Eğer kiraladığınız arazi Hazine malıysa defterdarlıktan veya mal müdürlüğünden kiraladığına dair kira
sözleşmesi yapılmalıdır. Tarım arazisinin mülkiyeti vakıflara ait ise, ilgili vakıflarla yapılmış kira sözleşmesi ve onaylı tapu sureti koymalısınız. Tarım arazisi köy tüzel kişiliğine ait ise, muhtar ve en az iki aza tarafından onaylanan köy senedi ile birlikte köye aidiyetini gösterir onaylı tapu sureti koymalısınız. Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.

Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz
ürünleri yazmalısınız.Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin muhtarına ve azasına imzalatmalısınız.

Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe
müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il
müdürlüğüne yapmalısınız.

AKRABALARININ TARLASINI EKENLER İÇİN ÇKS BAŞVURUSU

Ektiğiniz arazilerin sahibi eşiniz veya anne, baba ve çocuklarınız ise onlardan bu arazilerin kullanım hakkını Muvafakatname-2 belgesi doldurtarak almalısınız. Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız.

Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin
muhtarına ve azasına imzalatmalısınız.

Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe
müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il
müdürlüğüne yapmalısınız.

Birçok banka hayvan kredisi çekmek isteyenlerden çks kaydı istemektedir.

Başvurular Tarım İl ya da İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır.

ÇKS GÜNCELLEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Her yıl başvuruyor iseniz, bağlı bulunduğunuz Tarım İl yada İlçe Müdürlüğüne yıl boyu direk olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Bu işlem güncelleme işlemidir.

UZUN SÜREDİR ÇKS BAŞVURUSU YAPMAYANLAR NE YAPACAK? 

Eğer bir yıl içerisinde, çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmamış iseniz ertesi yıl ilk defa başvuruyor gibi başvuru yapmanız gerekmektedir. İlk defa başvuracakların yapmaları gerekenler, Çks Çiftçi kayıt sistemine nasıl kayıt olunur isimli yazımızın üst bölümünde anlatılmaktadır.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE BAŞVURMAK İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ? 

Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmadan önce aşağıdaki ÇKS başvuru evraklarının üzerine tıklayarak
indirebilir ve başvuru formlarını doldurabilirsiniz. Çks kayıt sorgulama işlemini E-devlet üzerinden
gerçekleştirebilirsiniz. Çks kayıt formu, dilekçesi, dilekçe örneğine ulaşabilirsiniz.

ÇKS BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN 

Yukarıdaki linke tıklayarak Devlet Destekli Hibe ve Kredileri inceleyebilir ve en uygun Tarım Kredilerine başvuruda bulunabilirsiniz. Tüm kayıt işlemleri tamamlandığında eğer belgenizin size posta yolu ile gönderilmesini istiyor iseniz tarafınızdan 10 TL. posta ücreti alındığını bilmenizi isterim. E-devlet üzerinden ÇKS sorgulaması da yapabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Buzağı desteklemesi ödemeleri nasıl alınır? TC ile buzağı desteklemesi sorgulama ekranı...
Mazot ve gübre desteklemesi ödemeleri nasıl alınır? | 2019 Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları ve kayıt
Çiftçiye Şubat'ta 3 milyar 24 milyon lira tarımsal destek

Güncel Haberleri