Çınar ağacı neyin sembolü? Çınar yaprağının anlamı ne?

Çınar ağacı neyi sembolize eder? Çınar ağacının anlamı ve Türk tarihindeki önemi nedir? Osman Bey'in rüyasında gördüğü çınar ağacı Türk tarihi açısından oldukça önemli bir yer edinmiştir. Peki çınar ağacı ne anlama gelir? İşte yanıtı...

Çınar ağacı neyin sembolü? Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan çınar yaprağının anlamı ne? Çınar güçlü, dayanıklı, uzun ömürlü, yüce anlamına gelir. Aynı zamanda çınar, yüceliğiyle sonsuzluktur. 

Ahmet Davutoğlu'nun partisinin adı kulislerde konuşulanlara göre, Gelecek Partisi olacak. Amblemi ise çınar yaprağı olacak.

ÇINAR AĞACININ TÜRK TARİHİNDEKİ YERİ

Türk tarihinde Kurt, Çınar Ağacı gibi simgeler önemliydi. Türkler’de de kurt kadar önemli başka bir simge çınar ağacıydı. “Ulu ağaç” olarak nitelendirilen çınar evin ağacıdır.

ÇINAR DOĞUMUN TEMSİLCİSİDİR

Doğumun temsilcisi olan çınar, yapraklarını geç dökerse kışın geç geleceğini, erken dökerse sert geçeceği inanışı vardı. Hatta çocukları doğduğunda bir çınar ağacı diken aileler, uzun ömürlü olmalarını istedikleri için böyle bir şey yaparlardı.

Osmanlı döneminde ise geçmiş ile geleceği birbirine bağladığına inanılırdı. Çünkü çınarın ömrü çok uzundu ve nesiller boyunca bir mesaj aktarabilirdi.

OSMAN GAZİ'NİN RÜYASINDAKİ ÇINAR AĞACI

Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin Şeyh Edebali’nin evinde gördüğü bir rüya geçmişten beri anlatılan bir olaydır. 

Rüyaya göre Osman Gazi rüyasında, vakit sabah ezanına yaklaşmışken, yorgunluk ve uyku da bir hayli bastırmışken, Kur’an elinde, yaslandığı yerde, tatlı bir uykuya daldı Osman Bey. Uyurken bir rüya gördü. Rüyasında kendisi Şeyh Edebali’nin yanında yatıyordu. Edebali’nin göğsünden bir hilal doğdu. Hilal biraz yükseldikten sonra büyüdü, büyüdü ve dolunay haline gelince kendisinin göğsüne girdi. Daha sonra göğsünden bir ağaç bitip büyümeye, yükselmeye başladı. Bir çınar ağacıydı bu. Büyüdükçe yeşerdi, güzelleşti.

Dallarının gölgesiyle bütün dünyayı kapladı, dünyanın her tarafından insanlar gurup gurup gelip bu çınarın gölgesine giriyorlardı, çok mutlu ve neşeliydiler. Ulu çınarın gölgesinde dağlar, dağların dibinde pınarlar gördü. Ağacın yanında ise dört sıra dağlar gördü ki bunlar Kafkas, Atlas, Toros ve Balkanlardı. Ağacın köklerinden Dicle, Fırat, Nil ve Tuna çıkıyordu. Bu nehirde koca koca gemiler yüzüyordu. Tarlalar ekin doluydu. Ağaçlar meyve dolu. Dağların tepeleri ormanlarla örtülüydü. Ruy-i Zemin yemyeşil, asuman masmaviydi.

Vadilerde şehirler vardı. Şehirlerde camiler arz-i didar ediyordu. Bunların hepsinin altın kubbelerinde birer hilal parlıyor, minarelerinde müezzinler ezan okuyorlardı. Ezan sesleri ağaç dallarındaki kuşların cıvıltısına karışıyordu. Bir ara ulu çınarın yaprakları kılıç gibi uzamaya başladı.

Derken bir rüzgâr çıkıp bu yaprakları İstanbul’a doğru çevirdi. Şehir iki denizin ve iki karanın birleştiği yerde iki masmavi firuze ile iki yemyeşil zümrüt arasına oturtulmuş pırıl pırıl bir elmas gibiydi. Sanki bütün dünyayı kuşatan geniş bir ülke gibi halkalanan bir yüzüğün kıymetli taşını andırıyordu İstanbul. Ve nihayet Osman Gazi Han bu yüzüğü parmağına takıyorken uyandı.

Bu olaydan sonra Osman Gazi ve nesli tarihe damga vurdu.

ÇINAR YAPRAĞI ANLAMI NEDİR?

Sevginin bir ifadesi olarak da çınar benzetmesi yapılır. Çınar yaprağı ile aşkınızı, sevginizi çınar ile uzun ömürlü ve sonsuz olarak tarif edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Davutoğlu'nun partisinin adı ne? Çınar amblemi mi kullanıldı? Partinin adı Gelecek mi?
Ahmet Davutoğlu kimdir? Davutoğlu'nun yeni partisinin adı ne? Yeni parti ne zaman kurulacak?

Güncel Haberleri